mojave 08.09.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 czy kazdy ma prawo zajrzec do danej ksiegi wieczystej i wziąc z niej odpis jesli zna numer? Chcialabym sama wziąc sobie odpis ksiegi wieczystej domu, ktory mam zamiar kupic, czy to mozliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obudowieniewiemnic 08.09.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Zajrzeć możesz, odpis może wziąć tylko właściciel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.09.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Nieprawda. Wziąłem odpis skrócony z KW mieszkania, które zamierzałem kupić. Kosztowało mnie to raptem 30 zł opłaty sądowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obudowieniewiemnic 08.09.2005 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 A ja za każdym razem muszę być z właścicielem po odbiór wypisu z KW. Co sąd to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 08.09.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 witam Fakt, co sąd to obyczaj. Niestety Obyczaje obyczajami a przepisy mówią jasno, że odpis księgi wieczystej może uzyskać właściciel lub inna osob, która wykaże interes prawny I tu się zaczynają schody bo brak definicji "interesu prawnego". Moim zdaniem osoba, która chce kupić nieruchomość ma ten interes. Wiem jednak, że sporo sądów ma inne zdanie na ten temat, co moim zdaniem jest zbytecznym formalizowaniem życia ludziom. W uzasadnieniu wniosku o wydanie odpisu należy napisać dlaczego chcemy odpis, czyli wykazać interes prawny. Same księgi wieczyste są jawne i można je przeglądać. Jawność ksiąg jest podstawową zasadą regulującą funkcjonowanie ksiąg. Jawność ksiąg to ich istota. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 09.09.2005 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 dziekuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Travertino 21.09.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Pracuję w zawodzie związanym z nieruchomosciami. Możesz sobie bez problemu otrzymać wyciąg z KW. Jak znasz jej numer oczywiście. Wypełniasz druczek, gdzie wpisujesz ten nr, Twój adres, aby kobieta wiedziała gdzie ma go wysłac i podajesz w jakim celu go potrzebujesz. Najlepiej napisac "celem przedstawienia w banku/ Urzedzie Miasta/ itp instytucji. Kobieta nie pyta kim jesteś. Dajesz jej 6 zł na znaczki skarbowe, a ona je od razu przykleja. Po ok. 3 tygodniach otrzymujesz do domciu poczta odpis. Tak jest przynajmniej w cywilizowanym wydziale Ksiąg Wieczystych .... Nie spotkałam się jeszcze z tym, aby ktoś miał problem z otrzymaniem wypisu z dowolnej KW Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 21.09.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Pracuję w zawodzie związanym z nieruchomosciami. Możesz sobie bez problemu otrzymać wyciąg z KW. Jak znasz jej numer oczywiście. Wypełniasz druczek, gdzie wpisujesz ten nr, Twój adres, aby kobieta wiedziała gdzie ma go wysłac i podajesz w jakim celu go potrzebujesz. Najlepiej napisac "celem przedstawienia w banku/ Urzedzie Miasta/ itp instytucji. Kobieta nie pyta kim jesteś. Dajesz jej 6 zł na znaczki skarbowe, a ona je od razu przykleja. Po ok. 3 tygodniach otrzymujesz do domciu poczta odpis. Tak jest przynajmniej w cywilizowanym wydziale Ksiąg Wieczystych .... Nie spotkałam się jeszcze z tym, aby ktoś miał problem z otrzymaniem wypisu z dowolnej KW Pozdrawiam witam Po pierwsze, nie wim dlaczego zakładasz, że wydziałach Kw pracuja tylko kobiety? Po drugie "w cywilizowanym wydziale" otrzymasz odpis księgi nie po 3 tygodniach tylko po ... 2-3 dniach Po trzecie nie zawsze zapłacisz 6 zł. Czasem będzie to wielokrotność tej kwoty, bo 6 zł płaci się za 1 stronę odpisu. Natomiast w przypadku wydziału kw, który prowadzi informatyczną księgę (jest ich coraz więcej) zapłacisz kilkadziesiąt złotych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Travertino 22.09.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Pracuję w zawodzie związanym z nieruchomosciami. Możesz sobie bez problemu otrzymać wyciąg z KW. Jak znasz jej numer oczywiście. Wypełniasz druczek, gdzie wpisujesz ten nr, Twój adres, aby kobieta wiedziała gdzie ma go wysłac i podajesz w jakim celu go potrzebujesz. Najlepiej napisac "celem przedstawienia w banku/ Urzedzie Miasta/ itp instytucji. Kobieta nie pyta kim jesteś. Dajesz jej 6 zł na znaczki skarbowe, a ona je od razu przykleja. Po ok. 3 tygodniach otrzymujesz do domciu poczta odpis. Tak jest przynajmniej w cywilizowanym wydziale Ksiąg Wieczystych .... Nie spotkałam się jeszcze z tym, aby ktoś miał problem z otrzymaniem wypisu z dowolnej KW Pozdrawiam witam Po pierwsze, nie wim dlaczego zakładasz, że wydziałach Kw pracuja tylko kobiety? Po drugie "w cywilizowanym wydziale" otrzymasz odpis księgi nie po 3 tygodniach tylko po ... 2-3 dniach Po trzecie nie zawsze zapłacisz 6 zł. Czasem będzie to wielokrotność tej kwoty, bo 6 zł płaci się za 1 stronę odpisu. Natomiast w przypadku wydziału kw, który prowadzi informatyczną księgę (jest ich coraz więcej) zapłacisz kilkadziesiąt złotych pozdrawiam No aż tak cywilizowanych wydziałów, w których wydają po 2-3 dniach to jeszcze / juz nie ma Jasne, jeśli chodzisz często i dana Pani Jadzia / Irenka (pisze o paniach, bo to taki stereotyp- "biurwa" z miną po kolana, to zwykle jakaś tam pani, a nie Pan) juz cie zna, to jak ładnie poprosisz, podtykając równocześnie WZ-tkę do kawki, to i na miejscu odpis zrobi- o ile oczywiście nie "jestem po urlopie, a co Pan myśli, ja mam dużo pracy, gdybym chciała tak wszystkim od ręki wydawać, to bym z niczym nie zdążyła" itd, itd... Co do kwoty - 6 zł płaci się zawsze (przynajmniej u nas) - płacisz przy składaniu wniosku- Pani/ no ewentualnie Pan- przy okazji nie sprawdza ile stron będzie miał odpis. Płacisz 6 zł w znaczkach skarbowych- niezależnie ile będzie to stron (to się okaże potem). Natomiast 6 zł za 1 strone wypisu to sie płaci owszem- ale u notariusza, za wydanie 1 strony odpisu z aktu notarialnego - czyli tu zwykle jest tak, że płacimy wielokrotność tej kwoty. A jak jest w skomputeryzowanych wydziałach, to nie wiem, bo u nas takowych cudeniek to jeszcze niet Pozdrawiam Traverino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 22.09.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Po trzecie nie zawsze zapłacisz 6 zł. Czasem będzie to wielokrotność tej kwoty, bo 6 zł płaci się za 1 stronę odpisu. Natomiast w przypadku wydziału kw, który prowadzi informatyczną księgę (jest ich coraz więcej) zapłacisz kilkadziesiąt złotych pozdrawiam Co do kwoty - 6 zł płaci się zawsze (przynajmniej u nas) - płacisz przy składaniu wniosku- Pani/ no ewentualnie Pan- przy okazji nie sprawdza ile stron będzie miał odpis. Płacisz 6 zł w znaczkach skarbowych- niezależnie ile będzie to stron (to się okaże potem). Natomiast 6 zł za 1 strone wypisu to sie płaci owszem- ale u notariusza, za wydanie 1 strony odpisu z aktu notarialnego - czyli tu zwykle jest tak, że płacimy wielokrotność tej kwoty. Pozdrawiam Traverino To znaczy, że w sądzie, o którym pisze Travertino "nie przyjęło się" rozporządzenie w sprawie wysokości opłat kancelaryjnych w sprawach cywilnych: § 1. 1. Za klauzulę wykonalności, stwierdzenie prawomocności, odpisy, zaświadczenia, wyciągi oraz inne dokumenty wydawane na wniosek na podstawie akt pobiera się opłatę kancelaryjną w kwocie 6 zł za każdą stronicę wydanego dokumentu. Cóż, tym lepiej dla zainteresowanych, tym gorzej dla prawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Travertino 22.09.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Po trzecie nie zawsze zapłacisz 6 zł. Czasem będzie to wielokrotność tej kwoty, bo 6 zł płaci się za 1 stronę odpisu. Natomiast w przypadku wydziału kw, który prowadzi informatyczną księgę (jest ich coraz więcej) zapłacisz kilkadziesiąt złotych pozdrawiam Co do kwoty - 6 zł płaci się zawsze (przynajmniej u nas) - płacisz przy składaniu wniosku- Pani/ no ewentualnie Pan- przy okazji nie sprawdza ile stron będzie miał odpis. Płacisz 6 zł w znaczkach skarbowych- niezależnie ile będzie to stron (to się okaże potem). Natomiast 6 zł za 1 strone wypisu to sie płaci owszem- ale u notariusza, za wydanie 1 strony odpisu z aktu notarialnego - czyli tu zwykle jest tak, że płacimy wielokrotność tej kwoty. Pozdrawiam Traverino To znaczy, że w sądzie, o którym pisze Travertino "nie przyjęło się" rozporządzenie w sprawie wysokości opłat kancelaryjnych w sprawach cywilnych: § 1. 1. Za klauzulę wykonalności, stwierdzenie prawomocności, odpisy, zaświadczenia, wyciągi oraz inne dokumenty wydawane na wniosek na podstawie akt pobiera się opłatę kancelaryjną w kwocie 6 zł za każdą stronicę wydanego dokumentu. Cóż, tym lepiej dla zainteresowanych, tym gorzej dla prawa. Aby pobrać więcej niż 6 zł, Pani Jadzia/ Irenka musiałaby przy przyjmowaniu każdego wniosku przywlec sobie daną księgę i oszacować ile stron będzie miał odpis, nastepnie wyliczyć ile petent ma zapłacić. Jak wiadomo Pani Jadzi/ Irence nie chce się za każdym razem dreptać do archiwum, no i płacimy 6 zł, bo zakłada ona, że tyle wystarczy. Przy komputerowej ewidencji zapewne jest szybsza i łatwiejsza możliwość oszacowania opłaty. Tak zakładam, bo jak pisałam tutaj tegoż niet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 22.09.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Travertino fajne masz teorie, szkoda jednak, że nie sa zgodne z obowiązującymi przepisami. Szkoda też, że uogólniasz swoje doświadczenia na cały kraj bo to tak jak porównywanie konia z kozą. Poza tym:1/ Wydziałów ksiąg wieczystych , w których prowadzona jest księga wieczysta w systemie elektronicznym jest więcej niż Ci sie zdaje. A tekst, że "takowych cudeniek jeszcze niet" odnosi sie zapewne tylko do Twojego, przepraszam za określenie, grajdoła.2/ Wydziałów ksiąg wieczystych, w których dostaniesz odpis w 2-3 dnia a nawet OD RĘKI czyli w około 10 minut (czas potrzebny na ustalenie ilości stron odpisu), też jest sporo. Zapewniam Cię, że wiem co mówię!3/ urzędnicy są jacy są, generalnie nie najlepsi, ale nie oznacz to, że każdy z nich pracuje oglądając się na załączniki.TOMASZ M - trafiłeś w sedno sprawy ! Popieram w całej rozciągłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mojave 23.09.2005 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Napisze jak u mnie było - - 6 zł placi sie przy składani wnosku a przy odbiorze doplaca sie jeszcze po 6 zł za każdą dodatkową stronę,- po odpis kazano przyjśc po 3 dniach- wniosek o odpis zlozyl właściciel ale odebralam sobie go ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Travertino 23.09.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 1/ Wydziałów ksiąg wieczystych , w których prowadzona jest księga wieczysta w systemie elektronicznym jest więcej niż Ci sie zdaje. A tekst, że "takowych cudeniek jeszcze niet" odnosi sie zapewne tylko do Twojego, przepraszam za określenie, grajdoła. toż napisałam przecież, że: (...)u nas takowych cudeniek to jeszcze niet oraz (...) jak pisałam tutaj tegoż niet 2/ Wydziałów ksiąg wieczystych, w których dostaniesz odpis w 2-3 dnia a nawet OD RĘKI czyli w około 10 minut (czas potrzebny na ustalenie ilości stron odpisu), też jest sporo. Zapewniam Cię, że wiem co mówię! tak się zastanawiam- to gdzie sa te sądy znane z opowieści, w których czeka się na odpis nawet 3 miesiące Warszawiacy, czy w stolicy są jeszcze takowe, czy już wszędzie tą elektronikę wprowadzili i Pani Jadzia/ Irenka nie ma już wdzięcznościowych WZ- tek do kawki ...? 3/ urzędnicy są jacy są, generalnie nie najlepsi, ale nie oznacz to, że każdy z nich pracuje oglądając się na załączniki. I dzięki nim niejednokrotnie w kieszeni zostaje 6 złociszków, które i tak trzeba w WZ- tkę zainwestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 23.09.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Napisze jak u mnie było - - 6 zł placi sie przy składani wnosku a przy odbiorze doplaca sie jeszcze po 6 zł za każdą dodatkową stronę, - po odpis kazano przyjśc po 3 dniach - wniosek o odpis zlozyl właściciel ale odebralam sobie go ja No i proszę - jednak 3 dni, a dopłata przy odbiorze to idealne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts