Inka1 15.09.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten wątek, dlatego chciałem przedstawić swoją sytuację z prośbą o komentarz. Rok temu sprzedałem mieszkanie (które nabyłem 3 lata temu) za sumę załóżmy 50 tys zł. W US skarbowym podpisałem stosowne oswiadczenie, że przychód ze sprzedaży przeznaczę w ciągu 2 lat na cele okreslone w art 21 ust1 pkt 32 lit a i e Ust. o pod doch od osób fiz. Powyższy przychód przeznaczyłem w pierwszej kolejności na spłatę kredytu zaciągniętego na kupno mieszkania (załóżmy, że było to 30 tys zł) a pozostałą część przeznaczam na wykończenie domu, który w spadku dostała moja żona (jeszcze przed sprzedażą mieszkania). Posiada ona obecnie udziały do 1/4 całości domu a docelowo za 2-3 m-ce mamy stać się właścicielami całości. Jednocześnie zmuszony byłem zaciągnąć kredyt w wysokości powiedzmy 50 tys, żeby móc dokończyć wykańczanie chałupy. Stan końcowy jest obecnie taki, że mam potwierdzenie z banku o spłacie kredytu tego za mieszkanie i faktury na 20 tys. Właściwie mogę pójść do US i udowodnić, że rzeczywiście wszystko przeznaczyłem na cele określone w ustawie. Czy widzicie tu jakieś niespodzianki, zagrożenia? Czy sytuacja jest jasna? czy włascicielami sprzedawanego mieszkania byłes wraz z żoną? czy sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 15.09.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten wątek, dlatego chciałem przedstawić swoją sytuację z prośbą o komentarz. Rok temu sprzedałem mieszkanie (które nabyłem 3 lata temu) za sumę załóżmy 50 tys zł. W US skarbowym podpisałem stosowne oswiadczenie, że przychód ze sprzedaży przeznaczę w ciągu 2 lat na cele okreslone w art 21 ust1 pkt 32 lit a i e Ust. o pod doch od osób fiz. Powyższy przychód przeznaczyłem w pierwszej kolejności na spłatę kredytu zaciągniętego na kupno mieszkania (załóżmy, że było to 30 tys zł) a pozostałą część przeznaczam na wykończenie domu, który w spadku dostała moja żona (jeszcze przed sprzedażą mieszkania). Posiada ona obecnie udziały do 1/4 całości domu a docelowo za 2-3 m-ce mamy stać się właścicielami całości. Jednocześnie zmuszony byłem zaciągnąć kredyt w wysokości powiedzmy 50 tys, żeby móc dokończyć wykańczanie chałupy. Stan końcowy jest obecnie taki, że mam potwierdzenie z banku o spłacie kredytu tego za mieszkanie i faktury na 20 tys. Właściwie mogę pójść do US i udowodnić, że rzeczywiście wszystko przeznaczyłem na cele określone w ustawie. Czy widzicie tu jakieś niespodzianki, zagrożenia? Czy sytuacja jest jasna? czy włascicielami sprzedawanego mieszkania byłes wraz z żoną? czy sam? obydwoje byliśmy właścicielami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 15.09.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Istotne jest tylko to czy pieniądze zostały wydane na zaspokojenie Twoich potrzeb mieszkaniowych, niezależnie od tego czy jesteś współwłaścicielem, użytkownikiem, najemcą, spóldzielcą itd. Dom czy mieszkanie nie musi być Twoją własnością ,ma zaspokajać Twoje potrzeby mieszkaniowe. Ok spróbujmy uściślić kwestię potrzeb mieszkaniowych. Czy sprzęt AGD do zabudowy (lodówka, okap, zmywarka) w myśl prawa zaspakaja moje potrzeby życiowe? Lub inaczej czy mogę pokazać f-y za w/w urządzenia urzędnikowi skarbowemu jako dowód, że przeznaczyłem pieniądze ze sprzedaży mieszkania na cele mieszkaniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SwFranciszek 15.09.2005 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Oprócz wydatków na zakup - możesz odpisać tylko to co jest na liście w Rozp. Min. Gosp. Prz. Dz. U. 156 z 1996 r. a w prostych slowach - te wydatki które obejmuje ulga remontowa.Koniec.kropka.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 15.09.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Oprócz wydatków na zakup - możesz odpisać tylko to co jest na liście w Rozp. Min. Gosp. Prz. Dz. U. 156 z 1996 r. a w prostych slowach - te wydatki które obejmuje ulga remontowa. Koniec.kropka.com.pl Dokładnie tak. Możesz mniej więcej pod wydatki podciągnąc to, co było w uldze mieszkaniowej i remontowej, nic poza tym. Jedyną różnica jest fakt, że tu nie musisz mieć faktury, możesz np. rachunek, KP itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 15.09.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten wątek, dlatego chciałem przedstawić swoją sytuację z prośbą o komentarz. Rok temu sprzedałem mieszkanie (które nabyłem 3 lata temu) za sumę załóżmy 50 tys zł. W US skarbowym podpisałem stosowne oswiadczenie, że przychód ze sprzedaży przeznaczę w ciągu 2 lat na cele okreslone w art 21 ust1 pkt 32 lit a i e Ust. o pod doch od osób fiz. Powyższy przychód przeznaczyłem w pierwszej kolejności na spłatę kredytu zaciągniętego na kupno mieszkania (załóżmy, że było to 30 tys zł) a pozostałą część przeznaczam na wykończenie domu, który w spadku dostała moja żona (jeszcze przed sprzedażą mieszkania). Posiada ona obecnie udziały do 1/4 całości domu a docelowo za 2-3 m-ce mamy stać się właścicielami całości. Jednocześnie zmuszony byłem zaciągnąć kredyt w wysokości powiedzmy 50 tys, żeby móc dokończyć wykańczanie chałupy. Stan końcowy jest obecnie taki, że mam potwierdzenie z banku o spłacie kredytu tego za mieszkanie i faktury na 20 tys. Właściwie mogę pójść do US i udowodnić, że rzeczywiście wszystko przeznaczyłem na cele określone w ustawie. Czy widzicie tu jakieś niespodzianki, zagrożenia? Czy sytuacja jest jasna? czy włascicielami sprzedawanego mieszkania byłes wraz z żoną? czy sam? obydwoje byliśmy właścicielami Niespodzianek specjalnych nie widzę, ale ze skarbowym różnie bywa. Zawsze możesz sam poprosić o weryfikację dokumentów (jak to zrobisz przed czasem to gdyby cos masz jeszcze czas na dodatkowe wydatki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 15.09.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Oprócz wydatków na zakup - możesz odpisać tylko to co jest na liście w Rozp. Min. Gosp. Prz. Dz. U. 156 z 1996 r. a w prostych slowach - te wydatki które obejmuje ulga remontowa. Koniec.kropka.com.pl a może masz link do tego rozporządzenia, szukam w sieci i na razie kiepsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 16.09.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Oprócz wydatków na zakup - możesz odpisać tylko to co jest na liście w Rozp. Min. Gosp. Prz. Dz. U. 156 z 1996 r. a w prostych slowach - te wydatki które obejmuje ulga remontowa. Koniec.kropka.com.pl a może masz link do tego rozporządzenia, szukam w sieci i na razie kiepsko tu: http://www.pit.pl/pages/i/399.php na dole jest remont i modernizacja - i to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 16.09.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Oprócz wydatków na zakup - możesz odpisać tylko to co jest na liście w Rozp. Min. Gosp. Prz. Dz. U. 156 z 1996 r. a w prostych slowach - te wydatki które obejmuje ulga remontowa. Koniec.kropka.com.pl a może masz link do tego rozporządzenia, szukam w sieci i na razie kiepsko tu: http://www.pit.pl/pages/i/399.php na dole jest remont i modernizacja - i to jest to Ok dzięki Jeszcze jedno pytanie. Teraz mój budynek jest domem ale docelowo mają tam być 2 lokale mieszkalne i tak się stanie po zakończeniu budowy i po wydaniu stosownego zaświadczenia przez starostwo. Jak zatem traktować tą sytuację. Czy faktury do czasu wyprostowania sytuacji podciągać pod wykaz i remont budynku mieszkalnego? Czy trzeba jednak jako lokal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 17.09.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 i jeszcze jedno czy wydatki związane z alarmem mogę przedstawić w urzędzie skarbowym, czy to pod to nie podchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 20.09.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 i jeszcze jedno czy wydatki związane z alarmem mogę przedstawić w urzędzie skarbowym, czy to pod to nie podchodzi? Remont, modernizacja, wymiana lub wykonanie nowych instalacji budynku, obejmujące rozprowadzanie po budynku instalacji oraz montaż trwale umiejscowionych: wyposażenia, armatury i urządzeń dotyczących: 8.1. instalacji sanitarnych, 8.2. instalacji elektrycznych, odgromowych i uziemienia, 8.3. instalacji klimatyzacyjnych i wentylacyjnych, 8.4. instalacji przyzywowych (domofony) i alarmowych, 8.5. przewodów wentylacyjnych, spalinowych i dymowych. wystarczy przeczytać pod ww adresem, który Ci podałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 25.09.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2005 Oprócz wydatków na zakup - możesz odpisać tylko to co jest na liście w Rozp. Min. Gosp. Prz. Dz. U. 156 z 1996 r. a w prostych slowach - te wydatki które obejmuje ulga remontowa. Koniec.kropka.com.pl Dokładnie tak. Możesz mniej więcej pod wydatki podciągnąc to, co było w uldze mieszkaniowej i remontowej, nic poza tym. Jedyną różnica jest fakt, że tu nie musisz mieć faktury, możesz np. rachunek, KP itp Nie muszę mieć faktury? Wystarczy rachunek, ale chyba imienny? A co to jest owo KP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 26.09.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2005 Oprócz wydatków na zakup - możesz odpisać tylko to co jest na liście w Rozp. Min. Gosp. Prz. Dz. U. 156 z 1996 r. a w prostych slowach - te wydatki które obejmuje ulga remontowa. Koniec.kropka.com.pl Dokładnie tak. Możesz mniej więcej pod wydatki podciągnąc to, co było w uldze mieszkaniowej i remontowej, nic poza tym. Jedyną różnica jest fakt, że tu nie musisz mieć faktury, możesz np. rachunek, KP itp Nie muszę mieć faktury? Wystarczy rachunek, ale chyba imienny? A co to jest owo KP? kp= kasa przyjmie, taki dokument wpłaty rachunek jak najbardziej imienny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redik 14.03.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Po pierwsze: napisz pismo do skarbowego z prośbą o interpretację, po max 3 miesiącach dostaniesz odp. Jest tak, że musisz UDOWODNIĆ skarbowemu, że własnie te konkretne 200.000 wydałeś na cele mieszkaniowe wymienione w ustawie. Celem może tu być spłata kredytu mieszkaniowego 100.000 (ważne: najpierw masz pieniądze ze sprzedaży, potem spłacasz i o ile dobrze pamiętam v) A co to są środki własne, własnie te ze sprzedaży mieszkania? To tu problemu nie ma. O ile wiem już nie obowiązuje zapis:"... zaciągniętego nie później niz 2 lata wstecz" Wiem ze temat stary ale mnie interesuje sprawa tego terminu zaciagniecia kredytu. Wiem ze byl taki przepis ze mozna splacac tylko kredyt zaciagniety nie pozniej niz 2 lata wstecz. Czy dobrze rozumiem ze to juz ulego zmianie i nie ma znaczenia kiedy zaciagnalem kredyt? I wystarczy w US przedstawic dokument typu KP (potwierdzenie przelewu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 14.03.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Witam, jakie dokumenty należy przedstawić nie wiem, informację o likwidacji ograniczenia "2 lat" uzyskałem od notariusza w trakcie sprzedaży mieszkania (rok temu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 04.04.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Istotne jest tylko to czy pieniądze zostały wydane na zaspokojenie Twoich potrzeb mieszkaniowych, niezależnie od tego czy jesteś współwłaścicielem, użytkownikiem, najemcą, spóldzielcą itd. Dom czy mieszkanie nie musi być Twoją własnością ,ma zaspokajać Twoje potrzeby mieszkaniowe. Chciałem odświeżyć ten fragment wątku. Wywołane jest to potrzebą chwili, powoli zbliza się termin rozliczenia się z pieniążków, które mieliśmy, wspólnie z żoną ze sprzedaży naszego mieszkania przeznaczyć na inne. Wczoraj przy okazji składania pit-a zadałem kilka pytań no i dostałem odpowiedzi przyprawiające mnie o zawał. Sytuacja wygląda tak: Jak małżeństwo kupiliśmy mieszkanie. Po 2 latach sprzedaliśmy je. W US 1,5 roku temu podpisaliśmy (osobno, tak chciał US) oświadczenia, że przeznaczymy to na, w skrócie mówiąc, inne mieszkanie. To inne mieszkanie to spadek jaki dostała małżonka, z przyczyn różnych ja formalnie nie jestem jeszcze właścicielem-będę za jakiś miesiąc. Faktury braliśmy najczęściej na siebie razem, chociaż zdarzało się, że były osobno albo na mnie albo na małżonkę. Suma kwot wydatkowanych na nowe lokum przekroczyła kwotę którą uzyskalismy ze sprzedazy pierwszego lokum. Pani z US oświadczyła mi, że skoro ja nie jestem właścicielem to ją nie interesuje to, że FAKTYCZNIE środki były przeznaczane przez nas na nasze lokum. Udokumentować można tylko wydatki żony ( i to jeszcze nie wiadomo jak oni potraktują nasze wspólne faktury), moich nie bo nie jestem właścicielem. W związku z tym od połowy kwoty uzyskanej ze sprzedazy 1 lokum przyjdzie mi zapłacić 10% podatku plus odsetki. Chyba, że jak to określiła pani z US zdąże od czasu stania się właścicielem do czasu rozliczenia się z US wydatkować tą kwotę. To jest paranoja, skoro FAKTYCZNIE wspólnie wydatkowaliśmy wszystkie pieniądze na nowe lokum to teraz mam dodatkow wydatkować 1/2 tych przepisów. Prosiłbym o pomoc, o podanie stosownych przepisów, wczoraj się mocno wkurzyłem, dzisiaj na chłodno chce to przeanalizować i przygtować się do ewentunej potyczki na argumenty z US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 08.04.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 please help Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mip2002 13.04.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten wątek, dlatego chciałem przedstawić swoją sytuację z prośbą o komentarz. Rok temu sprzedałem mieszkanie (które nabyłem 3 lata temu) za sumę załóżmy 50 tys zł. W US skarbowym podpisałem stosowne oswiadczenie, że przychód ze sprzedaży przeznaczę w ciągu 2 lat na cele okreslone w art 21 ust1 pkt 32 lit a i e Ust. o pod doch od osób fiz. Powyższy przychód przeznaczyłem w pierwszej kolejności na spłatę kredytu zaciągniętego na kupno mieszkania (załóżmy, że było to 30 tys zł) a pozostałą część przeznaczam na wykończenie domu, który w spadku dostała moja żona (jeszcze przed sprzedażą mieszkania). Posiada ona obecnie udziały do 1/4 całości domu a docelowo za 2-3 m-ce mamy stać się właścicielami całości. Jednocześnie zmuszony byłem zaciągnąć kredyt w wysokości powiedzmy 50 tys, żeby móc dokończyć wykańczanie chałupy. Stan końcowy jest obecnie taki, że mam potwierdzenie z banku o spłacie kredytu tego za mieszkanie i faktury na 20 tys. Właściwie mogę pójść do US i udowodnić, że rzeczywiście wszystko przeznaczyłem na cele określone w ustawie. Czy widzicie tu jakieś niespodzianki, zagrożenia? Czy sytuacja jest jasna? czy włascicielami sprzedawanego mieszkania byłes wraz z żoną? czy sam? Inka 1. Mam wielką prośbę. Jestem właśnie w takiej sytuacji że właścicielem mieszkania, które sprzedajemy jest tylko moja żona (nabyła je przed zawarciem związku małżeńskiego. Środki ze sprzedaży przeznaczymy oczywiście na dom i z tym nie ma problemu, ale czy znaczenie dla 10% podatku ma fakt że tylko żona była właścicielem mieszkania? (dom jest współwłasnością małżeńską) Będę kosmicznie wdzięczny za odpowiedź. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scieburow 14.04.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Witajcie, Czy ktos z Was spotkał się z taką sytuacją, albo zna wykładnię prawną?: 1. Sprzedalem mieszkanie 2 lata po zakupie - powiedzmy za 200 000 2. zobowiazalem sie w U.S. do wydatkowania środków na cele mieszkaniowe. 3. Kupuję dom za 200 000 ALE 100 000 ze srodkow wlasnych 100 000 z kredytu Wydaje taką samą kwote i teoretycznie wszystko ok bo wypelniam zobowiazanie. Bylem w 2 US i w kazdym mowia co innego 1. ze wydaje i jest ok 2. ze wydaje tylko 100 000 a od reszty bede musial zaplacic podatek oczywiscie jestem za interpretacja nr 1. ale obawiam sie ze obudze sie wkrotce w sytuacji 2. Moja porada prawna ( i to za friko ) jest bardzo prosta: 1. kupujesz dom za 200.000 zł gotówki 2. refinansujesz kwotę 100.000 zł kredytem hipotecznym ( ja tak robię z zakupem udziału w nieruchomości- miałem wziąść kredyt, i przelać kaskę sprzedawcy, jednakże ze względów praktycznych robię tak jak powyżej.. a oferta banków przewiduje takie samo oprocentowanie na zakup itp. jak i na refinansowanie ww. wydatków np. w GE MONEY Banku możesz wziąść kredyt hipoteczny na zakup mieszkania dokonany 2 lata wcześniej) i wszyscy są szczęśliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathleenka 26.05.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 a co zrobic w przypadku gdy ktos sprzedaje mieszkanie rok po zakupie za powiedzmy 100 tys. z czego faktycznie przeznacza 90 tys na budowę , ma działke za 20 tys. i bierze 100 tys kredytu na inwestycje wg kosztorysu 210 tys czy dla US istotne jest jaki ma sie zadeklarowany w kredycie wklad wlasny ( w tym przypadku 90 tys. z kredytu i 20 tys działka ale zakupiona przed sprzedażą mieszkania) czy na ile ma sie faktury i dowody wpłaty ( muszą odpowiadac cenie sprzedaży tj. dla tego przykładu 100 tys.) ? Czy bedzie problemem ze w kredycie jest wklad wlasny 110 tys ale składający się w rzeczywistosci z działki i części pieniędzy ze sprzedaży ? czy to że nie zadeklarowano jako wkładu całości z mieszkania a część i działkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts