Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porządkowanie działki po budowie

Recommended Posts

Witam,

Zabraliśmy się za porządkowanie działki. Wytruliśmy wszystkie chwasty Roundapem, teraz działeczkę przekopujemy kawałek po kawałku i te chwasty wybieramy. Po skończeniu planujemy wysiać żyto (jako nawóz zielony). I moje pytanie jest takie: czy na wiosnę zamiast przekopywać tą działkę ponownie możemy wykorzystać do tego glebogryzarkę ? Czy w ogóle ktoś wysiewał na zimę żyto albo inny zielony nawóz ?

ja jestem kompletnym laikiem w tej sprawie. Prosze powiedzcie czy jesli w tym roku dzialka byla obsiewana ziemniakami i zytem, a w przyszlym bedzie budowa - mysle ze trawa zakladana bedzie dopiero w 2007 , czy to wystarczy, czy tez jednak dobrze byloby w przyszlym roku tez cos posiac, przynajmniej na czesci?

Polecam... o nawozach zielonych, terminy siewu, gatunki ...

http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fzielony.html

Czyli ja z gorczycą nieco się spóźniłem --> wysiew do 5 września jest zalecany.

No zobaczymy czy wykiełkuje i zdąży nieco podrosnąć.

w.

a'propos porządkowania...co zrobić ze swieżo nasypanymi szkarpami, całymi w zbitych grudach gliny?

Postarać się aby tego nie rozwlec po działce. Jeśli to glina z martwicy to trochę czasu minie nim zrobi się z tego ziemia uprawna. Ogładałam Twoje fotki (fajowska chatka) chyba równaliście teren i podsypywaliście. Jeśli nie ubite ubijakiem to wszystko osiądzie tylko czekać na deszcz. Potem nietety będziesz musiała ponawozić humusu.

czy Ty widzisz ile tego jest... :o przecież ja z torbami pójdę...siada pomalutku,ale nie da się nic ziemi ruszyć bo się obsypuje!

Ano sporo, u mnie to tule było samego humusu (za dobrze uprawiałam ziemię) ale po kolei. Rezygnujemy z nawożenia ziemi humusowej. To najpierw trzeba te pagórki trochę ubić, potem zabezpiecz przed spadaniem (pewnie masz w planie jakieś murki oporowe) ale teraz lepiej chyba resztą desek. Potem wzrusz wierzchnią warstwę i posiej żyto. Będzie liche i biedne ale to pierwszy krok. Wiosną zakop (można glebogryzarką) i posiej np gorczycę i w połowie lata znowu zakop. Możesz w miarę możliwości potem nawozić torfem i obornikiem. Musisz stworzyć warunki aby powstał nowy humus. Myśle że już za rok poprawią się na tyle warunki że możesz pomyśleć o stałych obsadzeniach. Sadząc krzewy, drzewka itp warto do otworu w który będziesz sadzić wsypać np. ziemi kompostowej lub kupionego humusu.