Nikka 08.09.2005 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Witam, Zabraliśmy się za porządkowanie działki. Wytruliśmy wszystkie chwasty Roundapem, teraz działeczkę przekopujemy kawałek po kawałku i te chwasty wybieramy. Po skończeniu planujemy wysiać żyto (jako nawóz zielony). I moje pytanie jest takie: czy na wiosnę zamiast przekopywać tą działkę ponownie możemy wykorzystać do tego glebogryzarkę ? Czy w ogóle ktoś wysiewał na zimę żyto albo inny zielony nawóz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 08.09.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Dobre pytanie, wolę zakładać trawnik wiosną, działka jest odchwaszczona i przekopana dwukrotnie. Jakiś przedplon wysiewać? Czy zostawić na zimę w tym stanie?w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 13.09.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 witam mam ten sam dylemat,proszę o opinię specjalistów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.09.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 pewnie ,że można nawet trzeba jak jest taka możliwość... tylko potem będzie trzeba to wszytko ładnie porównać i do roboty dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uszaty1973 13.09.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Proponuję kozę. Zeżre wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 13.09.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Proponuję kozę. Zeżre wszystko. To nieprawda, wiem z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikka 14.09.2005 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Agacka - dziękuję za odpowiedźwoytek ,manykes - podjęliście decyzje ? Wysiewacie coś ? A jak tak to co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 15.09.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 chętnie ale nie wiem co.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikka 15.09.2005 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 My planujemy wysiać żyto - można to zrobić do 15 października. Do tej pory może uda nam się przekopać tą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 19.09.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Gorczyca? tak radzi rolnik sadownik, ale pewności mi brak czy to dobre.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 19.09.2005 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 ja jestem kompletnym laikiem w tej sprawie. Prosze powiedzcie czy jesli w tym roku dzialka byla obsiewana ziemniakami i zytem, a w przyszlym bedzie budowa - mysle ze trawa zakladana bedzie dopiero w 2007 , czy to wystarczy, czy tez jednak dobrze byloby w przyszlym roku tez cos posiac, przynajmniej na czesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.09.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 witam ja nic nie wysiewam,teraz przymierzam się do zlania ziemi randapem i pozostawię to do wiosny, wtedy kolejny oprysk ,orka ,równanie terenu i siew trawy... taki mam plan...!? powodzenia i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woytek 21.09.2005 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Polecam... o nawozach zielonych, terminy siewu, gatunki ... http://podszarotka.republika.pl/index1.html?http%3A%2F%2Fpodszarotka.republika.pl%2Fzielony.html Czyli ja z gorczycą nieco się spóźniłem --> wysiew do 5 września jest zalecany.No zobaczymy czy wykiełkuje i zdąży nieco podrosnąć.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikka 27.09.2005 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 A my właśnie na pierszej części działki wysialiśmy żyto. Teraz kończymy przygotowania drugiej części (czyli przekopywanie i usuwanie chwastów i kamieni) i w kolejny weekend ją też obsiejemy. I pozostanie jeszcze trzeci mały kawałeczek... Ciekawa jestem jakie będą efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.09.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 a'propos porządkowania...co zrobić ze swieżo nasypanymi szkarpami, całymi w zbitych grudach gliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.09.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 a'propos porządkowania...co zrobić ze swieżo nasypanymi szkarpami, całymi w zbitych grudach gliny? Postarać się aby tego nie rozwlec po działce. Jeśli to glina z martwicy to trochę czasu minie nim zrobi się z tego ziemia uprawna. Ogładałam Twoje fotki (fajowska chatka) chyba równaliście teren i podsypywaliście. Jeśli nie ubite ubijakiem to wszystko osiądzie tylko czekać na deszcz. Potem nietety będziesz musiała ponawozić humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.09.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 czy Ty widzisz ile tego jest... przecież ja z torbami pójdę...siada pomalutku,ale nie da się nic ziemi ruszyć bo się obsypuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 27.09.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 czy Ty widzisz ile tego jest... przecież ja z torbami pójdę...siada pomalutku,ale nie da się nic ziemi ruszyć bo się obsypuje! Ano sporo, u mnie to tule było samego humusu (za dobrze uprawiałam ziemię) ale po kolei. Rezygnujemy z nawożenia ziemi humusowej. To najpierw trzeba te pagórki trochę ubić, potem zabezpiecz przed spadaniem (pewnie masz w planie jakieś murki oporowe) ale teraz lepiej chyba resztą desek. Potem wzrusz wierzchnią warstwę i posiej żyto. Będzie liche i biedne ale to pierwszy krok. Wiosną zakop (można glebogryzarką) i posiej np gorczycę i w połowie lata znowu zakop. Możesz w miarę możliwości potem nawozić torfem i obornikiem. Musisz stworzyć warunki aby powstał nowy humus. Myśle że już za rok poprawią się na tyle warunki że możesz pomyśleć o stałych obsadzeniach. Sadząc krzewy, drzewka itp warto do otworu w który będziesz sadzić wsypać np. ziemi kompostowej lub kupionego humusu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 27.09.2005 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 cenne słowa...! tak też będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts