gosciu01 15.09.2005 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 poczytajcie artykuł porównanie kosztów energii/ogrzewania w bazie artykułów prasowych/opracowań w links tutaj : http://www.kolmet.com.pl/ U mnie cały zeszły sezon w budynku ogrzewanym, niezamieszkanymtemp. ustawiona 16-18C w pn-pt oraz 21C w so-nd + pomijalnie kominek. w bilansie ( teoretycznie ) - 12 zł/m2/rokw zeszłym sezonie ( opis jak wyżej ) - 0,74 zł/m2/rok Temp. 16C praktycznie nie występowała ( była wyższa - min. ok. 17C jeden, dwa dni- środa, czwartek, bo w piątek już zaczynał dogrzewać ), ze względu na podłogówkę, pogodówkę i dużą bezwładność budynku. Dom : BK400, podłogówka ( 16 cm styropianu pod rurami ), piec kondensacyjny, 25cm wełny w stropie, szyby k=1,1 ( okna k=1,35 ) Kotłownię ( komin, kocioł, projekty, podłączenie itp. ) oceniam na 16 kzłale trudno wyliczyć komin, gdyż jest tam także wentylacja, wyciag z kuchni itp. Komin też "bogaty" dużo cegieł klinkierowych + miedź. Pozostałe koszty występują przy PC. Wniosek :gdybym budował drugi raz mając gaz na działce, na dzisiaj ogrzewałbym gazem.jeśli musiałbym ponieść spore koszty doprowadzenia gazu, zastanowiłbym się nad pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 15.09.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Howk.Sapienti sat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robud 16.09.2005 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Jak wylczyłeś te 15,5. Licząc tylko powierzchnię mieszkalną (180m) i wliczając w to cwu, mi wychodzi 2400/180 =13,3. Nie uwzględniając cwu wyjdzi gdzieś koło 10. PIsałem o 3400 z uwzględnieniem kosztów inwestycji. A teraz policz po ilu latach zwróci Ci się inwestycja w PC - po 2 zł/rok/m2. Bo mnie wychodzi że tak między 20 a 50 lat (bez uwzględnienia NPV). 2300 m3 gazu * 1,2 zl/m3 = 2760 zl / 180 m2 = 15,33333 zl Jakiech 3400? razem: 11900 i jeszcze Wszystkie koszty o których piszesz to nie więcej niż 4-6 tys jak widac to juz mamy cos kolo 18000 zl - mnie moj system kosztowal 34000 - roznica 16000 zl rocznie twoja powierzchnia ma koszty nizsze o okolo 1000 zl (dla PC), wiec iloraz 16000/1000 daje mi w zaokragleniu 16 lat (liczac tylko po dzisiejszych stawkach) Przy czym w dalszym ciagu niepodales ile osob mieszkalo, czy na calej powierzchni byla caly czas ta sama temperatura i w jakiej wysokosci i ile cwu zuzyles. A kto tu mowi o jakimkolwiek zwracaniu sie czegokolwiek? Co mi sie ma zwrocic? bo ja nie mam w domu maszynki ktora produkuje pieniadze - jezeli ty masz to uwazaj, bo monopol na produkcje pieniedzy ma panstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bryta 16.09.2005 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Tez zastanawiam sie nad pompa ciepla. Markus Napisales ze masz tarakote i panele na podlodze czy jest roznica w oddawanym cieple Jaka jest gwarancja na pompe ? o ile dobrze zrozumialam to pompy z propanem nie trzeba uzupelniac czynika roboczego ? I jeszcze chcialam cie zapytac bo sa teraz pompy z temp do + 65 st czy ty masz taka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts