Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie prozaiczne ale chcialbym sie upewnic, czy nie chca mnie wyrolowac. Czy majac cene towaru brutto z vatem 22% i chcac obliczyc cene netto odejmujemy od ceny brutto 22 % czy tez dzielimy przez 1.22?

Wg mnie jesli firma podaje koszt towaru 3,000 zł brutto (z 22% VAT) a nastepnie (jesli zamawiam usluge montazu towaru - okna czy tez drzwi - w tej firmie) firma oblicza mi na podst. tej ceny cene towaru z VAT 7%, to - lopatologicznie rzecz ujmujac - najpierw od kwoty 3,000 zł odejmuję 22% (co daje sumę 2340 zł netto) a nastepnie dodaje do niej 7%, co daje 2503 zł brutto z VAT-em 7%. Czy mam rację?

Firma natomiast obliczajac cene netto nie odejmuje 22 % tylko dzieli sume brutto przez 1,22 (co daje kwote netto wyzsza, w tym wypadku 2459 zł). Dopiero do tej sumy dodaja 7% VAT (co daje 2631,13 zł brutto z 7% VAT - czyli kwote o 128 zl wyzsza od tej, ktora wyliczylem wyzej).

Czy moglibyscie to skomentowac? Moze sa jakies tajemne wyliczenia handlowe, o ktorych ja szary czlowiek nie wiem? A moze po prostu chca mnie naciagnac na wyzsza sume do zaplaty?

https://forum.murator.pl/topic/40028-wyliczanie-ceny-netto-czy-firma-chce-mnie-nabic-w-butelke/

Wg mnie jesli

wdług mnie spytaj dzieci własne jak to się liczy (jeśli masz), bo to chyba matematyka 3, 4 klasa podstawowa.

Z drugiej strony pocieszę CIę iż mnóstwo ludzi liczy jak Ty i np. myli marże z narzutem i potem wychodzą historie, że ho..ho

https://forum.murator.pl/topic/40028-wyliczanie-ceny-netto-czy-firma-chce-mnie-nabic-w-butelke/#findComment-810725