Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa tarasu

widowm4k3r

Recommended Posts

Witam. Na działce w domku letniskowym (murowany) chciałbym zabudować balkon. Najbardziej odpowiada mi z 12 cm betonu komórkowego, wzmocnionego murforami. Zewzględu na wymiary balkonu (szer. 1,15m, dług. 5,5m, wys. 2,5m) kazdy centymetr jest istnotny. Balkon jest zadaszony pod spodem znajduje sie piwnica. W nowej ścianie mają być drzwi wejściowe i po bokach dwa nieduże okna. Co o tym sądzicie ( Czy sie nie zawali :) ) Załączam foto. Dziękuje i pozdrawiam.

http://img93.imageshack.us/img93/681/16gy1.th.jpg

a balkon czesm nie jest drewniany ??

a nawet jak jest to plyta, to najlepiej bedzie zastosowac sucha zabudowe w szkielecie.

Szkielet drewniany, od zewnatrz OSB+styropian(welna)+tynk cienkowarstwowy.OD wewnatrz plyta GK :wink: W srodek szkieletu welna. To tak bardzo ogulnie. Bo dochodzi jeszce wiatro izolacji i paroizolacja. Jak bedziesz ainteresowany npiasz :wink:

Brałem rózne zabudowy pod uwagę. Z betonu komórkowego będzie taniej i jakos nie jestem przekonany do płyt, z BK jestem juz troche w temacie tylko nie wiem czy z 12 wystarczy?? (dom jest cały murowany i zadaszony, podłoże stabilne i nie ma obciażeń z góry.

Dzięki za odpowiedż. Rozpędzić się nie ma szans, to tylko działka bez szaleństw :lol: Góra będzie związana, szczelinę między ścianką a dachem wypełnie pianką.Dla pewności jeszcze przyczepie po swojemu do starej ściany.Jeszcze pytanko czy trzeba otynkować przed zimą?

dobrze by bylo, ale nic sie nie stanie jak bedzie nieotynkowana :wink: - czyli mozesz po zimie tynkowac :)

a co do laczenia ze stara sciana, to w spoine dobrze by bylo wpuscic prety chocby zbrojeniowe i zakotwic je w scianie istniejacej.

czyli mierzysz aby prety wyszly w spoinie dobodowki, wiercisz, wbijasz pret, i murujesz :wink: