Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w BPH-PBK negocjacja warunków

Ada  Rafał

Recommended Posts

Nie jestem finansistą ale kredyt w CHF to bardzo ryzykowna inwestycja .Ta waluta ma podstawową cechę ,a mianowicie gdy dolar i euro spada lub gdy coś się dzieje na świecie to wolne pieniądze zamieniane są na franki i one niestety drożeją .Proponuję poradzić się bankowców ale raczej kredytu w CHF bym nigdy nie wziął chyba ,że w nich zarabiacie .To niskie oprocentowanie i śmieszna możliwość negocjacji prowizji to raczej prostacki chwyt na laików gdyż wadą franka jest jego największa zaleta stabilność .Oszczędzajcie we frankach ,ale nie zadłużajcie się w nich nigdy.

Ja będę brał we frankach. Miałem już taki kredyt 6 letni na samochód.

Równolegle mój tata brał kredyt o prawie tej samej wysokości (różnica 1000 zł.)Ja płaciłem jeszcze w lipcu po przeliczeniu na PLN 530 PLN a mój tato 693 PLN.

Innej waluty bym nie wybrał.

Ten sam kredyt w EURO lub USD to kwota 640 PLN.

A przewalutować kredyt można zawsze. BPH PBK ma teraz promocję do końca lutego. Jeżeli zgłosisz chęć wzięcia kredytu to masz prowizję o.5 %

Winston ja się wcale nie upieram bież w czym chcesz ,ale czym innym jest kredyt na auto a czym innym na dom .Wszystko zależy od np zastawu bankowego .Strata samochodu to nic w porównaniu ze stratą domu.Zazwyczaj różna jest też wielkość pożyczanej sumy.Jednak zauważ ,że był okres długotrwałego znacznego spadku Euro i kredyt w tej walucie to był dopiero interes.Przewalutować można zawsze ale w przypadku oferty BPH chyba tylko raz za darmo .W tym samym czsie gdy Euro taniało dolar był stabilny i to być może uchroniło Cię od kłopotów .Warto jednak się poważnie zastanowić znam takich co się przejechali na kredytach konsumpcyjnych właśnie takich długich jak Twój i gdy strasznie szukali taniego kredytu .Zwykle jest tak ,że kredyt bardzo tani na pierwszy rzut oka wcale taki nie jest.W twoim i ojca przypadku różnica w wysokości spłaty była bardzo mała, prawie żadna,ale gdyby nastąpiło osłabienie złotego np o 10,czy 15% to by jej nie było a TY na pewno już byś przewalutował kredyt. .Ponieważ zapłaciłbyś za to z zysków były by może nawet i straty.W ciąu długiego czasu kredytowania na pewno zdażą się okresy wachań kursowych i jak puszczą ci nerwy to za to zapłacisz a jeżeli będziesz twardy to też zapłacisz większe raty.Dlatego właśnie banki mają aż tak kuszące propozycje w przypadku kredytów w CHF, a już w innych walutach nie Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru.

Wszystko zależy również od okresu spłaty.

Ja planuję kredyt we frankach. Wychodzę z założenia (spróbuję) spłacić ten kredyt w kilka lat. Przy takiej perspektywie istnieje w tej chwili duże prawdopodobieństwo, że złotówka będzie w miarę stabilna. Może się uda

ja zaciągnełam kredyt we frankach i to dokładnie w BPH, ale nie pamietam dokładnie z jakich sum składało się oprocentowanie - jak sprawdzę dam znać. to że frank jest stabilny miało byc atutem tego kredytu, tak mi doradzano (nie bank, tylko znajomi którzy sie w tym orientują). a teraz to juz głupia jestem po tych wypowiedziach :sad:

My mamy kredyt w tym banku we frankach. Kredyt dostaliśmy w tym roku (lipiec). Marża banku to 2,5% + 6-miesięczny libor (który w ostatnich miesiącach jest coraz mniejszy). Tak, że obecne oprocentowanie wynosi nas 3,4%. W lutym nastąpi zmiana (u nas co sześć miesięcy jest zmiana oporocentowania) być może na korzystniejsze (dzisiaj wychodzi w granicach 3,2%). Wydaje mi się, że negocjacje zależą od tego ile chcemy wziąć tego kredytu (im więcej to chyba łatwiej się z bankiem rozmaiwia).

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-12-09 14:57 ]

Cóż, ja staram się o kredyt w banku j.w. i w walucie j.w. Z tego co się orientuję to oprocentowanie banku jest na poziomie 3,99 plus libor - razem - ok. 5,25 %. Nikt jednak nie mówi o kursie kupna-sprzedaży, który jest też istotny. Kredyt bierzemy w CHF, które to trzeba bankowi sprzedać po kursie kupna- niższym. Na ratę franki trzeba kupić po kursie wyższym. Różnica wynosi jakieś 2-3 procent. Czyli fizycznie do 5,25 nominalnego oprocentowania należy dodać oprocentowanie z każdej transakcji (czyli spłaty) której praktycznie nie widać, bo nikt nie zwraca na to uwagi. Kiedy w banku o to spytałem zapadła wiele mówiąca cisza. Jeszcze pół roku temu liczony był kurs średni NBP w PKO SA, teraz wszędzie kupno-sprzedaż. Pilnujcie się !!

My wzielismy kredyt na 14 lat w BPH, robilismy symulacje na rozne waluty (euro i zloty), zdecydowanie najlepiej wyszly franki, wiec z waszym liczeniem procentow cos nie tak. Oczywiscie, ze relacja kupno-sprzedaz jest niemila. Ale roznice w ratach byly znaczace. Jedyna przykra, dodatkowa rzecz, ktora wynikla, to fakt, ze bralismy kredyt w 2 transzach (szly do developera) i przy ktorejs frank stanial i musielismy do tej transzy doplacic developerowi 600 zl. Ale to i tak si eoplaca. A jesli chodzi o ryzyko kursowe... Ono zawsze jest i trzeba nie miec zludzen: wziecie duzego kredytu na wiele lat to zawsze loteria. I ryzyko w przypadku franka jest mniejsze, niz gdyby wziac kredyt w euro, czy zlotowkach. Wystarczy spojrzec na wykresy kursow!

A czy mozna cos utargowac w banku... Szczerze watpie. Mysle, ze te negocjacje to pic na wode.

Nasz znajomy brał kredyt w PBK (przed połączeniem z BPH). Wynegocjował zmniejszoną marżę banku. Jak my braliśmy kredyt to w banku powiedzieli nam, że negocjacje łatwiej było prowadzić przed połączeniem się banków i że teraz wszystko załatwia się w centrali Krakowie. Wcześniej dyrektor oddziału mógł sam podjąć decyzję. Ale myślę, że zawsze warto próbować :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-12-11 11:24 ]