Maluszek 12.12.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 am,przy spłacie powyżej 5 tys. zł nie płaci się żadnych kar, tak jest w regulaminie banku, chyba, że coś się zmnieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 12.12.2002 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Miałem dwa tygodnie temu spotkanie z przedstawicielem banku i dostałem informację, że minimalna wcześniejsza spłata wynosi właśnie 5000PLN i jest naliczana 1% od spłaty - ale może coś źle zrozumiałem. Sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 12.12.2002 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 am,na stronie http://www.bphpbk.pl jest odnośnik dotyczący: Opłat i prowizji. Infromują tam, że: przedterminowa częściowa spłata kredytu oprocentowanego wg stopy zmiennej - bez dodatkowych opłat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilk 12.12.2002 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Jezeli kredyt nie przekracza 50000 minimalna kwota spłaty bez "kary" to 2000PLN, powyżej 50000 minimalna kwota spłaty- 5000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 12.12.2002 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Ooops, Właśnie się zorientowałem, że miałem wizytę przedstawiciela tyle tylko, że nie od BPH PBK ale z HypoVereinsbank Bank Hipoteczny SA (właśnie tam jest ten 1% przy wczesniejszej spłacie). Przyznam szczerze troche się zagubiłem. Wydawało mi się przez moment że to ten sam bank. Zresztą info o HypoVereinsbank jest właśnie na stronach BPH PBK. Czy ktoś będacy w temacie może mnie oswiecić - jakie są różnice pomiędzy BPH PBK i Hypo. Może ktoś porównywał ofertę kredytową - jakie są różnice w wymaganiach i kosztach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 12.12.2002 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Banki są powiązane.Hypo jest udziałowcem BPH.Oferta Hypo jest trochę korzystniejsza,warunkiem jest założona księga wiecz.dla nieruchomości obciążanej hipoteką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilk 12.12.2002 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 No a poza tym- dokumenty są identyczne. Zmienia się tylko logo. Hypo ma w Polsce trochę mniej oddziałów niż BPHPBK i może nie każdemu jest łatwo załatwić dokumentację dojeżdżając 100 lub nieraz więcej kilometrów. A każdy wie (lub się domyśla) ile tego jest. Zwłaszcza gdy się o czymś zapomni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 13.12.2002 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2002 Dzięki za info. Co do warunków to na razie porównałem opłaty poczatkowe i tutaj hypo wypada słabo: Prowizja za udzielenie kredytu: 2% kwoty kredytu, jednak nie mniej niż równowartość 1000,00 PLN Opłata za wcześniejszą spłatę zadłużenia: 1% kwoty zadłużenia spłacanego przed terminem, minimalna kwota wcześniejszej spłaty wynosi równowartość 5000 PLN / 1250 USD/EUR / 1750 CHF Opłata za wycenę 1.000,00 PLN + inne prowizje. Moim zdaniem tutaj wygrywa BPH. Jeszcze nie porównałem oprocentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada Rafał 19.12.2002 15:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 dzięku za wszytkie komentarze, podaję co udało nam sie wywalczyć w BPH-PBK. prowizja za udzielenie 0,5 %oprocentowanie 2,5 + LIBOR ( obecnie 0,7 ) czyli razem 3,2brak prowizji za pierwsze przewalutowanie nie jest źle, sądzę że można było więcej, tylko nie mieliśmy już czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 19.12.2002 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 "..nie jest żle.."to chyba jest bardzo dobrze,gdyby wszyscy tak negocjowali pewnie bank "poszedłby z torbami". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 30.12.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Wszystko tylko nie BPHPBK , to jakiś dziwny bank który rządzi sie własnymi dowolnymi i nigdzie nie opisanymi zasadami , miałem te nieszczęście że miałem tam kiedyś konto , jak wpłacałem raty za samochód to na początku stwierdzili że mam niestandardowe druczki i pobierali 7 zł za przyjęcie wpłaty , z konta w tym czasie wypłacali gratis ( na dowód ) po jakimś czasie doszukali sie jednak oznak standardowości w moich druczkach ( cały cas były te same ) i zaczęli pobierać 3,50 za przyjęcie wpłaty, z konta dalej wypłacali gratis , na początku stycznia 2002 roku znów stwierdzili że druczki są niestandardowe ( nadal były te same ) i trzeba zapłacić za przyjęcie wpłaty 14 zł a za wypłatę moich własnych pieniędzy z mojego własnego konta 4 zł ( co ciekawe na koniec miesiąca jakoś stwierdzili ze 4 zł to przegięcie i zeszli do 2,50 - i zwrócili po 1,50 zł za każde pobranie co jednak zostało uwidocznione dopiero na wyciągu ), żeby było jeszcze ciekawiej to pod koniec stycznia 2002 roku znowu dopatrzyli sie znamion standardowości w moich druczkach i to do tego stopnia że po wpisaniu w odpowiednim miejscu numeru mojego konta całość poszła jako polecenie przelewu za 3,50 zł .Niestety straciłem cierpliwość , i stwierdziłem że jak w lutym mam ponownie przechodzić to samo to już wolę w innym banku , tak więc pod koniec stycznia złożyłem dyspozycję zamknięcia rachunku a od końca lutego 2002 stałem się wolnym człowiekiem .Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.02.2003 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Witajcie! Policzcie ile byscie faktycznie placili gdybyście kredyt we Frankach Szwajcarskich wzieli w np. rok temu: tj: wasze obecne oprocentowanie .ok.3,5%+wzrost wartosci franka - 5%róznicy kupna sprzeadaży - 3-4% tak wiec rzeczywiscie oprotcentowanie jest duzo wieksze. Kredyt na budowę domu to nie loteria. Wszyscy podkreslacie, że chcecie spłacic kredyt szybciej. jesli tak to bierzcie w złotówkach. Zadne ryzyko kursowe, spokojny sen, oprocentowanie spokojnie spada.A wciągu tych 2-4 lat (do czsu spłaty kredytu) ile tych odsetek wiecej zapłacicie.. jesli wogóle. Z kredytami dewizowymi jest tak ze ładnie wygladają. Ale jakakolwiek zmiana na rynku to czesto bardzo duze zmiany nie tylko raty ale warotsci całego kredytu.Złotówka bedzie się umacniać (tak było z kazdą walutą przed wejsciem do EU). jesli ma to być stabilny kredyt i obarczony najmniejszym ryzykiem,a wy macie budować spokojnie swoje domy a nie sledzić zawirowania na rynku to bierzcie w złotówkach.Przecież to bez sensu uzalezniać oporoentowanie np. od tego czy premier Szwajcarii wda się w romans ze swoja asystentką czy nie (patrz afera Lewinsky- własnie wtedy dolar stracił 23 procent na wartości). Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 22.02.2003 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2003 na Targach Budownictwa w Gliwicach jest stoisko BPHPKB. Oferują oprocentowanie niższe np. w CHF o 1,5 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 31.03.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2003 Anonimie - nie da się tak prosto sumować róznych procentów. Poza tym, im dłuższy okres spłaty, tym koszty związane z różnicą między kursem kupna i sprzedaży są niższe, tzn. rzeczywiste oprocentowanie kredytu jest niższe. Obecnie najkorzystniejsze warunki kredytów hipotecznych mają, zaczynając od najtańszego, a zarazem wymagającego najwięcej papierologii:1) BPH PBK2) LG Habitat Nordea3) GE Bank Mieszkaniowy Ja będę brał chyba w CHF w LG. W BPH zniechęca mnie konieczność przedstawienia faktur na 80% wartości kredytu, opłaty za wcześniejszą spłatę. GE BM jest najmniej wymagający, ale zdecydowanie droższy (6,5% waluty, 10,5% złoty) od wcześniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.04.2003 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Wydaje mi się, że tańsze (we frankach niestety) są HypoVereinsbank i BGK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 02.04.2003 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 A co to za bank BGK?BPH PBK i Hypovereinsbank to praktycznie ta sama oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts