Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w BPH-PBK negocjacja warunków

Ada  Rafał

Recommended Posts

Ooops,

Właśnie się zorientowałem, że miałem wizytę przedstawiciela tyle tylko, że nie od BPH PBK ale z HypoVereinsbank Bank Hipoteczny SA (właśnie tam jest ten 1% przy wczesniejszej spłacie).

Przyznam szczerze troche się zagubiłem. Wydawało mi się przez moment że to ten sam bank. Zresztą info o HypoVereinsbank jest właśnie na stronach BPH PBK.

Czy ktoś będacy w temacie może mnie oswiecić - jakie są różnice pomiędzy BPH PBK i Hypo. Może ktoś porównywał ofertę kredytową - jakie są różnice w wymaganiach i kosztach?

No a poza tym- dokumenty są identyczne. Zmienia się tylko logo. Hypo ma w Polsce trochę mniej oddziałów niż BPHPBK i może nie każdemu jest łatwo załatwić dokumentację dojeżdżając 100 lub nieraz więcej kilometrów. A każdy wie (lub się domyśla) ile tego jest. Zwłaszcza gdy się o czymś zapomni...

Dzięki za info.

Co do warunków to na razie porównałem opłaty poczatkowe i tutaj hypo wypada słabo:

• Prowizja za udzielenie kredytu: 2% kwoty kredytu, jednak nie mniej niż równowartość 1000,00 PLN

• Opłata za wcześniejszą spłatę zadłużenia: 1% kwoty zadłużenia spłacanego przed terminem, minimalna kwota wcześniejszej spłaty wynosi równowartość 5000 PLN / 1250 USD/EUR / 1750 CHF

• Opłata za wycenę 1.000,00 PLN

+ inne prowizje. Moim zdaniem tutaj wygrywa BPH. Jeszcze nie porównałem oprocentowania.

• 2 weeks później...

Wszystko tylko nie BPHPBK , to jakiś dziwny bank który rządzi sie własnymi dowolnymi i nigdzie nie opisanymi zasadami , miałem te nieszczęście że miałem tam kiedyś konto , jak wpłacałem raty za samochód to na początku stwierdzili że mam niestandardowe druczki i pobierali 7 zł za przyjęcie wpłaty , z konta w tym czasie wypłacali gratis ( na dowód ) po jakimś czasie doszukali sie jednak oznak standardowości w moich druczkach ( cały cas były te same ) i zaczęli pobierać 3,50 za przyjęcie wpłaty, z konta dalej wypłacali gratis , na początku stycznia 2002 roku znów stwierdzili że druczki są niestandardowe ( nadal były te same ) i trzeba zapłacić za przyjęcie wpłaty 14 zł a za wypłatę moich własnych pieniędzy z mojego własnego konta 4 zł ( co ciekawe na koniec miesiąca jakoś stwierdzili ze 4 zł to przegięcie i zeszli do 2,50 - i zwrócili po 1,50 zł za każde pobranie co jednak zostało uwidocznione dopiero na wyciągu ), żeby było jeszcze ciekawiej to pod koniec stycznia 2002 roku znowu dopatrzyli sie znamion standardowości w moich druczkach i to do tego stopnia że po wpisaniu w odpowiednim miejscu numeru mojego konta całość poszła jako polecenie przelewu za 3,50 zł .Niestety straciłem cierpliwość , i stwierdziłem że jak w lutym mam ponownie przechodzić to samo to już wolę w innym banku , tak więc pod koniec stycznia złożyłem dyspozycję zamknięcia rachunku a od końca lutego 2002 stałem się wolnym człowiekiem .

Piotrek

• 1 month później...

Witajcie!

Policzcie ile byscie faktycznie placili gdybyście kredyt we Frankach Szwajcarskich wzieli w np. rok temu:

tj: wasze obecne oprocentowanie .ok.3,5%

+wzrost wartosci franka - 5%

róznicy kupna sprzeadaży - 3-4%

tak wiec rzeczywiscie oprotcentowanie jest duzo wieksze. Kredyt na budowę domu to nie loteria. Wszyscy podkreslacie, że chcecie spłacic kredyt szybciej. jesli tak to bierzcie w złotówkach. Zadne ryzyko kursowe, spokojny sen, oprocentowanie spokojnie spada.A wciągu tych 2-4 lat (do czsu spłaty kredytu) ile tych odsetek wiecej zapłacicie.. jesli wogóle.

Z kredytami dewizowymi jest tak ze ładnie wygladają. Ale jakakolwiek zmiana na rynku to czesto bardzo duze zmiany nie tylko raty ale warotsci całego kredytu.

Złotówka bedzie się umacniać (tak było z kazdą walutą przed wejsciem do EU). jesli ma to być stabilny kredyt i obarczony najmniejszym ryzykiem,a wy macie budować spokojnie swoje domy a nie sledzić zawirowania na rynku to bierzcie w złotówkach.

Przecież to bez sensu uzalezniać oporoentowanie np. od tego czy premier Szwajcarii wda się w romans ze swoja asystentką czy nie (patrz afera Lewinsky- własnie wtedy dolar stracił 23 procent na wartości).

Pozdrawaim

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Anonimie - nie da się tak prosto sumować róznych procentów.

Poza tym, im dłuższy okres spłaty, tym koszty związane z różnicą między kursem kupna i sprzedaży są niższe, tzn. rzeczywiste oprocentowanie kredytu jest niższe.

Obecnie najkorzystniejsze warunki kredytów hipotecznych mają, zaczynając od najtańszego, a zarazem wymagającego najwięcej papierologii:

1) BPH PBK

2) LG Habitat Nordea

3) GE Bank Mieszkaniowy

Ja będę brał chyba w CHF w LG. W BPH zniechęca mnie konieczność przedstawienia faktur na 80% wartości kredytu, opłaty za wcześniejszą spłatę. GE BM jest najmniej wymagający, ale zdecydowanie droższy (6,5% waluty, 10,5% złoty) od wcześniejszych.