lonly 09.09.2005 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Musze wybudowac studnie wierconą. Teren jest zróżnicowany geologicznie i sąsiednie studnie sa na róznych głębokościach przeważnie do 30 - 35 m. ale obok mnie wiercą już ponad 55 m. I są takie jeszcze 2-3. Problemem nie jest brak wodya miąższność. Teren to pradolina rzeki . Czyli krecą głębiej bo na danej głębokości występują drobne iły które po pewnym czasie zamulą studnie. Prawdopodobnie występuje jakaś niecka i stąd te głębokości a moja działka prawdopodobnie leży na granicy tej niecki. Tak wynika z pobliskich odwiertów u sasiadów. Chciałbym uniknąc takiej głębokości i kosztów. Firmy budujace studnie proponuja badanie metoda elektrooporowa, Czy ktos z was ma doswiadczenie z takimi firmami? Czy możecie kogoś niedrogiego polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 12.09.2005 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Podnoszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 14.09.2005 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeuz 28.09.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Musze wybudowac studnie wierconą. Teren jest zróżnicowany geologicznie i sąsiednie studnie sa na róznych głębokościach przeważnie do 30 - 35 m. ale obok mnie wiercą już ponad 55 m. I są takie jeszcze 2-3. Problemem nie jest brak wodya miąższność. Teren to pradolina rzeki . Czyli krecą głębiej bo na danej głębokości występują drobne iły które po pewnym czasie zamulą studnie. Prawdopodobnie występuje jakaś niecka i stąd te głębokości a moja działka prawdopodobnie leży na granicy tej niecki. Tak wynika z pobliskich odwiertów u sasiadów. Chciałbym uniknąc takiej głębokości i kosztów. Firmy budujace studnie proponuja badanie metoda elektrooporowa, Czy ktos z was ma doswiadczenie z takimi firmami? Czy możecie kogoś niedrogiego polecić Metoda elektrooporowa może być przydatna do określenia stropu i spągu warstwy wodonośnej A w jakim rejonie Polski Pan się znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 03.10.2005 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Okolice Radomia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeuz 03.10.2005 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2005 Okolice Radomia Zbyt daleko od nas Prawdopodobnie wykonawcy mają rację wiercąc na taka głębokość. Zafiltrowanie studni na mniejszej gębokości gdzie warstwa wodonośna może być wykształcona jako piaski droboziarniste może doprowadzić do notorycznego piaszczenia studni. Nie radził bym Panu montować drogiej pompy do piaszczącej studni a i kąpiel w wannie przypominała by siedzenie na papierze ściernym. Raczej nie oszczędzać aby później nie narzekać na wykonawcę. Pozdrawiam Robert często dostępny gg 2401262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 04.10.2005 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Prawdopodobnie wykonawcy mają rację wiercąc na taka głębokość. Zafiltrowanie studni na mniejszej gębokości gdzie warstwa wodonośna może być wykształcona jako piaski droboziarniste może doprowadzić do notorycznego piaszczenia studni. Dokładnie! Ale tam gdzie studnie sa na mniejszej głębokości występują warstwy skał wapiennych i tam konczą odwiert. Dobrze by było żeby i u mnie coś takiego wystąpiło więc badanie i tak muszę zrobić żeby mieć pewność że nie wiercę tylko w ile. Ale czy ta metoda daje dużą dokładność oznaczenia np. warstwy skał? Szkoda że daleko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Urticae 04.10.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Robiłem u siebie takie badania. Podłoże mam gliniaste i fachowiec stosując metodę elektrooporową stwierdził niewielkie pokłady piasku na 20 metrze. Potwierdziły to później odwierty studniarza który znalazł tam wodę. Jeśli chcesz, mogę przesłać nr. telefonu. Gość był chyba z okolic Warszawy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 04.10.2005 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Robiłem u siebie takie badania. Podłoże mam gliniaste i fachowiec stosując metodę elektrooporową stwierdził niewielkie pokłady piasku na 20 metrze. Potwierdziły to później odwierty studniarza który znalazł tam wodę. Jeśli chcesz, mogę przesłać nr. telefonu. Gość był chyba z okolic Warszawy. Pozdrawiam Chętnie Prześlij na priva. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 21.11.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 szukanie wody najpierw różdżką potem prądem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 21.11.2007 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 potem prądem ... różdżkarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 22.11.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 albo najpierw żeby różdżka sie lepiej kręciła : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 22.11.2007 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 A u mnie szukal geofizyk metoda elektrooporowa.. czlowiek badal, powiedzial ze do 50m wody nie ma i nie ma szans na to ze bedzie glebiej.. za pol roku przyjechal czlowiek, popatrzyl pochodzil z 2 drutami i wywiercil. Pierwsza warstwa wodonosna na 34m, od 38 metra piaski wodonosne, studnia zakonczona na 42 metrze, wydajnosc.. doba pompowania z wydajnoscia 300l/min i wody nie braklo.. Tak wiec szukajcie dobrego geofizyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 22.11.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 hmmm to będzie jakieś 20 m3/h przez dobe to 400 m3 wody. Nie zalało okoicy ) Geofizyka to ciężki temat Polecam w terenie mało rozpoznanym, gdzie generalnie jest problem z wodą Zajmuje sie wierceniem studni , troche więcej niż wszyscy sie z tym tematem stykam. Generalnie metoda ok gdy szukamy wody na 10ha sadu) lub więcej. Jeżeli chodzi o działki w okolicy Piaseczna, Warszawy to lepiej zapytać (nim wydamy te 600 -800 zł) ,,tubylca" studniarza bo oni w okolicy której wiercą mają lepsze rozpoznanie niż niejeden geofizyk (moge pomóc). Pozdro dla wszystkich geofizyków Niech prąd będzie z wami !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.11.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 a czy pzy takiej ilości to niepotrzebne przypadkiem pozwolenie wodnoprawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 23.11.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Cale szczescie mialem duze pole na ktore ta woda szla.. ziemia to piaski wiec wszystko ladnie wsiaklo.. acz mokro bylo Oczywiscie takie pompowanie bylo incydentalne, tylko dla oczyszczenia studni, gdyby chciec uzytkowac tak ciagle to oczywiscie pozwolenie bylo by konieczne, acz niestety chyba nikt tego nie robi (wiercili niedaleko mnie druga studnie, deszczownie fi 200 dla sadownika.. nie sadze aby on wystepowal o pozwolenie w-p).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 23.11.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 projekt... dokumentacja... operat wodnoprawny... Ładna sumka. Może granica 30m i 5m3/d to mało praktyczne stwierdzenie odnośnie powszechnego kożystania z wód, ale jeżeli chodzi o deszczownie to każdy powienien operat posiadać - moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marniu79 21.07.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Szukam jakiegoś geofizyka z okolic Warszawy , jeśli ktoś korzystał z usług to proszę napisać ile to mniej więcej kosztuje , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 21.07.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Szukam jakiegoś geofizyka z okolic Warszawy , jeśli ktoś korzystał z usług to proszę napisać ile to mniej więcej kosztuje , pozdrawiam Jak szukalem to w okolicach wawy dziala dwoch geofizykow, jeden drozszy drugi tanszy Ja wzialem tanszego i sie pomylil, stwierdzil ze wody nie ma i nie ma szans aby byla. Wiec jak bedziesz bral, to wez drozszego, bo ponoc lepszy - bo ma nowszy sprzet. A ten co nie znalazl wzial 350zl. A wode znalazl dobry studniarz (w sposob 'Heniu, wez no dwa druty i sprawdz czy tu bedzie), bezblednie z gwarancja, ze jak nie trafi w wode to kasy nie bierze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 21.07.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Ja miałem tak, że studniarze mówili że wody u mnie nie ma, tylko podskórna zanieczyszczona znacznie albo bardzo głęboko.Za to geofizyk pomierzył, wskazał jedno miejsce w rogu działki, gdzie można ze studnią spróbować i okazało się, że miał rację, woda na 20 metrach i na dodatek sama wypływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts