m_pedros 09.09.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Witam, czy Waszym zdaniem dla poniższych rzeczy wymagane jest pozwolenie na budowę? 1. Ogrodzenie typu niski murek z klinkieru z przęsłami metalowymi lub drewnianymi. 2. Ścieżki na ogrodzie z krawężników i kostki brukowej. 3. Drewniana altanka na ogrodzie. Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 09.09.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 WitamJeżeli chodzi o altankę to jej budowę wystarczy zgłosić w starostwie, jeżeli jej powierzchnia nie przekracza 10m kwadratowych. Przy większych budynkach wymagane jest pozwolenie na budowę. Po zgłoszeniu takiej altanki do 10m należy czekać 30 dni i jeżeli w tym terminie starostwo nie zgłosi sprzeciwu to możesz przystąpić do budowy.Ogrodzenie trzeba zgłosić w przypadku jego budowy od strony ulicy. Pomiędzy sąsiadami nie trzeba nigdzie zgłaszać. Neżeli natomiast chodzi o budowę ścieżek to nigdzie tego nie musisz zgłaszać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 10.09.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Witam Jeżeli chodzi o altankę to jej budowę wystarczy zgłosić w starostwie, jeżeli jej powierzchnia nie przekracza 10m kwadratowych. Przy większych budynkach wymagane jest pozwolenie na budowę. Po zgłoszeniu takiej altanki do 10m należy czekać 30 dni i jeżeli w tym terminie starostwo nie zgłosi sprzeciwu to możesz przystąpić do budowy. Zgodnie z nowym prawem chyba 25m2 S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 12.09.2005 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Też słyszałem, że jest projekt zwiększenia powierzchni, na którą nie jest potrzebne pozwolenie na budowę z 10 do 25 metrów kwadratowych. Ale nie wiem czy to tylko projekt czy już obowiązujące prawo???Może ktoś wie???Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 12.09.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 DZIENNIK USTAW NR 163 z dnia 26 sierpnia 2005 wchodzi w zycie 30 dni od ogłoszenia http://www.mi.gov.pl/prezentacje/jednostki_dokumenty/27/prawo_bud_zm.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom 12.09.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Dzięki Robert.Mam pytanie. Złożyłem w lipcu zawiadomienie o budowie altany 10 metrów kwadratowych. W sierpniu minęlo 30 dni od czasu złozenia zawiadomienia. Czy jeżeli teraz chciałbym zwiększyć powierzchnie powiedzmy do 20 metrów to czy po uprawomocnieniu się tych zmian ustawy musze ponownie składać zawiadomienie o zamiarze budowy większej altany?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolf 12.09.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 AD 2Gmina określa jaki % powierzchni działki powinien pozostać biologicznie czynny, taz jeśli powierzchnie zakryte (m.in. ścieżki powodowałyby przekroczenie tego %, to bdzie to niezgodne z pozwoleniem Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts