Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W moim prjekcie typowym, projektant przewidział (dla dachu dwuspadowego, kąt 42, krytego dachówką betonową lub ceramiczną) łaty 50x60mm. Natomiast producent dachówki, którą zamierzam zakupić (Braas) podaje że dla tego typu dachówki którą chce pokryć swój dach (biorąc pod uwagę jego nachylenie i odległość pomiędzy krokwiami ) minimalny rozmiar łat wynosi 30x50mm. Rozmiary te podaje producent opierając się na doświadczeniu, zaznaczając że pod uwagę należy brać również lokalne warunki atmosferyczne.

Moi cieśle (chyba z dużym doświadczeniem) zaproponowali mi abym na łaty pociął deski 32 mm które zostały mi z deskowania stropu.

Biorąc pod uwagę że nie mieszkam w szczególnie uciążliwym pod względem opadów śniegu terenie zastanawiam się czy mogę skorzystać z ich rady.

Czy ktoś z Was dawał takie łaty pod dachówkę betonową?

https://forum.murator.pl/topic/40092-%C5%82aty-na-dach-jakie-wymiary/

Tartaki robią zwyczajowo 4x6cm i nie spotkałem sie z cieńszymi

nawet stare poniemieckie trzymają ten wymiar,no i zależy jaki masz rozstaw krokwi

zalezy jakiej jakosci dasz material jak dasz te deski 32mm to zwroc uwage aby to bylo bez wad tzn. chuby, bez sekow tzw.I klasa i szer min 60mm .WTARTAKACH 32 to tzw podlogowga a to boczny material z czubow i lubi miec wiele sekow

https://forum.murator.pl/topic/40092-%C5%82aty-na-dach-jakie-wymiary/#findComment-812902