Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co myslicie o sofie ze sztucznej skóry??

kate100

Recommended Posts

Mam zamiar kupić taką.Słyszałam wiele opinii na ten temat.Jedni znajomi sa za, inni odradzaja taki zakup.Nie ukrywam ze przemawia do mnie cena.Na skóre mnie nie stać - szkoda, moze kiedyś :) Widziałam w ofercie firmy Wajnert śliczny komplet wypoczynkowy i cały czas sie zastanawiam...wiec pomocy!!!! :lol:

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miałam kiedyś sofy ze skóry ekologicznej. Tanie, łatwe w utrzymaniu czystości (szczególnie przy psie czy małym dziecku), ale...koszmarne w użytkowaniu :-? Niemiłe dla gołej skóry, zimne w dotyku, przyklejały się do ciała, po trzech latach poprzecierały się...Na sofach wiecznie leżały koce :-? Niestety drugi raz nie zdecydowałabym się na taki wynalazek. No chyba, że teraz eko-skóra jest jakaś lepsza :roll:

A my mamy taki komplet ze skóry sztucznej i jest o.k. Można umyć nawet jak coś się wyleje na to. Mamy ten komplet już od 11 lat i cały czas jest jak nowy. Dodam tutaj, że nasze dziecko nie mało nabrudzi. Jeździł czasami po tym nawet zębami i jakoś wytrzymało.

Minusy też są tak jak Joola pisała. Zimne w dotyku i latem się nieprzyjemnie siada. Dlatego (latem) trzeba zawsze czymś przykrywać. Ale ze skora naturalna jest podobnie. Znajomy mają i też przykrywają. Dlatego nie wiem co Ci radzić. Jak ze wszystkim są plusy i minusy.

W sumie dla nas się sprawdziło dobrze.

witam, mam w w domu dwie sofy takowe, po 2 latach wygladaja calkiem nieźle. Są rozkładane więc miejsca wewnętrzne poprzecierały się, ale biorąc pod uwagę fakt, że kupiłem w promocji 2szt za 1100zł oceniam jako dobry czasowy zakup. 1 szt mam też w sklepie i również po 2 latach wygląda i prezentuje jak nowa.

mam taki komplet teraz w mieszkaniu z czystym sumieniem moge polecic. Ladnie wgląda, dobrze sie na tym siedzi - nic sie nie przykleja, o czym wy piszecie?

Tyle, że ponoc sa różne odmiany tch eko-skor, jak zamawialismy nasz komplet to sprzedawca wlasnie nam polecal ten a nie inny rodzaj, tyle, że teraz juz dokładnie nie pamietam o co chodziło, wiem,że trzeba zwrocic uwage na to jaka ta eko skóra jest od spodu.

Ja mam naturalną skórę i też jest zimna i nieprzyjemna w dotyku. Niestety nie ma to jak milutki plusz. Swój komplet też przykrywam jakimiś narzutami bo gołe ciało się przykleja.

Myślałam nad zmianą i zakupem mebli wypoczynkowych z Klera, ale raz że cena obłędna dwa, że jakoś nie uśmiecha mi sie kupować mebli "na lata". Przecież za 3-4 lata może zechcieć mi się coś nowego i co... po zainwestowaniu tylu kasy nie będzie mowy o zmianie przez najbliższe 10 lat :o aż się zamortyzuje :wink: Na obecny wypoczynek nie moge sie już patrzeć a ma 5 lat- na szczęście mamy w domku górę i tam wyląduja wszystkie meble "z odzysku".

Tak więc może faktycznie eko skóra nie jest złym rozwiązaniem- wzory mebli śliczne a i ceny bardzo przystepne.

Gość Joanna N

Sztuczne-to znaczy cos co "udaje" prawdziwe. Laminat udaje parkiet, furnir udaje deske, sztuczna skora udaje prawdziwa.... Wyglada to na moje "ubogo" (nie mialam zamiaru Cie tym obrazac!!!!), jakby sie chcialo a nie moglo...

Jezeli Cie nie stac na prawdziwa skore (co w pelni rozumiem :roll: ) kup lepiej sofe obita "prawdziwym" materialem- bedzie napewno wygladala bardziej elegancko!!!! Jezeli masz male dzieci-wybierz taka w ktorej obicie mozna zdjac i wyprac-bardzo praktyczne.

A siedzenie golym cialem na sztucznej skorze jest naprawde obrzydliwe :-?

Pozdrawiam

Marta

• 1 year później...

Witam,

Spodobały mi się meble-kanapa+fotel-ze skóry ekologicznej.

W dodatku są jasne, kremowe.

Zastanawiam się czy warto je kupić-nie są zbyt tanie, a obawiam się, że mogą szybko zacząć pękać i zużywać się.

Z drugiej strony chyba łatwiej je wyczyścić - np wilgotną szmatką - niż takie z materiału?

Poradżcie proszę jak to jest jeśli macie podobne.Są ładne, ale czy praktyczne?

Dzięki bardzo!!

• 3 weeks później...
Mój kot zadrapał w paru miejscach kanapę ze skóry ekologicznej - kolor ecru. Czy jest jakiś sposób aby te zadrapania zamaskować bądż jeśli nie, jak pielęgnować kanapę aby się one nie pogłębiły? Jakie macie doświadczenia z taką skórą? Jak chronić kanapę przed złośliwym pupilem?

witam,

jeśli w wyniku zadarpań widać spodnią stronę skóry (przebija inny kolor spod spodu) to sugerowałbym nanieść w uszkodzonych miejscach farbę tonującą. Co do rys po kotach na skórze ekologicznej można zastosować płynną skórę. która uzupełni rysy na meblu. Do pielęgnacji polecam Łagodny Płyn do Czyszczenia Skór i Łagodne Mleczko Pielęgnujące.

Skład naszych środków jest tak dobrany, że można stosować na skórach naturalnych jak i na skórach ekologicznych.

• 1 year później...

cześć, mam taki wypoczynek w pokoju "do wszystkiego" powiem szczerze po 5 latach skóra na wersalce popękała, niestety wypoczynek jest jasny i to trochę widać,ale zaznaczę tylko, że my na nim śpimy, dzieciaki skaczą i w zasadzie jest bardzo mocno użytkowany, fotele nie są tak złachane,

nie konserwowałam go w żaden sposób, w sklepie zalecano tylko czyścić mokrą ścierką i tak robię, może gdyby to czymś smarować?

ale są też dobre strony-cokolwiek się nie rozleje to latwo zmyć, przy małych dzieciach i/lub zwierzakach to bardzo wygodne,

pewnie przy "kulturalnym" użytkowaniu np. salon, bez conocnego spania itp. żywotność takiego wypoczynku wzrasta

tak to wygląda u nas :)

witam

może ktoś się orientuje co do trwałości mebli (kanapa ,fotele) obitych skórą ekologiczną tzw.skają , czy pękają ,ścierają się czy są wytrzymałe i jak się meble tego typu czyści?

dzięki i pozdro

Ekhmmmm. Naprawdę uważasz, że skaj ma coś wspólnego z ekologią?

witam

wiesz to nie chodzi o to co ja myślę tylko teraz sprzedawcy nie mówią na to skaja tylko... skóra ekologiczna to trochę inaczej brzmi , poważniej , zachęca do kupna ,a nie jakaś tam skaja :wink: , a ekologia hm jak by nie patrzeć to dzięki niej jednak kilka zwierzątek więcej dalej bryka po świecie .

pozdro