zgudi 09.09.2005 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 witam zapedziłem sie dzisiaj z robotą troche za daleko przed wizytą fachowca od płyt gipsowych ----ułożyłem całą wełnę-- nad planowanymi rigipsami syfitowymi na poddaszu... okazało sie ,że pustka powietrzna po zamontowaniu płyt będzie wynosić ok . 30 cm dodatkowo mam ocieplone skosy do samej kalenicy 15 cm + 5 ponadto ociepliłem w.w powierzchnię nad płytami nie wiem czy dobrze to wszystko objaśniłem.... nie chcę psuć całej pracy... bo mogłem przecież nie bawić sie z rozciaganiem sznurków tylko położyc wełnę na rigipsach od góry(stryszku) czy przez ta pustkę nie bedzie strat cieplnych? pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 zastanow sie chilke a sam sobie odpowiesz Co ma piernik do wiatraka? Daj tylko paroizolacje a sufil i kilimetr ponizej nie bedzie mial wplywu na cokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.09.2005 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 bez urazy Jareko ale nie sposób zrozumieć twojego bełkotu dla mnie jest to istotna sprawa dla Ciebie nie jest to mój pierwszy dom i normalne jest chyba to , że człowiek woli sie zapytać w celu unikniecia błedów , które mozna w pore naprawić ... z twojej wypowiedzi wynika , że wysokość szczeliny powietrznej nie ma znaczenia,,, ja uwazam wrecz odwrotnie... normalne jest to , że ciepło ucieka do góry... a ceny gazu rosną w zastraszajacym tepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 pomysl nad moim belkotem pkt.1 - cieplo do gory - fakt pkt.2 - napotyka na rigips - kolejny fakt pkt.3 - co sie z nim dzieje? ogrzea powietrze ponad rigipsem - fakt powietrze to sobie krazy w tych33 cm - fakt pkt.4 - i co dalej? NIc - napotyka paroizolacje tym samym nie zawilgaca nam welny czyniac ja nic nie wartym izolatoremi zatrzymuje sie na niej a teraz schemat inny - pkt.1 - identyczny pkt.2 - identyczny pkt.3 - brak pkt.4 - identyczny Czy teraz belkoczacy Jareko wyjasnil ze ta pustka nie ma nic do rzeczy? Gdybys mial ja zamiast 33 = 3 cm to dodatkowo warstwe powietrza bys zamknal i pelnilaby role dodatkowej izolacji ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.09.2005 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 tak sobie to kilka razy przeczytałem i doszedłem dom wniosku ,że może troche żle to objaśniłem jest następujący układ patrząc od góry stryszku - deski z (szalunków) jako podłoga strychu- bezposrednio pod deskami wełna 15 cm (isover)- pustka powietrzna o wys. ok 30 cm- podwieszone stelaze- paroizolacja- rigips i powtarzam pytanie... czy wysokość tej pustki nie jest za duża? pozdrawiam budujących i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 jednym slowem tak jak odczytalem twoj opispodtrzymuje wypowiedziane wczesniej slowamoim zdaniem nie ma znaczeniaz tym tylko ze ja osobiscie paroizolacje dlabym jak najblizej welny a nie na rigipsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.09.2005 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 jest 24.12 mam po całym dniu lekkie kłopoty z logicznym mysleniem... krótko i zwiężle --- Jareko odpowiedz mi---może być tak duza pustka czy nie? i czy nie spowoduje strat cieplnych ? pod samą wełna nie mam paroizolacji --będzie ona pod rigipsem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.09.2005 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 nasze odpowiedzi nałożyły sie na siebie w czasie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.09.2005 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 a propos --zegar na forum pózni sie o godzinę-- zobacz na czas naszych przemysleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 09.09.2005 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 ...może być tak duza pustka czy nie? i czy nie spowoduje strat cieplnych ? Nie zgodzę się z jareko ponieważ na pewno wzrośnie koszt ogrzewania. Dlaczego? Wiadomo, że ciepłe powietrze wędruje pod sufit. Jak popatrzysz na byle jaki wykres ilustrujący rozkład temperatur w pomieszczeniu to zauważysz, że np, gdy chcesz uzyskać w pomieszczeniu na wysokości 1,5 metra 20 stopni, to pod sufitem pomieszczenia niższego (np. 2,6 m) będzie temperatura około 25 stopni a pod sufitem pomieszczenia wyższego już o parę stopni wyższa. Ta większa różnica temperatur pomiędzy temperaturą wewnętrzną a zewnętrzną spowoduje większe straty ciepła, czyli wyższy koszt ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.09.2005 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 czyli co zrobic?zdemontować całe ocieplenie?czy może spróbować dołozyc dodatkową warstwę 10 cm od spodu (pod niezamontowane jeszcze rigipsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.09.2005 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 jednak bede sie trzymal swego - zwlaszcza ze podwieszanka w polaczeniu z paroizolacja szczelna bedzie i nie bedzie wymiany powietrza miedzy pomieszczeniem a pustka. A swoja droga jak poddasze masz nieocieplone to ja i tak te 15 cm bym co najmniej o 10 powiekszyl poczekajmy w takim razie na innych specow - niech rozstrzygna podpierajac sie obliczeniami - ja az tak dobry w te klocki nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 09.09.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Chyba taniej i praktyczniej będzie zdemontować i opuścić ocieplenie tuż nad regipsy. Ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 09.09.2005 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 poddasze mam ocieplone 15 do samej kalenicy...ale sam wiesz takie niepozorne błedy są pózniej trudne do usunięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgudi 10.09.2005 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 ok nie wiem jeszcze jak wygląda dokładnie cała konstrukcja podwieszanego sufitu nie chciałbym demontować załozonej juz warstwy ocieplenia czy istnieje mozliwość ułożenia dodatkowej warstwy ocieplenia na konstrukcji sufitu podwieszanego od spodu? na tych wiszacych stelażach? poukładał bym na nich dodatkowe 15 cm wełny i miałbym nastepujacy układ --deski -- wełna 15 --pustka 15 cm --wełna 15 --paroizolacja --płyty rigips (sufit) czy takie rozwiązanie miałoby sens? czy jest mozliwe do zrobienia od spodu? zaznaczam ,że mam juz powybijane deski , dlatego zrezzygnowałbym z demontażu tej górnej warstwy podwieszonej na sznurkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoferson 04.01.2011 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 stary wątek, ale dla mnie jak najbarsdziej aktualny:) mam taki sam dylemat!!! może ktoś odpowiedzieć: dawać tą dodatkową warstwe wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.01.2011 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 15 cm wełny to żart a nie ocieplenie tak więc dawać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornacki 04.01.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 30 cm to nie jest tak dużo. Wypełnij ją wełną aby nie było szczelin. 10 czy 15 cm ocieplenia na poddaszu, to żadne ocieplenie i ciepło będzie uciekać. Kiedyś spec od budowy domu jakiego znalazłem na portalu FAVORE.pl powiedział mi tak, że warstwa wełny nie powinna być cieńsza niż 18 cm, a z reguły jest to 20-25cm. Najczęściej ocieplenie z wełny mocuje się między krokwiami. Powinna być ułożona na wcisk, aby nigdzie nie było szczelin - nie może jednak być zgnieciona. Ocieplając poddasze użytkowe wełną mineralną należy pamiętać, aby od strony wewnętrznej ułożyć folię paroizolacyjną, a od zewnętrznej - folię wysokoparoprzepuszczalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts