Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

zapedziłem sie dzisiaj z robotą troche za daleko :D

przed wizytą fachowca od płyt gipsowych ----ułożyłem całą wełnę-- nad planowanymi rigipsami syfitowymi na poddaszu...

okazało sie ,że pustka powietrzna po zamontowaniu płyt będzie wynosić ok . 30 cm

dodatkowo mam ocieplone skosy do samej kalenicy 15 cm + 5

ponadto ociepliłem w.w powierzchnię nad płytami

nie wiem czy dobrze to wszystko objaśniłem....

nie chcę psuć całej pracy...

bo mogłem przecież nie bawić sie z rozciaganiem sznurków tylko położyc wełnę na rigipsach od góry(stryszku)

czy przez ta pustkę nie bedzie strat cieplnych?

pozdrawiam Rafał

bez urazy Jareko ale nie sposób zrozumieć twojego bełkotu :D

dla mnie jest to istotna sprawa dla Ciebie nie

jest to mój pierwszy dom i normalne jest chyba to , że człowiek woli sie zapytać w celu unikniecia błedów , które mozna w pore naprawić ...

z twojej wypowiedzi wynika , że wysokość szczeliny powietrznej nie ma znaczenia,,,

ja uwazam wrecz odwrotnie...

normalne jest to , że ciepło ucieka do góry...

a ceny gazu rosną w zastraszajacym tepie 8)

pomysl nad moim belkotem :lol:

pkt.1 - cieplo do gory - fakt

pkt.2 - napotyka na rigips - kolejny fakt

pkt.3 - co sie z nim dzieje? ogrzea powietrze ponad rigipsem - fakt

powietrze to sobie krazy w tych33 cm - fakt

pkt.4 - i co dalej? NIc - napotyka paroizolacje tym samym nie zawilgaca nam welny czyniac ja nic nie wartym izolatoremi zatrzymuje sie na niej

a teraz schemat inny -

pkt.1 - identyczny

pkt.2 - identyczny

pkt.3 - brak

pkt.4 - identyczny

Czy teraz belkoczacy Jareko wyjasnil ze ta pustka nie ma nic do rzeczy? :lol:

Gdybys mial ja zamiast 33 = 3 cm to dodatkowo warstwe powietrza bys zamknal i pelnilaby role dodatkowej izolacji :))))

tak sobie to kilka razy przeczytałem i doszedłem dom wniosku ,że może troche żle to objaśniłem

jest następujący układ patrząc od góry stryszku

- deski z (szalunków) jako podłoga strychu

- bezposrednio pod deskami wełna 15 cm (isover)

- pustka powietrzna o wys. ok 30 cm

- podwieszone stelaze

- paroizolacja

- rigips

i powtarzam pytanie... czy wysokość tej pustki nie jest za duża?

pozdrawiam budujących i nie tylko

jednym slowem tak jak odczytalem twoj opis

podtrzymuje wypowiedziane wczesniej slowa

moim zdaniem nie ma znaczenia

z tym tylko ze ja osobiscie paroizolacje dlabym jak najblizej welny a nie na rigipsie

jest 24.12

mam po całym dniu lekkie kłopoty z logicznym mysleniem... :p

krótko i zwiężle --- Jareko odpowiedz mi---może być tak duza pustka czy nie? i czy nie spowoduje strat cieplnych ?

pod samą wełna nie mam paroizolacji --będzie ona pod rigipsem :wink:

...może być tak duza pustka czy nie? i czy nie spowoduje strat cieplnych ?

Nie zgodzę się z jareko ponieważ na pewno wzrośnie koszt ogrzewania. Dlaczego? Wiadomo, że ciepłe powietrze wędruje pod sufit. Jak popatrzysz na byle jaki wykres ilustrujący rozkład temperatur w pomieszczeniu to zauważysz, że np, gdy chcesz uzyskać w pomieszczeniu na wysokości 1,5 metra 20 stopni, to pod sufitem pomieszczenia niższego (np. 2,6 m) będzie temperatura około 25 stopni a pod sufitem pomieszczenia wyższego już o parę stopni wyższa. Ta większa różnica temperatur pomiędzy temperaturą wewnętrzną a zewnętrzną spowoduje większe straty ciepła, czyli wyższy koszt ogrzewania...

jednak bede sie trzymal swego :) - zwlaszcza ze podwieszanka w polaczeniu z paroizolacja szczelna bedzie i nie bedzie wymiany powietrza miedzy pomieszczeniem a pustka.

A swoja droga jak poddasze masz nieocieplone to ja i tak te 15 cm bym co najmniej o 10 powiekszyl

poczekajmy w takim razie na innych specow - niech rozstrzygna podpierajac sie obliczeniami - ja az tak dobry w te klocki nie jestem ;)

ok

nie wiem jeszcze jak wygląda dokładnie cała konstrukcja podwieszanego sufitu

nie chciałbym demontować załozonej juz warstwy ocieplenia :-?

czy istnieje mozliwość ułożenia dodatkowej warstwy ocieplenia na konstrukcji sufitu podwieszanego od spodu? na tych wiszacych stelażach?

poukładał bym na nich dodatkowe 15 cm wełny i miałbym nastepujacy układ

--deski

-- wełna 15

--pustka 15 cm

--wełna 15

--paroizolacja

--płyty rigips (sufit)

czy takie rozwiązanie miałoby sens? czy jest mozliwe do zrobienia od spodu?

zaznaczam ,że mam juz powybijane deski , dlatego zrezzygnowałbym z demontażu tej górnej warstwy podwieszonej na sznurkach...

• 5 years później...

30 cm to nie jest tak dużo. Wypełnij ją wełną aby nie było szczelin. 10 czy 15 cm ocieplenia na poddaszu, to żadne ocieplenie i ciepło będzie uciekać.

Kiedyś spec od budowy domu jakiego znalazłem na portalu FAVORE.pl powiedział mi tak,

że warstwa wełny nie powinna być cieńsza niż 18 cm, a z reguły jest to 20-25cm. Najczęściej ocieplenie z wełny mocuje się między krokwiami. Powinna być ułożona na wcisk, aby nigdzie nie było szczelin - nie może jednak być zgnieciona. Ocieplając poddasze użytkowe wełną mineralną należy pamiętać, aby od strony wewnętrznej ułożyć folię paroizolacyjną, a od zewnętrznej - folię wysokoparoprzepuszczalną.