jarcios 10.09.2005 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Witam i o rade pytam! Mam wylana posadzke (3 tygodnie) i zdarzaja sie miejsca przy scianach(narozniki) ktore sie uginaja.... na razie nie pęka. Zrobione jest tak: piasek 10cm chudy beton, folia izolacyjna, 5 lub 7 cm styropian "twardy" 6-10 cm wylewka (grubsza tam gdzie ogrzewanie podlogowe el). Wylewka nie jest zbrojona, dylatacja 2 cm styropian wokol scian. Co dalej robic - jesli naprawiac to jak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 10.09.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 czy styropian napewno jest "twardy" tzn FS-20 ?? byc moze plyty styropianu zostalu polozone niechlujnie, byc moze ze wzgledu na brak foli na styropianie beton wplynal pod plyty ... trzeba zrobic miejscowa odkrywke w jakims uginajacym sie miejscu, i zobaczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 10.09.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Pytanie na ile się ugina... u mnie na dylatacjach czuć było, że pracuje - jednak ugięcie oscylowało w granichach 1mm czyli było praktycznie niezauważalne - słychać było że pracuje i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarcios 11.09.2005 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 No tylko troche sie ugina - wlasciwie slychac ze pracuje... Postaram sie zmierzyc to ugiecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 11.09.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Ohoho - przez chwilę myślałem, że to mój własny post! Zobacz: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54473 I nie martw się aż tak, chociaż niedobrze, że nie dali folii na styropian - mógł wypłynąć na wierzch, choć przecież konsystencja "wylewki" to bardziej "wysypka", konsystencja ziemi. Powal młotkiem przy jednym z narożników i jeśli wylewka jest w miarę gruba to będzie ok wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.09.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Ja spotkałem się z przypadkiem mocnego pływania które było spowodowane baaardzo nierónym podbetonem. Na tych ugięciach pracował styropian i co za tym idzie całą wylewka. O ile pamiętam w tym przypadku wszystko było skuwane, podbeton wyrównywany i połozone od nowa. Ale tam to ugięcie dochodziło do 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 11.09.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 U mnie ekipa pracowicie ukladala styropian na zaprawie - tak by pod nim nie bylo powietrza. Wyglądało to jak kafelkowanie. Mysle, że to duzo dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 11.09.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Podobo można też podsypać piasku - suchego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alienka 12.09.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Witaj, też miałam ten problem. Nawet tu na forum radziłam się doświadczonych budowniczych co zrobic z tym fantem. Wylewka się uginała i to według mnie dosyć znacznie. W narożnikach i przy zejściu ze schodów na holu. Zostały nawiercone dziury, do których wlano beton. Ten zabieg spowodował, że podłoga nie przypomina trampoliny (w każdym razie teraz nie jest to odczuwalne). A miałam już wizję doszczętnego skuwania wylewki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 12.09.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 wszytsko dobrze, tyko zeby takim wierceniem przez izolacje przeciw kapilarnemu podciaganiu wilgoci sie nie przewiercic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts