Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzka ugina sie - co robic?

jarcios

Recommended Posts

Witam i o rade pytam!

Mam wylana posadzke (3 tygodnie) i zdarzaja sie miejsca przy scianach(narozniki) ktore sie uginaja.... na razie nie pęka. Zrobione jest tak:

piasek

10cm chudy beton,

folia izolacyjna,

5 lub 7 cm styropian "twardy"

6-10 cm wylewka (grubsza tam gdzie ogrzewanie podlogowe el).

Wylewka nie jest zbrojona, dylatacja 2 cm styropian wokol scian.

Co dalej robic - jesli naprawiac to jak???

:o

czy styropian napewno jest "twardy" tzn FS-20 ??

byc moze plyty styropianu zostalu polozone niechlujnie, byc moze ze wzgledu na brak foli na styropianie beton wplynal pod plyty ...

trzeba zrobic miejscowa odkrywke w jakims uginajacym sie miejscu, i zobaczyc.

Ohoho - przez chwilę myślałem, że to mój własny post! :wink:

Zobacz: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54473

I nie martw się aż tak, chociaż niedobrze, że nie dali folii na styropian - mógł wypłynąć na wierzch, choć przecież konsystencja "wylewki" to bardziej "wysypka", konsystencja ziemi.

Powal młotkiem przy jednym z narożników i jeśli wylewka jest w miarę gruba to będzie ok wg mnie.

Ja spotkałem się z przypadkiem mocnego pływania które było spowodowane baaardzo nierónym podbetonem. Na tych ugięciach pracował styropian i co za tym idzie całą wylewka. O ile pamiętam w tym przypadku wszystko było skuwane, podbeton wyrównywany i połozone od nowa. Ale tam to ugięcie dochodziło do 1 cm.

Witaj, też miałam ten problem. Nawet tu na forum radziłam się doświadczonych budowniczych co zrobic z tym fantem. Wylewka się uginała i to według mnie dosyć znacznie. W narożnikach i przy zejściu ze schodów na holu. Zostały nawiercone dziury, do których wlano beton. Ten zabieg spowodował, że podłoga nie przypomina trampoliny (w każdym razie teraz nie jest to odczuwalne). A miałam już wizję doszczętnego skuwania wylewki. :o

Pozdrawiam