Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawilgocone poddasze

Gość

Recommended Posts

Mam następujący problem:

Nowy dom kryty dachówką. Zastosowałem folię wysokoparoprzepuszczalną Tyvek Solid.

Ocieplenie wykonane z wełny Rockwool TopRock 20cm. Przy tego typu folii i takiej wełnie firma rockwool twierdzi, że stosowanie

folii paroizolacyjnej nie jest konieczne poza łazienkami i kuchniami.

Tak też zrobiłem i z nadejściem mrozów wykrapla mi się wilgoć tak przy weluxach jak i na pełnych płaszczyznach skośnych dachu. Tam gdzie zastosowałem folię problemu brak.

Pomieszcenia poddasza są wentylowane mechanicznie.

Interesujące jest następujące zjawisko:

Dach jest dwuspadowy a zawilgocenia zawsze występują po stronie na którą wieją zimne wiatry.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ?

ja mam podobny problem i od 3 dni gania u mnie osuszacz. Maszynka która ściąga wilgoć. Mnie plamy w rogach i na plaszczyznach przerazily i mam zamiar używać go do momentu aż nie wyda z siebie 1 kropli. Nie bardzo rozumiem jak dałeś folię ja mam bezpośrednio pod dachówką folię wysokoparoprzepuszczalną a między wełną i suchym tynkiem mam folię paroizolacyjną. Słyszałem że w przypadku kiedy zamoknie wełna i następnie zamarźnie to kaplica (mostek termiczny)

Wydajmi sie ze musi byc folia paroizolacyjna pomiedzy plytami kart.-gips. a welna. Ja mam rowniez dach kryty dachowka, nastepnie folia paroprzepuszczalna, 3cm. przestrzeni wentylacyjnej, 20 cm. welny, folia paroizolacyjna i plyty gipsowe. Nie ma zednej wilgoci. Jesli wiec chcecie sie pozbyc problemu na dobre, radze poprawic.

zgadza sie zgodnie z instukcja rockwoola paroizolacja tylko w lazienkach i kuchniach. Ja sie nie posluchalem dalem wszedzie wychodzac z zalozenia ze dom " oddycha " przed wszystkim przez kanały wentylacyjene. Poza tym paraizolacja zabezpieczy was przed pyleniem z rockwoola co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia

Typowe zjawisko dla przegród bez folii paroizolacyjnej; nadmiar wilgoci przenikającej przez przegrodę z ciepłego pomieszczenia styka się z zimnym powietrzem na zewnątrz budynku.

Jedyna rada? - założyć folię paroizolacyjną. Osuszacze poprawią sytuację tylko chwilowo.