Gość 07.12.2002 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2002 Mam następujący problem:Nowy dom kryty dachówką. Zastosowałem folię wysokoparoprzepuszczalną Tyvek Solid.Ocieplenie wykonane z wełny Rockwool TopRock 20cm. Przy tego typu folii i takiej wełnie firma rockwool twierdzi, że stosowaniefolii paroizolacyjnej nie jest konieczne poza łazienkami i kuchniami.Tak też zrobiłem i z nadejściem mrozów wykrapla mi się wilgoć tak przy weluxach jak i na pełnych płaszczyznach skośnych dachu. Tam gdzie zastosowałem folię problemu brak. Pomieszcenia poddasza są wentylowane mechanicznie. Interesujące jest następujące zjawisko:Dach jest dwuspadowy a zawilgocenia zawsze występują po stronie na którą wieją zimne wiatry.Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.12.2002 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2002 ja mam podobny problem i od 3 dni gania u mnie osuszacz. Maszynka która ściąga wilgoć. Mnie plamy w rogach i na plaszczyznach przerazily i mam zamiar używać go do momentu aż nie wyda z siebie 1 kropli. Nie bardzo rozumiem jak dałeś folię ja mam bezpośrednio pod dachówką folię wysokoparoprzepuszczalną a między wełną i suchym tynkiem mam folię paroizolacyjną. Słyszałem że w przypadku kiedy zamoknie wełna i następnie zamarźnie to kaplica (mostek termiczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 09.12.2002 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Ja mam podobny problem. Ile kosztuje taki osuszacz i gdzie go można nabyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 09.12.2002 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Wydajmi sie ze musi byc folia paroizolacyjna pomiedzy plytami kart.-gips. a welna. Ja mam rowniez dach kryty dachowka, nastepnie folia paroprzepuszczalna, 3cm. przestrzeni wentylacyjnej, 20 cm. welny, folia paroizolacyjna i plyty gipsowe. Nie ma zednej wilgoci. Jesli wiec chcecie sie pozbyc problemu na dobre, radze poprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amacio 09.12.2002 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 zgadza sie zgodnie z instukcja rockwoola paroizolacja tylko w lazienkach i kuchniach. Ja sie nie posluchalem dalem wszedzie wychodzac z zalozenia ze dom " oddycha " przed wszystkim przez kanały wentylacyjene. Poza tym paraizolacja zabezpieczy was przed pyleniem z rockwoola co nie jest bez znaczenia dla naszego zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 09.12.2002 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Typowe zjawisko dla przegród bez folii paroizolacyjnej; nadmiar wilgoci przenikającej przez przegrodę z ciepłego pomieszczenia styka się z zimnym powietrzem na zewnątrz budynku.Jedyna rada? - założyć folię paroizolacyjną. Osuszacze poprawią sytuację tylko chwilowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 10.12.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 zgadzam się - bez folii paroszczelnej ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.12.2002 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Tylko jak z tym wszystkim ustosunkować się do zaleceń ROCKWOOL'a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 12.12.2002 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 rockwool przestrzega przed zbyt kiepską wentylacją powyżej wełny,w anonimowych przypadkach brak informacji o szczelinie wentylacyjnej między wełną a folią paroprzepuszczalną, niektórzy nie stosują jej wcale łudząc się, że wysoka paroprzepuszczalność folii wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 12.12.2002 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Wysoka paroprzepuszczalność folii (ok. 3000 g/m2/24g całkowicie wystarczy - szczelina w tym przypadku jest nie potrzebna. Gorzej gdy folia ma paroprzepuszczalność 1000-1300 g/m2/24g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts