mannix 10.09.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 domek starego typu (tzw. poniemiecki) o pow. ok. 150 m2, parter+pietro.grzejnikow 7-8 grzejnikow. musze wymienic instalacje c.o. do tej pory mialem przestarzala instalacje napedzaja piecem koksowym. mysle nad wymiana na kociol gazowy kondensacyjny.czy moglibyscie podzielic sie ze mna doswiadczeniami i cenami za ew. wymiane tego ustrojstwa ? co do kotla to pierw mial byc zwykly gazowy dwufunkcyjny (ogrzewanie + ciepla woda), ale kusi mnie ekonomiczniejszy kondensacyjny. sa moze jakies promocje i ew. jaka marke wybrac. jakie sa ceny i ile biora za prace montazowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AKUM 12.09.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 cze!też się zastanawiałem nad piecem kondensacyjnym ale wybrałem jednofunkcyjny z zasobnikiem. Oprócz ceny kotła musisz wziąc pod uwagę większe a co za tym idzie droższe grzejniki. Instalacja pracuje na niższych parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 12.09.2005 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 cze! też się zastanawiałem nad piecem kondensacyjnym ale wybrałem jednofunkcyjny z zasobnikiem. Oprócz ceny kotła musisz wziąc pod uwagę większe a co za tym idzie droższe grzejniki. Instalacja pracuje na niższych parametrach. no tak ale masz srednio ponad 1.000 pln rocznie w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AKUM 13.09.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Na pewno eksploatacja wyjdzie taniej ale czy to bedzie 1000 zeta to nie wiem. Sprawność kondensacyjnego to 105% a tradycyjnego 93%. Po rozmowie z fachmanem wynikało że instalacja zwróci się po 15 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mannix 13.09.2005 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Na pewno eksploatacja wyjdzie taniej ale czy to bedzie 1000 zeta to nie wiem. Sprawność kondensacyjnego to 105% a tradycyjnego 93%. Po rozmowie z fachmanem wynikało że instalacja zwróci się po 15 latach. czyli nie warto. chyba ze ktos ma nadplynnosc finansowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinos 24.10.2005 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Co do grzejników to moze nie warto ich wymieniac tylko przeliczyć czy czasem sie nie nadają do pracy z kotłem kondensacyjnym.Co do oszczędności to cieżka sprawa ale jedno jest pewne nie da sie jednoznacznie okreslić czy to będzie 1000 czy 100 zeta na rok oszczędności. Jedno co mogę poradzić choć wie ze czasami jest problem w znalezieniu konkretnych gosci ktorzy za male pieniądze lub w ramach sprzedaży na kotła zrobią analize takiego budynku i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts