Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile za instalacje c.o.

mannix

Recommended Posts

domek starego typu (tzw. poniemiecki) o pow. ok. 150 m2, parter+pietro.

grzejnikow 7-8 grzejnikow. musze wymienic instalacje c.o. do tej pory mialem przestarzala instalacje napedzaja piecem koksowym. mysle nad wymiana na kociol gazowy kondensacyjny.

czy moglibyscie podzielic sie ze mna doswiadczeniami i cenami za ew. wymiane tego ustrojstwa ? co do kotla to pierw mial byc zwykly gazowy dwufunkcyjny (ogrzewanie + ciepla woda), ale kusi mnie ekonomiczniejszy kondensacyjny. sa moze jakies promocje i ew. jaka marke wybrac. jakie sa ceny i ile biora za prace montazowe ?

cze!

też się zastanawiałem nad piecem kondensacyjnym ale wybrałem jednofunkcyjny z zasobnikiem. Oprócz ceny kotła musisz wziąc pod uwagę większe a co za tym idzie droższe grzejniki. Instalacja pracuje na niższych parametrach.

cze!

też się zastanawiałem nad piecem kondensacyjnym ale wybrałem jednofunkcyjny z zasobnikiem. Oprócz ceny kotła musisz wziąc pod uwagę większe a co za tym idzie droższe grzejniki. Instalacja pracuje na niższych parametrach.

no tak ale masz srednio ponad 1.000 pln rocznie w kieszeni.

• 1 month później...

Co do grzejników to moze nie warto ich wymieniac tylko przeliczyć czy czasem sie nie nadają do pracy z kotłem kondensacyjnym.

Co do oszczędności to cieżka sprawa ale jedno jest pewne nie da sie jednoznacznie okreslić czy to będzie 1000 czy 100 zeta na rok oszczędności.

Jedno co mogę poradzić choć wie ze czasami jest problem w znalezieniu konkretnych gosci ktorzy za male pieniądze lub w ramach sprzedaży na kotła zrobią analize takiego budynku i instalacji.