Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet - jestem załamana, da sie go uratować?

ewik74

Recommended Posts

Zaczne od poczatku, może ktoś spotkał sie z czyms takim i zakonczenie było pomyslne?

W marcu mielismy awarię rury, zalało nam dół domku. Przed układaniem parkietu w lipcu powiedzieliśmy o tym parkieciarzowi (pracownikowi firmy parkieciarskiej dorabiajacemu po godzinach) on niby zmierzył wilgotność wylewki i powiedział, że mozna śmiało kłaśc parkiet. Zainwestowaliśmy w dobry grunt, dobry klej i parkiet (50m2 - I klasa jesion). Cyklinowanie miał nam robic inny fachowiec i tu się okazało, że parkiet na dole ma wilgotność 18% w niektórych miejscach!!!

Nie nadaje się do lakierowania, za mokry! Diagnoza: źle zmierzona wilgotność wylewki, wylewka była za mokra!!!

Jedyna możliwość, zeby na zimę sie wprowadzić: góre domu wylakierować na gotowo, a dół jedna warstwą, sciany pomalować na dole jedną warstwą farby i na wiosne zobaczyć, co sie dzieje z parkietem na dole. Na wiosne cyklinowanie i lakierowanie, jeżeli parkiet wyschnie, a jeżeli nie to do zrywania!!! 7 tysiecy wyrzucić w błoto!!! Powiedzcie, ze uratuję ten parkiet....

Załamany ewik

a ile zmierzył ten parkieciarz :roll: czas schnięcia wylewki to bodajże

1mm/doba, więc 4cm wylewki to przynajmniej 40dni, a 6cm to 60 dni,

ale to dotyczy chyba nowej wylewki, czy to samo dotyczy wylewki zalanej wodą

to nie wiem, spróbuj napisać na priva do janzara to jest ekspert

od wylewek.

• 2 weeks później...

ja mam wilgotność 3~~ 4,8% i wszyscy mnie straszą że nie ma sensu kłaść parkietu.

Dla mnie to ogromny problem. Nie wykończę domu jesienią tak jak chciałem.

Może jest jakiś spec od parkietów - jaka wilgotność jest rozsądna aby nic się nie działo z parkietem.

Wziąłem nawet maszynę do osuszania wnętrz , wyciągneła kilka wiader wody a wilgotność prawie się nie ruszyła.

PS