Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka wkrętarka akumulatorowa?

Recommended Posts

Jedna istotna uwaga.

Przykręcając płyty g-k akumulator rozładuje się w ciągu 1-1,5 godziny.

Ładowanie trwa ok. 3 godziny.

Tak więc jedną wkrętarką, nawet z dwoma akumulatorami, nie da rady utrzymać takiego tempa pracy jak przy korzystaniu z wkrętarki sieciowej.

W tej sytuacji jedyną zaletą akumulatorówki jest brak przewodów elektrycznych plączących się pod nogami.

W tej sytuacji jedyną zaletą akumulatorówki jest brak przewodów elektrycznych plączących się pod nogami

O to właśnie chodzi, ponieważ w momencie przykręcania płyty są sytuacje, że nie można uzyć podnośnika i trzyma ją dwóch ludzi, a trzeci się śpieszy żeby przykręcić, a wtedy właśnie dziwnym trafem zaplącze mu się przewód, a to wokół nóg, a to wokół rusztowania itp, a trzymającym mdleją ręce. Pomyslałem więc żeby stabilizować płytę kilkoma wkrętami akumulatorowką, a później któryś z nich weźmie sieciówkę i będzie jechał taśmowo całe pomieszczenie.

Myślę o czymś takim http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63453486

Co Wy na to? Warto?

Witam,

Polecam Einhella Bavaria 18V z dwoma akumulatorami.

Zrobiłem tą wkrętarką całe poddasze w K-G, wkręcałem nią sporo dybli stalowych przy budowaniu balustrady, wieciłem nią w cegle widią (nie ma udaru ale jakoś szło a prądu nie było pod ręką). Używam też do odkręcania i dokręcania śrub - ma spory moment obrotowy.

Reasumując za 50% ceny zielonego Bosha kupiłem świetną wkrętarkę, z której jestem bardzo zadowolony!

Jednym z podstawowych cech wkrętarki jest tak zwana zdolność wkręcania pod obciążeniem (moment obrotowy) wyrażany w Nm (newtonometry). Czym większa liczba tym mocniejsza wkrętarka i będzie można nią wkręcać większe śrubki bez wcześniejszego nawiercania w drewnie otworków. Do płyt K-G nie potrzeba jakiegoś siłacza więc prawie każda się nadaje.

Profesjolane mają sprzegło (aby nie zrobić dziury wkrętem "taki stop" w płycie) ale to inna bajka cenowa. (makita, atlas copco).

Profesjolane mają sprzegło (aby nie zrobić dziury wkrętem "taki stop" w płycie) ale to inna bajka cenowa. (makita, atlas copco).

Jeśli myślimy o tym samym to teraz większość ma takie sprzęgło. Możesz siłę na jakiej zadział regulować w zależności od materiału. To nie jakiś super wynalazek i mają go nawet najtańsze marketowe modele - nie wiem tylko czy wszystkie, ale te które oglądałem tak.