Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamknięta komora spalania i "zwykły" komin

J_K_K

Recommended Posts

Jest sobie komin z cegły + wkład ceramiczny 150 z miską na skropliny,

itd. Chcę zamówić piec z zamkniętą komorą spalania, coby nie wychładzał

pomieszczenia, w którym będzie też m. in. prysznic.

A tu, instalator coś miesza, ze powinien byc wkład z nierdzewki

(nie potrafił sprecyzować dlaczego nie może byc ten ceramiczny),

a jak już to pobór powietrza też wyprowadzony ponad dach.

Ciekawe dlaczego to niby nie może być: pobór przez ścianę, a spaliny przez ww. komin ??

Pzdr

JKK

Aha, to masz takiego instalatora, jakiego ja miałem :evil:

BTW - my sobie zostawiliśmy pobór powietrza z wnętrza (zawsze można to zmienić), ponieważ oboje z Żoną palimy i to ssanie kotła nieźle wyciąga dym z papierochów. Przy tym obserwacja - nie ma aż takiego wychłodzenia pomieszczenia z tego powodu. A jest to łazienka i ma być ciepło. I jest. (Noo, uczciwie mówiąc, to mamy tam jeszcze wspomaganie w postaci podgrzewanej podłogi elektr.)

Gdzieś w katalogu Junkersa są wyrysowane różne kombinacje przewodów spalinowo-powietrznych. Widziałem taką broszurę (jakiś poradnik instalatora coś takiego) na ten temat, jak znajdę to dam cynk. Można zaszaleć, a i instalatorowi udowodnić, że jezd gupi.

Pozdrawiam - Cpt_Q (mądry po szkodzie)