Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka kupiona od gminy - pomocy

kanadyjczyk

Recommended Posts

Sprawa nie dotyczy mnie ale mojego kolegi, kupił od gminy działkę i co się okazało:

garaż blaszak sąsiada stoi 0,5 m na jego terenie

z posesji w/w sąsiada wychodzi rura ma działkę kolegi, którą sąsiad wylewa nieczystości

Gmina podobno nie może sobie z nim poradzić.

Wiem, że facet trochę dał ciała kupując tą działkę ale proszę o pomoc, czy w związku z powyższym można przyjąć, że działka jest obarczona wadą i czy mogą zarządać zwrotu pieniędzy. Czy ktoś taki temat już przerabiał i jak to się skończyło?

Sprawa nie dotyczy mnie ale mojego kolegi, kupił od gminy działkę i co się okazało:

garaż blaszak sąsiada stoi 0,5 m na jego terenie

z posesji w/w sąsiada wychodzi rura ma działkę kolegi, którą sąsiad wylewa nieczystości

Gmina podobno nie może sobie z nim poradzić.

Wiem, że facet trochę dał ciała kupując tą działkę ale proszę o pomoc, czy w związku z powyższym można przyjąć, że działka jest obarczona wadą i czy mogą zarządać zwrotu pieniędzy. Czy ktoś taki temat już przerabiał i jak to się skończyło?

witam

Jeśeli w akcie notarialnym jest zapis, że kupujący zapoznał sie z granicami oraz stanem faktycznym nieruchomości to sprawa jest nie do uratowania. W przypadku braku takiego zapisu są szanse ale bardzo bardzo słabiutkie. Niech kolega idzie do DOBREGO (i drogiego zapewne:) adwokata.

Aż chce sie powiedzieć:"widziały gały co brały"

pozdrawiam

No nie, bez przesady. Do uratowania jest wszystko.

Nadzór budowlany, Sanepid, sąd

ok, tylko, że pytanie dotyczyło możliwości zwrotu pieniędzy (czyli właściwie rozwiązania umowy) na skutek zatajenia wady sprzedawanego przedmiotu.

Rozwiązywałeś kiedyś umowę zawartą przy zachowaniu formy aktu notarialnego ?

Nadzór budowlany i sanepid mogą oczywiście spowodować że działka "powróci do normy"

pozdrawiam