JarL 10.09.2005 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Jakie wychodzi zużycie tynku akrylowego przy baranku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 11.09.2005 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Świetne pytanie Praktycznie każda odpowiedź jest dobra. Jaka granulacja-1; 2; 2,5; 3mm; a może jeszcze inna wielkość ziarna? Przy 2mm ok 2,8-3kg na 1m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 11.09.2005 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Nam podobałby się dość gruby, nie wiem tylko jaki jest możliwy, i od czego to zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław Kotuszewski 12.09.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 A moze zamiast tynkowac to zrobic sciany na gladko i pomalowac. Podobno łatwiej wtedy utrzymać czystość na ścianach domu. A jeśli przyjdzie kiedyś ochota na zmianę koloru elewacji to farba i juz gotowe. Sciany na gładko to również zaleta, że w przypadku uszkodzeń mechanicznych można je samemu naprawic, a w przypadku tynku akrylowego to juz większy problem. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.09.2005 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Sciany na gładko to również zaleta, że w przypadku uszkodzeń mechanicznych można je samemu naprawic, a w przypadku tynku akrylowego to juz większy problem. Co o tym sądzicie? Do ściany 3W to może być na gładko, na ociepleniu 2w - niedopuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 12.09.2005 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Jakie wychodzi zużycie tynku akrylowego przy baranku? Zależy od grubo ści tynku i producenta (gęstości kruszywa - czy np. marmur, czy kwarc) 1,5 mm - 2,2 kg -2,6 2 mm 2,4 -2,8 2,5 mm 3,2 - 3,6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 13.09.2005 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Zależy od grubo ści tynku i producenta (gęstości kruszywa - czy np. marmur, czy kwarc) Nie tylko. Zależy także od tego, czy tynk jest świeży czy już stał we wiaderkach parę tygodni, zalezy też od tego, czy było gruntowane dzień-dwa przed tynkowaniem, czy np: dwa tygodnie temu albo nie daj boże pół roku, zależy od tego jak równo zrobiliśmy podkład klejowy, a także od tego w jakich warunkach ten tynk nakładamy. Nie są to różnice olbrzymie, ale w skali całego domu (ok.250-300m2) może wyjść 50-100kg więcej niż powinno. Jeszcze jak mamy "małe" ściany , a dużo obróbek w stylu ościeża, gzymsy i inne takie, to więcej spada na ziemię w czasie nakładania niż przy dużych jednolitych powierzchniach. Wydaje mi się jednak, że normy są nieznacznie zaniżane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 14.09.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Czy jest jakaś różnica między tynkiem akrylowym a silikatowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marikas 14.09.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Dr.opsik, ja właśnie mam w tym temacie dylemat. Robimy teraz ocieplenie styropianem i chcieliśmy w tym roku naciągnąć tylko klejem (siatka oczywiście też), a tynk akrylowy zrobić w nastepnym roku (finanse). I właśnie facet z ekipy powiedział, żeby jeszcze teraz zagruntować. Czy to dobry pomysł, jeśli tynk będzie kładziony może za rok...? Co robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 14.09.2005 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 I właśnie facet z ekipy powiedział, żeby jeszcze teraz zagruntować. Marika, bardzo dobrze Ci powiedział, ponieważ grunt powoduje, że ściana nie chłonie tak bardzo wody jak klej na siatce. Niestety w momencie kładzenia tynku bedzie za bardzo "spalony" żeby dobrze połozyć tynk i trzeba zagruntować jeszcze raz. Powiem więcej, kiedyś tynkowaliśmy mnóstwo metrów dzień za dniem i tak sobie eksperymentowaliśmy z gruntem. Wyszło nam że bardzo dobrze wychodzi tynk i łatwo sie go kładzie, jak grunt nie leży na ścianie dłużej niż tydzień w zależności od pogody. Jak jest dłużej niż tydzień, a jeszcze w pełnym słońcu, to tak jak by go nie było, tak nam odciągała sciana wodę z tynku, co nie miało miejsca kiedy tynkowaliśmy na "jedno" lub "dwudniowym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 14.09.2005 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 A czy są tynki akrylowe które jeszcze trzeba malować? Wydawało mi się że są barwione w masie. Co do zużycia mam od jednego producenta informację że idzie przy 2 milimetrowym baranku 4 kg a od innego 3 kg.Może więcej spada czyli ma słabszą przyczepność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 14.09.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Są barwione w masie, nie trzeba malować. Co do zużycia mam od jednego producenta informację że idzie przy 2 milimetrowym baranku 4 kg a od innego 3 kg Podaj tych producentów.Ciekawi mnie taka różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 15.09.2005 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Kabe - 3kgNorthpol - 4kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 15.09.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Wiem, że moje pytanie dotyczy nieco innej kwestii, ale jestem laikiem w tej dziedzinie, a widzę, że tu wypowiadają się znawcy tematu. Pozwolę wieć zapytać, czy może ktoś z was wyjasnić różnice między tynkiem akrylowym a silikatowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 15.09.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Dr.opsik i inni specePonieważ tez chcę zaczekać z tynkiem zewn do przyszłego roku to czy lepiej ??? styropian z siatką i klejem pomalować na zimę unigruntem czy nie potrzeba? - powyzej jest stwierdzone że klej wtedy mniej pije wode z zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.09.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Czy jest jakaś różnica między tynkiem akrylowym a silikatowym? Tak w spoiwie, czytaj forum archiwum, tam jest to opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.09.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Kabe - 3kg Northpol - 4kg Jak pisałem - zależy od rodzaju kruszywa (ma inną gęstość), oraz chęć zamydlenia oczu inwestorowi, aby się wydawało, że zużyje 3 kg, a i tak zapłaci za 4 kg, bo potem dokupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 16.09.2005 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Dr.opsik i inni spece Ponieważ tez chcę zaczekać z tynkiem zewn do przyszłego roku to czy lepiej ??? styropian z siatką i klejem pomalować na zimę unigruntem czy nie potrzeba? - powyzej jest stwierdzone że klej wtedy mniej pije wode z zewnatrz. Koniecznie zagruntować, tyle że nie unigruntem. Są specjalne grunty pod tynk fakturowy. Tym to trzeba zrobić. To grunt pigmentowany i z wypełniaczem kwarcowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 16.09.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 gruntowałem właśnie elewcję pod tyn akrylowy gruntem z 2 różnych dostaw i widoczne są różnice w kolorze. Mam pytanie czy będzie to potem widoczne po ułożeniu tynku, czy grunt bardzo będzie "przebijał" spod warstwy tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 16.09.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 gruntowałem właśnie elewcję pod tyn akrylowy gruntem z 2 różnych dostaw i widoczne są różnice w kolorze. Mam pytanie czy będzie to potem widoczne po ułożeniu tynku, czy grunt bardzo będzie "przebijał" spod warstwy tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts