JarL 10.09.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 W moim przyszłym miejscu zamieszkania po nastaniu zmroku zapadają 'egipskie ciemności'. No może przebijają się jakieś światełka od już zamieszkanych domostw. Czy gminy mają jakieś obowiązki w tym względzie? Wiem że u nas jeszcze nie Niemcy, ale może jednak?Może jakieś fundusze pomocowe z Unii?Czy są jakieś minimalne liczby zabudowań, które zobowiązują gminę do oświetlenia dróg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 11.09.2005 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Dobrze macie, zdaje się nie macie takiego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.09.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 U mnie jest ciemno jak (nie powiem gdzie). Za to mam kanalizację, wodociąg i kanalizację deszczową. Co ciekawe - wszystko w spadku po minionej epoce "totalnedgo dobrobytu". O oświetleniu, chodniakach i asfalcie nie marzę, a mam główną drogę wyłożoną płytami - to też relikt minionej epoki. Ci co budują w "nowoczesnych" miejscach mają błoto i co tam jeszcze występuje . Uważam, że wygraliśmy los (działkę) na loterii z takim uzbrojeniem... No ale wtedy wszyscy się zbroili byle tylko obronić pokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 11.09.2005 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 U mnie takiego uzbrojenia też nie było. Powstały szambo i studnia.droga główna 800 - 900 m od działki. Samochód się kurzy szybko.Zawieszenie też domaga się już przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 11.09.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Mamy ciemno i nie mamy drogi, tylko zakurzone klepisko. Ale wszystkie te niedogodnosci wynagradza mi mozliwość wzniecania samochodem tumanow pylu na niedzielnych spacerowiczow, ktorzy tlumnie łażą z odległego o 1 km blokowiska właśnie koło mojego domu ze swoimi srającymi czworonogami. Bardzo lubie sie czasem autem przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 11.09.2005 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Dlatego chodzą tam srać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.09.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mamy ciemno i nie mamy drogi, tylko zakurzone klepisko. Ale wszystkie te niedogodnosci wynagradza mi mozliwość wzniecania samochodem tumanow pylu na niedzielnych spacerowiczow, ktorzy tlumnie łażą z odległego o 1 km blokowiska właśnie koło mojego domu ze swoimi srającymi czworonogami. Bardzo lubie sie czasem autem przejechać. Myślę, że większą frajdę da ci jazda po kałużach i błocie - szybka jazda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 12.09.2005 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Wątek pod tytułem takim jak z miniojej epoki. Chyba jednak akcja elektryfikacji wsi dawno się zakończyła.U mnie jest około 1000 m do drogi i z tego co nam odpisał Urząd Miasta jest to nasza sprawa. Czyli nawierzchnia, oświetlenie itp. Jak zrobimy drogę to "Oni" mogą ją przejąć. Ale grosza kasy nie oddadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.09.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 No tak - do brania to ONI są zawsze pierwsi. ZE chce by zrobić linię to oni ją przejmą, to samo z wodociągami, gazociągami itp. A droga dla gminy to kąsek super atrakcyjny jeśli byście ją zrobili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 15.09.2005 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Wątek pod tytułem takim jak z miniojej epoki. Chyba jednak akcja elektryfikacji wsi dawno się zakończyła. U mnie jest około 1000 m do drogi i z tego co nam odpisał Urząd Miasta jest to nasza sprawa. Czyli nawierzchnia, oświetlenie itp. Jak zrobimy drogę to "Oni" mogą ją przejąć. Ale grosza kasy nie oddadzą. A no tak, przecież jeszcze za oświetlenie moglibyśmy płacić... Coś mi świta że jeden słup oświetleniowy kosztuje 3,5 tys. są chyba co 30 m. to by wyszło ok. 120 tys. Uliczki 'osiedlowe' to dodatkowe słupy. Teraz na ilu do podziału? U nas odległość podobna, ale zamieszkałych na razie koło 10. Wychodzi sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.09.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Pchiś! Ja buduję 4 kilometry od Parlamentu i Kancelarii Prezydenta RP i nie mam kanalizacji.... Jak zmusić stolicę Państwa UE do skanalizowania mojej dzielnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 16.09.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 15 km od centrum Stolicy państwa, członka UE (kiedyś chyba 8 potęgi gospodarczej świata), brak jest kanalizacji ale to chyba standard, brak wody- może będzie za dwa lata, brak gazu - gazowni nie opłaca się wybudować gazociągu (200 m dla dwóch użytkowników), na zamianę prowizorki budowlanej na docelowe przyłącze - czas oczekiwania 2 lata. W kraju tym wszystkie opcje polityczne mówią od wielu lat, że należy stworzyć preferencyjne warunki dla budownictwa mieszkaniowego. Zapomniałem dodać, że budowa drogi i jej oświetlenie to już taka przesada, że nie ma o czym nawet rozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 17.09.2005 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 No tak, u nas to się tylko Energa spisała, postawili skrzynki przy wszystkich nowych działkach. Wody brak - wybudować własny wodociąg (albo studnię), kanalizacji brak - własne szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Czy gminy mają jakieś obowiązki w tym względzie? Wiem że u nas jeszcze nie Niemcy, ale może jednak? Może jakieś fundusze pomocowe z Unii? Czy są jakieś minimalne liczby zabudowań, które zobowiązują gminę do oświetlenia dróg? JArL budżet gminy przygotowoje księgowość (na wniosek Wójta czy burmistrza) zatwierdzają to radni, oświetlenie ulic mieszkańców Rumii jest płatne z Waszych podatków, widać radni - uznali, ze Wam - wyborcom - światło jest niepotrzebne ... zwróć sie do swojego radnego czy radnych -bo to oni decydują na co wydają pieniądze podatników ... jest samorządność ... słyszałeś o tym ? możecie sobie tych radnych wymienic ... odstawić od koryta ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 23.09.2005 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 To, co prawda, nie dotyczy Rumi, ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarL 23.09.2005 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 To, co prawda, nie dotyczy Rumi, ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts