Wanda-wroc 11.09.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Zamierzam rozpocząć budowę domu z porothermu o grubości 44 cm na zaprawie ciepłochronnej a później otynkować bez ocieplania. bardzo proszę o opinie. Wanda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=53406 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_MM 12.09.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 bardzo rzeczowa odpowiedz. pogratulowac autorowi elokwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxy 12.09.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 pogratulowac autorowi elokwencji. rzeczywiscie Wanda-wroc się nią nie wykazała, muszę sie zgodzić z Toba Lechu_MM akurat o ceramice porozytowej jest mnóstwo na tym forum, wystarczy poszukać, a nie zadawać odkrywcze pytania. np. mozna znaleźć kilka odp na frapujący Ciebie problem tutaj: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=54325&highlight=porotherm+44 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=53794&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=porotherm+44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.09.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 bardzo rzeczowa odpowiedz. pogratulowac autorowi elokwencji. Stary zauważ ,że wypada wykazać choć odrobinę wyisłku zważywszy ,że czasem uzyskuje się bezcenne opinie za darmo. Jeśli się go nie wykaże to dla mnie objaw arogancji - czasem może nieświadomej - zauważ,że odpowiedxi udziela się z własnej chęci a nie z przymusu i też w pewien sposób wkłada się weń jakąś dozę wysiłku (choćby czasowego). Moze sam przeczytaj ww temat a otworzysz oczka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda-wroc 12.09.2005 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Dzieki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_MM 12.09.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 nie chce wnikac w dyskusje, bo szkoda na to czasu. sam napisales, ze cyt: "zauważ,że odpowiedxi udziela się z własnej chęci a nie z przymusu" jezeli nie masz checi odpowiadac to nie odpowiadaj. ja rozumiem, ze czujesz sie tu ekspertem, ale zrozum ludzi, ktorzy tak jak ja sa totalnie zieloni a chca budowac dom i nie wiedza nawet czego zaczac szukac. wiecej wyrozumialosci, to nie boli pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.09.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 nie chce wnikac w dyskusje, bo szkoda na to czasu. sam napisales, ze cyt: "zauważ,że odpowiedxi udziela się z własnej chęci a nie z przymusu" jezeli nie masz checi odpowiadac to nie odpowiadaj. ja rozumiem, ze czujesz sie tu ekspertem, ale zrozum ludzi, ktorzy tak jak ja sa totalnie zieloni a chca budowac dom i nie wiedza nawet czego zaczac szukac. wiecej wyrozumialosci, to nie boli pozdrawiam Wiem,że można czuć się zagubionym ale można też spróbować poszukać odpowiedźi już ,które są zawarte w tematach forum (po to m.in. niektórzy forumowicze włożyli sporo wysiłku w "przyklejone" wątki aby łatwiej było odnaleźć) jeśli tam się nie znajdźie odpowiedz albo jest niezadawaljąco - szukać tutak aby nie było kuriozalnych sytuacji gdzie w odstępie godziny pojawiają się niemalże identyczne tematy/pytania a dla udzielających odpowiedzi mimo czasem wielkich chęci odpowiadania po raz setny nma to samo pytanie jest doprawdy nurzące a faktem jest ,że jak pisałem wyżej opinie użtkowników mogą być bezcenne (budowlaniec wybuduje i znika -> chyba,że dla siebie ) Wyczerpałem juz limit filozofowania na dziś więc kończe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 12.09.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Zamierzam rozpocząć budowę domu z porothermu o grubości 44 cm na zaprawie ciepłochronnej a później otynkować bez ocieplania. bardzo proszę o opinie. Wanda Zamierzenie jak najbardziej racjonalnie. Wybrany pustak jest przeznaczony do budowania ścian jednowarstwowych i z pewnością spełni swoją rolę jak należy.Według producenta współczynnik U ściany z Poro44 na zaprawie ciepłoochronnej to 0.31 W/m2, czyli spełnia normę dla ścian wielowarstwowych, a zatem jest to bardzo ciepła przegroda. Biorąc pod uwagę, że powierzchnia ścian w domu to ok 30 % strat cieplnych, decyzje o ewentualnym docieplaniu będą mało lub wcale nie uzasadnione z ekonomicznego punktu widzenia. Tynk uszczelni tą ścianę i sądzę, że będzie Ci się mieszkało bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AVID 12.09.2005 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Witaj w klubie wanda:):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_MM 13.09.2005 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 i jeszcze a propos scian, ale ogolnie. wczoraj przegladalem numer specjalny muratora poswiecony scianom i stropom (szczerze polecam lekture). zdziwil mnie fakt, koszt postawienia sciany dwuwarstwowej czesto sa drozsze, lub taki sam jak sciany 3 warstwowej. skad sie to bierze? czy roznica w grubosci styropianu uzytego do ocieplenia jest wieksza niz koszt cegiel na 3 warstwe? zdziwil mnie rowniez fakt, ze sciany 2 warstwowe mialy podobny lub mniejszy wspolczynnik U. ktos mi to moze wytlumaczyc? dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Lechu_MM wybudowałem trójwarstwówke i nie załuje - ściana trójwarstwowa wyszła taniej ze wzgledu na tańszą elewacje trójwarstwówke wystarczy otynkowac zwykła zaprawa. pomalowac i włozyc miedzy sciany styropian ... jest to nieporównanie taniej niż kołkowac i kleic styropian dawac kleje, putz'e siatki i masy barwiace majac solidna sciane trójwartwową mozna mieszkac równiez bez elewacji ... w "dwuwarstwowej" bez docieplenia - NIE w trojwarstwówce osadzisz antene sat bez problemu - kiedy chcesz w dwuwarstwowej nawet dzieciak łokciem zrobi Ci wgniecenie nie mówiac o opartej nieuważnie drabinie czy rowerze, tu na forum ludzie opisywali jak dziecioły czy inne ptactwo zżera te ładniutkie elewacje ... prawdopodobnie trójwarstwówka z klinkierem jako warstwa elewacyjna wyjdzie jednak drozej ... ale przy zwykłych bloczkach i zwykłym tynku cem - wap zdecydowanie taniej innymi słowy - trójwarstwówka to wiekszy komfort za mniejsze pieniądze ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lechu_MM 15.09.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 brzmi rozsadnie, tym bardziej przy 2 chlopcow, ktorzy nie raz opra rower o elewacje, beda kopac pilke czy cokolwiek im przyjdzie do głowy. Moze jakies argumenty osób, które budowały ściany 2 warstwowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wanda-wroc 16.09.2005 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Witaj w klubie wanda:):) dzieki za przyjecie. Co do scian to faktycznie chyba bardziej nalezaloby sie skupic na oknach i stropach jesli chodzi o straty ciepla. Zaczelam korzystac z wyszukiwarki na forum i jeszcze niektore rzeczy wyszukuje mi sie ciezko ale coraz lepiej. dziekuje za uwagi i odpowiedzi. Wanda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts