luc123456 11.09.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Planuję zakup kotła na węgiel z podajnikiem (prawdopodobnie Zębiec). Martwię się jednak jego mocą. Producent podaje zakres 8-25 kW. Dom ma niecałe 100m2, wliczając użytkowe poddasze i jest nieżle ocieplony. Do tej pory miałem zwykłego olsztyna o mocy 12,5kW bez sterowania i przez większość zimy grzałem 4-10 godzin dziennie. Czy piece tego typu mogą dobrze pracować na minimalnej mocy lub nawet nieco poniżej? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kotłem Zębca? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 11.09.2005 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Jeżeli kocioł jest z podajnikiem, to nie ma sensu przepłacać za nadmiar mocy.Co innego bez podajnika. Wtedy przyjemniejsza jest obsługa. Załadunek co kilka kilkanaście godzin.Poszukaj mniejszego, chyba że na pieniążkach Ci nie zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luc123456 11.09.2005 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Sęk w tym, że róznicy w cenie praktycznie nie ma. Wymieniony Zębiec jest i tak prawie najtańszy: 6 400 PLN. Tańsze (ok. 5 700 PLN) są już tylko od nowych producentów bez doświadczenia. Co mi po 10 letniej gwarancji od gości, którzy produkuja kotły od roku? Pozdrawiam i dziękuje za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts