Angie 11.09.2005 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Przegladnelam juz wiele wpisow nt. szamba, wiem ze potrzebna jest tzw. wywiewka na dachu, od pionu kanalizacyjnego. Przeczytalam tez takze ze oprocz tego nie trzeba juz szamba dodatkowo wentylowac ale ze trzeba je napowietrzac. Czy ktos moze mi podpowiedziec jak to niby ma wygladać i czy przez ten napowietrzacz nie bedą sie wydobywac zapachy. Bede wdzieczna za wszystkie podpowiedzi. Angie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 11.09.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 (edytowane) Temat dotyczy bardziej oczyszczalni przydomowych ale i przy szambach tez jest ważnyPrawidłowo wykonane odprowadzenie do szamba jest zarazem i jego napowietrzeniem Należy tylko pamiętać o wykonaniu pionów odpowietrzających i wyjściem o ile to możliwe z dala od komina Edytowane 21 Marca 2018 przez Redakcja usunięcie nieaktywnych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angie 11.09.2005 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Niezly, serdeccznie dziękuję. Czyli mam rozumieć ze szambo moze byc kompletnie szczelne, a powietrze dostaje się przez rurę, ktorą wpadają do niego scieki, zas caly pion ma na gorze wywiewkę? Mam nadzieje ze dobrze to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 11.09.2005 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Nie.Przyjrzyj się dobrze rysunkowi. Zbiornik szamba jest wentylowany. I tak ma być jeżeli chcesz to zrobić prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 12.09.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Moze polaczyc napowietrzenie z "wlazem" do szamba?? Tzn nieszczelny "wlaz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angie 12.09.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Ale czy wtedy przez taki nieszczelny wlaz nie będą z szamba wydobywać się przykre zapachy?? Akurat tak wypadlo ze mam szambo przed domem, wiec nie chcialabym aby wszsycy wchodzący musieli przechodzic przez cuchnącą strefę. Napiszcie prosze czy testowaliscie cos takiego w praktyce. Dzieki Angie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 12.09.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Przez analogię do POŚ gdzie napowietrzenie jest na końcu drenażu, rura napowietrzająca może zaczynać się w pewnej odległości od szamba, tak by Ci to nie przeszkadzało. Ważne tylko by była kilka metrów niżej od wywiewki, dla zapewnienia różnicy ciśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angie 12.09.2005 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Drogi Krokodylu/lko, pewnie starales sie przekazac mi jakies wazne treści, ale zasadniczno oprocz tego ze buduje to jestem komplentym w tym temacie laikiem. Czy to ma byc jakas kolejna rura, ktora ma sie wspinac po budynku albo wystawac z szamba? Mysle ze na pewno bedzie ponizej wywiewki, bo przeciez wywiewka będzie na dachu. Dalej nie mam jasnosci czy potrzebuje do szamba podpiac dodatkową rure, czy też wystarczy nieszczelna pokrywa, ale wtedy boje się o ten ... zapach. Niestety nie wiem co to jest POŚ, wiec o analogii mowy nie ma. W dodaktu zaczynam sie martwic ze mam nienapowietrzony drenaz, a akurat zostal zakonczony... Czy moze jeszcze ktos moglby pomoc w tym temacie? A wlasciwie teraz juz w dwóch? Angie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 12.09.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 POŚ to skrót od przydomowej oczyszczalni scieków. Takie szambo z drenażem rozsączającym. Jeśli właz do szamba jest w reprezentacyjnym miejscu, to możesz doprowadzić do niego dodatkową rurę zakończoną gdzieś w miejscu mniej reprezentacyjnym i zakończyć pól metra nad ziemią. A swoją drogą z tymi zapachami nie ma co przsadzać, obwąchiwałem ostatnio swoje napowietrzenie przykładając nos do rury i praktycznie nic nie czułem, w końcu to napowietrzenie, a nie odpowietrzenie, które jest na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angie 14.09.2005 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Krokodyl, dzieki, chyba już wszystko jasne, podlacze dodatkową rurę, która ukryję gdzies w krzaku, zeby jej nie bylo widac i mam nadzieje ze bedzie ok. Jeszcze raz dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidqa 15.09.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Czesc Angie, a skad masz szambo? Bo ja poszukuje jakiegos niedrogiego (10 m szesc. i 2 komory), a z tym w naszych okolicach krucho . Bardzo prosze o jakies namiary. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts