Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co to jest napowietrzenie szamba i jak je zrobic?

Angie

Recommended Posts

Przegladnelam juz wiele wpisow nt. szamba, wiem ze potrzebna jest tzw. wywiewka na dachu, od pionu kanalizacyjnego. Przeczytalam tez takze ze oprocz tego nie trzeba juz szamba dodatkowo wentylowac ale ze trzeba je napowietrzac. Czy ktos moze mi podpowiedziec jak to niby ma wygladać i czy przez ten napowietrzacz nie bedą sie wydobywac zapachy. Bede wdzieczna za wszystkie podpowiedzi. Angie

Temat dotyczy bardziej oczyszczalni przydomowych ale i przy szambach tez jest ważny

Prawidłowo wykonane odprowadzenie do szamba jest zarazem i jego napowietrzeniem

Należy tylko pamiętać o wykonaniu pionów odpowietrzających i wyjściem o ile to możliwe z dala od komina

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć

Ale czy wtedy przez taki nieszczelny wlaz nie będą z szamba wydobywać się przykre zapachy?? Akurat tak wypadlo ze mam szambo przed domem, wiec nie chcialabym aby wszsycy wchodzący musieli przechodzic przez cuchnącą strefę. Napiszcie prosze czy testowaliscie cos takiego w praktyce. Dzieki Angie

Drogi Krokodylu/lko, pewnie starales sie przekazac mi jakies wazne treści, ale zasadniczno oprocz tego ze buduje to jestem komplentym w tym temacie laikiem. Czy to ma byc jakas kolejna rura, ktora ma sie wspinac po budynku albo wystawac z szamba? Mysle ze na pewno bedzie ponizej wywiewki, bo przeciez wywiewka będzie na dachu. Dalej nie mam jasnosci czy potrzebuje do szamba podpiac dodatkową rure, czy też wystarczy nieszczelna pokrywa, ale wtedy boje się o ten ... zapach.

Niestety nie wiem co to jest POŚ, wiec o analogii mowy nie ma. W dodaktu zaczynam sie martwic ze mam nienapowietrzony drenaz, a akurat zostal zakonczony... Czy moze jeszcze ktos moglby pomoc w tym temacie? A wlasciwie teraz juz w dwóch? Angie

POŚ to skrót od przydomowej oczyszczalni scieków. Takie szambo z drenażem rozsączającym. Jeśli właz do szamba jest w reprezentacyjnym miejscu, to możesz doprowadzić do niego dodatkową rurę zakończoną gdzieś w miejscu mniej reprezentacyjnym i zakończyć pól metra nad ziemią. A swoją drogą z tymi zapachami nie ma co przsadzać, obwąchiwałem ostatnio swoje napowietrzenie przykładając nos do rury i praktycznie nic nie czułem, w końcu to napowietrzenie, a nie odpowietrzenie, które jest na dachu.