Ala1 11.09.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Niestety nic na ten temat nie znalazłem na forum. Jak w temacie czy mogę prowadzić kable alarmowe bez ekranu razem z kablami prądowymi tzn. w tych samych bruzdach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 11.09.2005 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 ja prowadziłem kable jakieś 15cm od kabli elektr. prawie pod sufitem,ale nie w bruzdach tylko przyklejałem na klej termo.Kable do alarmu są małego przekroju więc napewno zakryje je tynk.Czy tak jest dobrze, czy robić to inaczej to powie zapewne Zbych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala1 11.09.2005 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Dzięki, ale chodziło mi o to czy pole magnetyczne z kabli prądowych ma jakiś niekorzystny wpływ na poprawne działanie alarmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 11.09.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Dzięki, ale chodziło mi o to czy pole magnetyczne z kabli prądowych ma jakiś niekorzystny wpływ na poprawne działanie alarmu Owszem może mieć niekorzystny wpływ na urządzenia elektroniczne. Nie należy prowadzić przewodów od instalacji alarmowej (domofonowej, telefonicznej, komputerowej, kina domowego) we wspólnych bruzdach z instalacją elektryczną! Może to doprowadzić do niestabilnej pracy systemu alarmowego (a w urządzeniach akustycznych może wystąpić przydźwięk) w skrajnych przypadkach może doprowadzić do uszkodzenia urządzeń elektronicznych (przepięcia łączeniowe lub wywołane wyładowaniami atmosferycznymi). Minimalny odstęp instalacji elektronicznych od elektrycznych to 5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts