skibęcki 18.08.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Pytanie: jak suszyć czarny dąb wydobyty z rzeki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 18.08.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Pytanie: jak suszyć czarny dąb wydobyty z rzeki?Pomalować końcówki i zostawić na parę lat w przewiewnym i suchym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibęcki 18.08.2017 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Zapewne jest różnica w postępowaniu z całym pniem dębu a jego gałęziami. Ostatnio znalazłem w rzece kilka gałęzi o średnicy ok 20-30 cm i długości od 1m do 2m. Na razie leżą w piwnicy w stałej temperaturze i wilgotności owinięte gazetami dla spowolnienia efektu parowania, co jakiś czas dezynfekuje alkocholem żeby pleśń się nie wdała. Inne konary zasypane trocinami również w piwnicy. Zastanawiam się czy dobrze robię - szkoda było by zmarnować... na wolnym powietrzu wysuszyłem kilka małych kawałeczków to niesamowicie popękały... z malowaniem to i owszem farbą na bazie wapnia. Lateksowe, olejne ponoć się nie sprawdzą - za słabo oddychają. Ja na końcówki po prostu dałem grubiej gazety/trociny. Ktoś ma jakąś wiedze na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.08.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Zapewne jest różnica w postępowaniu z całym pniem dębu a jego gałęziami. Ostatnio znalazłem w rzece kilka gałęzi o średnicy ok 20-30 cm i długości od 1m do 2m...To odpad. Chyba, że chcesz coś z tego wytoczyć albo wyrzeźbić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibęcki 19.08.2017 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 To odpad. Chyba, że chcesz coś z tego wytoczyć albo wyrzeźbić. Dokładnie raczej na jakąś drobnicę - oprawy do noży, może klejonkę, lampkę itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibęcki 25.08.2017 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Dokładnie raczej na jakąś drobnicę - oprawy do noży, może klejonkę, lampkę itp... A może ktoś wie jak kłodę wysuszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts