Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak robić dylatację?

ppp.j

Recommended Posts

W przyszłym tygodniu ruszam z wylewkami nad podłogówką. Ponieważ będzie to robiła ekipa ze wschodu to wszelkie problemy techniczne spoczywają na mojej głowie. Mam położoną dylatację z taśmy piankowej przy wszystkich ścianach ale nie wiem jak i z czego zrobić dylatację między pomieszczeniami, kominkiem i innymi elementami nie przyściennymi. Interesuje mnie materiał, czy ma wystawać nad wylewkę i jeśli tak to ile, jak zrobić by dylatacja była prosta, czym ja mocować itp. Proszę o rady i uwagi. Oczywiście styropian z przypiętymi rurkami też już jest. :wink:

Pomiedzy pomieszczeniami, mozesz dyletacje wykonac ze styropianu 1cm.

jak robisz wylewke w jednym pomieszczeniu, to z drugiej strony styropian przystawiasz jakas drewniano belka czy paroma ceglami. Jak robisz w drugm, beton docisnie z dwuch stron i sie nie pokrzywi :wink:

wystawac moze ale nie musi, potem i tak to trzeba bedzie przyciac na rowno z podloga.

Wokul kominka uzyj pianki, tak jak przy scianach, a potem pianke mozesz wyjac i wypelnic materiale mniepalnym np. welna :wink:

Sorki że niezrozumiale :-? Chodzi o miejsce nad belką fundamentową gdzie będzie np. próg w ścianach wewnętrznych. Czyli dołem w podłodze jest ściana fundamentowa szerokość bloczka. Czy dylatować po obu stronach belki tu gdzie jest kolor czerwony:

Widok z góry

______ __________ _______

______I__________I_______

widok z boku:

_________I xxxxxxxxxxxxxI przyszły poziom posadzki

-------------I-------------------I-------- fundament

Bo jezeli podłoga będzie pracować np. osiadać to po obu stronach fundamentu a nad fundamentem chyba nie

teraz chyba cos zalapalem :wink:

jaki masz szeroki ten fundament ? dobrze by bylo po obustonach, w tedy bedzie pewnosc, ze jak ew. podloga siadzie to nie oprze sie na fundamencie i nie popeka. :wink: . Duzo zalezy tez od przyszlego progu.

bo innym rozwiazaniem jest polozenie na fundamencie kawalka styropianu, i zdylatowanie w jednym miejscu na srodku, fundamentu.

Fundament a właściwie już ściana fundamentowa jest na szerokość stand. bloczka betonowego (jego dłuższego boku). Styropian i tak przykryje go gdyż wykuwałem wszystkie progi w tej warstwie i będę ocieplał całą powierzchnię styropianem 2x5cm. Te miejsca są tam gdzie będa drzwi ale również przejściach z przedpokoju do salonu a tu chce położyć gres

Rzut:

http://www.archipelag.pl/domek-rzuty.php?KatID=3990500&ProjID=254