Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc przyłączeniowa?

przemarl

Recommended Posts

Muszę wypełnić wniosek o określenie warunków przyłączeniado sieci rozdzielczej Zakładu Energetycznego. Mam podać dokładną moc przyłączenową przy napięciu 230/400V, pomiar energii (jednotaryfowy lub dwutaryfowy. Może mógłby mi ktoś doradzić co mam wybrać. Dodam, że chcę w przyszłości wybudować dom (120m3). A jeszcze jedno - może ktoś wie jakie są różnice w opłacie za poszczególną moc.

120 złotych za kW + VAT. 10 kW - 1200+vat, 20 kW - 2400 + vat...

A określenie dom 120m2 nie mówi nic. Możesz chcieć grzać gazem, albo pompą ciepła, albo prądem (akumulacyjnie bądź konwektory czy też podłogówka). Możesz mieć elektryczną płytę kuchenną, elektryczny bojler i od cholery sprzętu, a możesz używać prądu wyłącznie do zasilania energooszczędnych żarówek 9W...

Jeśli nic tam jeszcze nie masz i nie wiesz kiedy będziesz miał, zamów mało. Potem sobie zwiększysz. Niebezpieczeństwo jest takie, że jeśli stacja transformatorowa jest na granicy wytrzymałości, to za parę lat mogą powiedzieć że Ci nie zwiększą bo "nie ma możliwości technicznych".

Dzięki za odpowiedź i przepraszam, że powtórzyłem temat, który już był http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=31194&highlight=jaka+moc+przy%B3%B1czeniowa

No proszę, nowy a już sie nauczył korzystać z funkcji Szukaj. Za wzór Cię będziemy innym stawiali :wink: :D