Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody sosnowe

jacek_cn

Recommended Posts

Sosna jako materiał jest bardzo miękka. Schody to miejsce gdzie odbywa się dość duży ruch na małej powierzchni. Stopnie będą ulegać ścieraniu i deformacji. Wydaje się że to strata kasy. Jeśli większość fachowców nie robi schodów z sosny to też o czymś świadczy.

Decyzja jednak podejmujesz Ty.

Sosna jako materiał jest bardzo miękka. Schody to miejsce gdzie odbywa się dość duży ruch na małej powierzchni. Stopnie będą ulegać ścieraniu i deformacji. Wydaje się że to strata kasy. Jeśli większość fachowców nie robi schodów z sosny to też o czymś świadczy.

Decyzja jednak podejmujesz Ty.

to co napisal przedmowca to prawda jezeli jednak je zamowisz to szukaj lakierow chemicznych o b.wysokiej twardosci wyposaz rodzine w dobre mienkie kapcie i zona niech zapomni o chodzeniu w szpilkach po tych schodach . jak spelnisz te warunki to posluza ci nawet 10 lat a moze wiecej.

Mam bukowe czyli twardsze od sosny a i tak czasem się zastanawiam czy nie lepiej było dopłacić do dębowych.

Możesz spać spokojnie. Buk jest twardszy od dębu.

Zawsze mi się wydawało na odwrót. Ale sprawdziłem i rzeczywiście: sosna 28-30 MPa, dąb 66-67 MPa, buk 78 MPa (im więcej tym twardsze) (Tak więc sosna to porażka, dwa razy miększa).

U siebie na schodach zaobserowałem na jednym stopniu kilkanaście takich punktowych wgnieceń. Tak jakby ktoś wdeptał ziarnka piasku w drewno i zostały po nich wgłębienia. No i dlatego się zastanawiałem czy na dębie też by tak wyszło.

Schody mam pomalowane jakimś porządnym lakierem, zresztą robił je człowiek od lat specjalizujący się w schodach, ale w tym przypadku to chyba lakier wiele nie pomoże.

Zdaję sobie sprawę że buk czy dąb to nie sosna. Jednak człowiek od schodów zapewnia mnie że pokrycie trzykrotne specjalnym specyfikiem czy lakierem podnosi twardość. Sprawą oczywistą jest że mówimy o klejonce sosnowej

mam dla ciebie nastepujaca propozycje niech stolarz nałozy na ta sosne obłóg np. z buka i to zalatwi caly temat .

Mamy sosnowe z Castoramy od dwóch lat i wyglądają niewiele gorzej jak zaraz po kupnie. Jeden schodek trzeszczy ale poza tym sa OK. Były lakierowane 3 razy czerwonym Domaluxem (czy jakoś tak poodbnie). Najważniejsze to że góra słuzy nam i dzieciom głównie za sypialnie, więc ruch na schodach jest niewielki. Jeżeli u ciebie ma być podbnie to śmiało bierz sosnowe, a oszczedzone pieniądze wydaj na coś fajniejszego :lol: Pozdrawiam.