jacek_cn 12.09.2005 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Witam Forumowiczów,Chciałbm poznać wasze opinie na temat doświadczeń ze schodami wewnętrznymi wykonanymi z drewna sosnowego. Przymierzam sie do takich schodów, ponieważ nie stać mnie na debowe czy bukowe. Jakie plusy? Jakie minusy? Namiar na producenta z okolic Cieszyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 12.09.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 nigdy w życiu sosnowych ! to nie jest materiał na schody - widziałem takie po 2 latach użytkowania - wgniecenia, rysy ogólnie katastrofa, za miękkie drzewo na ten typ zastosowania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 12.09.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Sosna jako materiał jest bardzo miękka. Schody to miejsce gdzie odbywa się dość duży ruch na małej powierzchni. Stopnie będą ulegać ścieraniu i deformacji. Wydaje się że to strata kasy. Jeśli większość fachowców nie robi schodów z sosny to też o czymś świadczy.Decyzja jednak podejmujesz Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 12.09.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mam bukowe czyli twardsze od sosny a i tak czasem się zastanawiam czy nie lepiej było dopłacić do dębowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 12.09.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Sosna jako materiał jest bardzo miękka. Schody to miejsce gdzie odbywa się dość duży ruch na małej powierzchni. Stopnie będą ulegać ścieraniu i deformacji. Wydaje się że to strata kasy. Jeśli większość fachowców nie robi schodów z sosny to też o czymś świadczy. Decyzja jednak podejmujesz Ty. to co napisal przedmowca to prawda jezeli jednak je zamowisz to szukaj lakierow chemicznych o b.wysokiej twardosci wyposaz rodzine w dobre mienkie kapcie i zona niech zapomni o chodzeniu w szpilkach po tych schodach . jak spelnisz te warunki to posluza ci nawet 10 lat a moze wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 12.09.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mam bukowe czyli twardsze od sosny a i tak czasem się zastanawiam czy nie lepiej było dopłacić do dębowych. Możesz spać spokojnie. Buk jest twardszy od dębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 12.09.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Mam bukowe czyli twardsze od sosny a i tak czasem się zastanawiam czy nie lepiej było dopłacić do dębowych. Możesz spać spokojnie. Buk jest twardszy od dębu. Zawsze mi się wydawało na odwrót. Ale sprawdziłem i rzeczywiście: sosna 28-30 MPa, dąb 66-67 MPa, buk 78 MPa (im więcej tym twardsze) (Tak więc sosna to porażka, dwa razy miększa). U siebie na schodach zaobserowałem na jednym stopniu kilkanaście takich punktowych wgnieceń. Tak jakby ktoś wdeptał ziarnka piasku w drewno i zostały po nich wgłębienia. No i dlatego się zastanawiałem czy na dębie też by tak wyszło. Schody mam pomalowane jakimś porządnym lakierem, zresztą robił je człowiek od lat specjalizujący się w schodach, ale w tym przypadku to chyba lakier wiele nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 13.09.2005 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Zdaję sobie sprawę że buk czy dąb to nie sosna. Jednak człowiek od schodów zapewnia mnie że pokrycie trzykrotne specjalnym specyfikiem czy lakierem podnosi twardość. Sprawą oczywistą jest że mówimy o klejonce sosnowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinM 13.09.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 U mojej koleżanki są schody i podłoga na górze z sosny. Po roku klnie na czym świat stoi - to drewno jest zdecydowanie za miękkie. Jak mawiała moja ciocia - biednego nie stać na tanie rozwiązania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttt 13.09.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Zdaję sobie sprawę że buk czy dąb to nie sosna. Jednak człowiek od schodów zapewnia mnie że pokrycie trzykrotne specjalnym specyfikiem czy lakierem podnosi twardość. Sprawą oczywistą jest że mówimy o klejonce sosnowej mam dla ciebie nastepujaca propozycje niech stolarz nałozy na ta sosne obłóg np. z buka i to zalatwi caly temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 13.09.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 nigdy w życiu sosnowych ! to nie jest materiał na schody A my - tzn mama ma takie w domu, mają ponad 20 lat i wygladają na prawdę dobrze, a cyklinowane były raz. Za duzo ich tu nie widać, ale rzucic okiem można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luc123456 13.09.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Mamy sosnowe z Castoramy od dwóch lat i wyglądają niewiele gorzej jak zaraz po kupnie. Jeden schodek trzeszczy ale poza tym sa OK. Były lakierowane 3 razy czerwonym Domaluxem (czy jakoś tak poodbnie). Najważniejsze to że góra słuzy nam i dzieciom głównie za sypialnie, więc ruch na schodach jest niewielki. Jeżeli u ciebie ma być podbnie to śmiało bierz sosnowe, a oszczedzone pieniądze wydaj na coś fajniejszego Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 14.09.2005 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Dzięki, wreszcie sensowna odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts