Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wadliwe tynki

Urticae

Recommended Posts

Na tynku mineralnym zrobionych czerwcu pojawiły się pęknięcia. opukałem ścianę (porotherm)i co kawałek słyszę inny dźwięk. Wygląda na to że trzeba będzie skuć spro tyku. W czasie tynkowania było upalnie i myślę, że to mogło być powstania pęknięć i odparzenia. Zwracałem na to uwagę ale zapewniono mnie że będzie ok. Czy skuć należy tylko te miejsca które wydają pusty dźwięk? Zastanawiam się czy po skuciu trzeba powierzchnię czymś zagruntować żeby uiknąć podobnej sytuacji?

Nie ma znaczenia kiedy się pojawiło. Ważne jest jedno - jest źle.

Skuwa jedynie miejsca dzwoniące. Radzę zastosować do naprawy tynków trassowych, lub zwykłych robionych z dodatkiem cementu trassowego. Inaczej jest niebezpieczeństwo pękania "obwódek" a miejscach łączenia tynków.

Materiał trassowe robi firma Tubag.

Pęknięcia zauważyłem po kilku tygodniach ale wykonawca uśpił moją czujność. Ostukując ściany słyszę czasmi ze trzy rodzaje dźwięków. Nie wiem czy skuwać wszędzie tam gdzie dźwięk jest "inny" czy tylko tam gdzie głuchy i ewidentnie tynk jest "odparzony". Diabli mnie biorą bo na części ścian mam już gładzie gipsowe. Tam jednak ta wada występuje w mniejszym nasileniu i zastanawiam się czy warto bezwzględnie walić młotem czy też jeśli jakieś miejsce, dajmy na to wielkości kartki, otoczone jest zdrowym tynkiem dać sobie spokój ?

słyszysz różne dźwięki bo pod tynkiem masz porotherm, który też nie jest jednolity. środek cegły dźwięczy inaczej i jej bok znowu inaczej bo tam jest grubszy itd itd. Też mam pęknięcia i się tym nie przejmuję. Taka widać uroda tynków mineralnych. Zrób sobie na to gładź gipsową i będzie równo i bez rys