Gerion 12.09.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Może mi podpowiecie co z tym fantem zrobić. Łatwiej będzie na obrazku więc wpierw rysunek nr 1. Na dziś wygląda u mnie to w ten sposób: http://www.gerion.perfekt.pl/budowa/poziomy1.jpg Od strony przedwejścia mam wymurowaną ściankę fundamentową, która jest poziomem wyrównana ze ścianą fundamentową budynku, a co za tym idzie z wylewką chudego betonu. Fundamenty przedwejścia zasypane sa zagęszczonym piachem, schody będę dorabiał później. I teraz tak. Wedle projektu warstwy mojej posadzki (na chudym betonie), to: folia+papa/styropian 6 cm+folia/jastrych 4 cm/terakota 2 cm. Tak jak na obrazku:http://www.gerion.perfekt.pl/budowa/poziomy2.jpg Czyli robi mi się 12 cm wyżej niż obecny poziom przedwejścia (gdybym teraz wylał płytę przedwejścia. Tak sobie myślę, że trochę kiepsko będzie, jak do domu przez próg trzeba będzie przeskoczyć te 12-14 cm. Dlatego chciałbym wyrównać płytę przedwejścia (na nią pójdzie jeszcze płyta gresowa) w ten sposób:http://www.gerion.perfekt.pl/budowa/poziomy3.jpg Dodałbym jeszcze jeden bloczek (12cm+zaprawa) i na to płyta. Ale robi mi się 18 cm, czyli 6 cm różnicy. Macie pomysł jak to wszystko ze sobą zgrać?Mógłbym podnieść ewentualnie o 2 cm posadzkę w budynku (np. styropian 7 cm i jastrych 5 cm), ale nie wiecej, bo będę musiał podkuwać nadproże drzwi wejściowych (osadzili mi na wysokości przewidzianej dla posadzki 12 cm). pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 12.09.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Czyli chodzi Ci o to że zrobi Ci sie jeszcze jeden stopień na schodach zewnętrznych? Dziwne, że majstrzy nie wychodzili od poziomu 0 tylko od obecnego poziomu chudziaka Dlaczego nie licuje Ci sie gres z terakotą, tylko jest wyżej. Powinien być na tym samym poziomie. Próg drzwi powinien być wyraźny, żeby woda Ci sie nie przelewała do środka. Dlaczego upierasz sie przy pełnym bloczku? Przytnij go do odpowiedniego wymiaru. Środka domu już nie ruszaj -drożej wyjdzie nadlewać jastrychu na całej powierzchni domu niż na schodach zewnętrznych. Jaką masz wysokoć od poziomu gruntu do poziomu "0"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 12.09.2005 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Czyli chodzi Ci o to że zrobi Ci sie jeszcze jeden stopień na schodach zewnętrznych? W efekcie tak. Chodzi mi o to, że trzeba podwyższyć powiedzmy o ten bloczek M5 poziom przedwejścia Dlaczego nie licuje Ci sie gres z terakotą, tylko jest wyżej. Powinien być na tym samym poziomie. Próg drzwi powinien być wyraźny, żeby woda Ci sie nie przelewała do środka. Dlaczego upierasz sie przy pełnym bloczku? Przytnij go do odpowiedniego wymiaru. Środka domu już nie ruszaj -drożej wyjdzie nadlewać jastrychu na całej powierzchni domu niż na schodach zewnętrznych. NIe upieram się przy pełnym bloczku, po prostu łatwiej jest nie przycinać. W środku jest tylko chudy beton, reszta (styropian, jastrych) w przyszłym roku. Więc nie nadlewałbym nic, tylko wiosną dał nieco więcej styropianu i grubszą wylewkę. Ale faktycznie taniej i prościej, jest albo ściąć 4-5 cm bloczek m5, albo nie murować warstwy obiciętych bloczków, tylko wyrównać i zagęścić piasek, a przy wylewaniu płyty zrobić szalunek i poziom płyty jakieś 4-5 cm niżej niż poziom progu (bo na to przyjdzie 4 cm gresu)? Tak sobie gdybam. Jaką masz wysokoć od poziomu gruntu do poziomu "0"? Około 40 cm od poziomu gruntu do poziomu chudego betonu. Więc jeśli za poziom "0" przyjąć gotową posadzkę (terakota), to będzie około 52 cm. pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 12.09.2005 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 wysokość podestu ma być na wysokości poziomu zero, czyli od gruntu 52 cm. Zdecyduj ile chcesz mieć schodów 3 czy 4. Jeżeli 3 to trep będzie miał wysokość ok.17 cm. a jeżeli 4 to 13cm. Zrób szalunek i zalej betonem. Ja bym bloczków betonowych na schody nie dawał. Lepszy będzie monolit. (pewnie zostało Ci troche bloczków, co? ). A, tylko szalunek niższy o warstwę wykoczeniówki (gres 4 cm). Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 12.09.2005 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 wysokość podestu ma być na wysokości poziomu zero, czyli od gruntu 52 cm. Zdecyduj ile chcesz mieć schodów 3 czy 4. Jeżeli 3 to trep będzie miał wysokość ok.17 cm. a jeżeli 4 to 13cm. Zrób szalunek i zalej betonem. Ja bym bloczków betonowych na schody nie dawał. Lepszy będzie monolit. (pewnie zostało Ci troche bloczków, co? ). A, tylko szalunek niższy o warstwę wykoczeniówki (gres 4 cm). Schodów raczej 3, 13 cm to tak trochę mało. Bloczków faktycznie mi zostało i chciałem je maksymalnie wykorzystać W takim razie pomysł z szalunkiem i wylaniem płyty podestu do wysokości "Poziom zero - 4 cm" wydaje się najsensowniejszym rozwiązaniem. Dzięki! Jak czytam wszystko jeszcze raz, to wydaje się banalnie oczywiste, ale w chwilach stresu człowiek ma zaćmę umysłową pozdrawiam Gerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts