Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdejmować humus czy nie?

arozo

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie budowy fundamentów i do tej pory myślałem, że humus trzeba zdejmować, ale mój wykonawca powiedział, że nie trzeba bo i tak się tą przestrzeń wypełnia piaskiem (dodam, że ziemia na działce jest słaba - można podlewać i dbać, a i tak nie wyrośnie nic prócz trawy)

To wreszcie mam zdejmować ten humus czy sbie darować?

Jakie będą konsekwencje nie zdjęcia humusu? (czy np. któegoś ranka obudzę się w domu na drzewie bo coś od spodu wyrośnie?:))

ciezko tutaj o wyczucie zanim nie dojdzie si eosobiscie do tego etapu prac

najpierw wydawalo mi sie ze to troche przesada z tym ubijaniem gleby itd

ale teraz jestem wlasnei po zasypywaniu fundamentow i wiem, ze im lepiej tym lepiej ;)

wynajalem skoczka na jedna dobe i skakalem az milo po tej glebie jaka wrzucilem do fundamentow, powrzucalem tez mnostwo gruzu, bo chcalem zaoszczedzic na piasku i pozbac sie smieci

ale jak pozniej sie okazalo takie dzialania tylko pozornie sie oplacaja, gdyz kiedy zaczalem wszystko zalewac woda to piasek uciekal w dziury miedzy gruzem

moge operacje powtarzac mnostwo razy, ale i tak efekt bedzie niepewny

no coz jest jak jest

w sumie wsypalem calosc ziemi i gliny, gruz i poskakalem po tym skoczkiem - dalo to mneij wiecej grubosc 30-40 cm

na to poszlo jakies 60 ton piachu -nastepne 20 cm - i teraz ten piach lezec bedzie do wiosny

a na wiosne wypozycze jeszcze zageszczarke kosiarkowa ;) i zageszcze ostatecztnie a nastepnie wyleje chudy beton

w sumie powiem wrazenia z ubijania skoczkiem nieziemskie ;)

acha nie polecam skoczka do swiezo wymurowanych scian fundamentowych, bo zaobserwowalem u mnie ze gdyby nie twarde sciany ktore staly juz meisiac i wieniec tzo jestem pewny ze sciana rozlecialaby sie w mak ;)

ale jestem zadowolony ze skoczka- polecam i moge dac namiary na pana na wlasku ktory ma prawie nowego skoczka po 100 za dobe

Skoro masz słabą ziemię to śmierdzieć raczej nie powinno. Tak samo warstwa organiczna pewnie jest symboliczna więc z tym siadaniem też raczej nie będzie kłopotu. Jednak gdybyś to zrobił przed wytyczeniem domu za pomocą spychacza to koszt byłby niewielki a miałbyś dzięki temu troszkę lepszej ziemi np do wyrónania terenu koło domu.

Ja osobiście wybrałem i jestem bardzo zadowolony z tej decyzji.

Pozostawiając humus pozostawia się rośliny i zwierzątka. Będzie gniło i śmierdziało. Czy Twój wykonawca ma usuwać humus i wypełniać piachem, ubijając co 20 cm w ramach ustalonej opłaty za budowę, czy mu dodatkowo zapłacisz??? To ważne, bo jak ma to robić w ramach tych samych pieniędzy, to nie dziwne, że "nie widzi potrzeby". Ciekawe, czy zmieni zdanie i uzna, że koniecznie trzeba usunąć, jak powiesz, że zapłacisz dodatkowo. To niech Ci da do myślenia - on za 3 miesiące sobie pójdzie, a Ty będziesz na tym humusie żył (oby jak najdłużej :) )

Też mam słabą ziemię i nie wybierałem. Murarz stwierdził, że piachu na piach nie ma co wymieniać i tak zostało. Mam wylewki od roku i na razie nic nie siada.

Po czym to wnosisz?

Nie zauważyłem pęknięć. W tej chwili mam już kafle (od dwóch miesięcy) na całym parterze i coraz mniej się boję, że coś się złego stanie. Oczywiście nie namawiam nikogo do nieściągania humusu. Miałem duże wątpliwości, ale zaryzykowałerm i zaufałem swojemu majstrowi.

Też mam słabą ziemię i nie wybierałem. Murarz stwierdził, że piachu na piach nie ma co wymieniać i tak zostało. Mam wylewki od roku i na razie nic nie siada.

Po czym to wnosisz?

Nie zauważyłem pęknięć. W tej chwili mam już kafle (od dwóch miesięcy) na całym parterze i coraz mniej się boję, że coś się złego stanie. Oczywiście nie namawiam nikogo do nieściągania humusu. Miałem duże wątpliwości, ale zaryzykowałerm i zaufałem swojemu majstrowi.

Zupełnie o co innego mi chodziło :wink: - piasek to "dobry" grunt budowlany.