Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE GAZU

Gość

Recommended Posts

Mam nowy dom 200m ogrzewanie gazowe i kominkowe ocieplony 12cm styropianu a dach 25 wełna.Cały czas grzałem kominkiem i było całkiem sympatycznie aż do momentu odpalenia co.Kominek zaczoł nie wystarczać wię na razie chciałem pojechać na gazie.Ogarną mnie prawdziwy strach jak zobaczyłem na ilość gazu.I tu jest średnio 48m3/dobę.Piec 22kw.Napiszcie proszę czy to tak wygłąda ,czy ja mam coś źle.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jeszcze zależy w którym regionie Polski mieszkasz. Teraz różnice temperatur są ogromne. Dom 180 mkw (200 mkw podłogi) ostatnie dwa dni to około 22 m3 gazu (piec z otwartą komorą spalania) (temperatura w domu 21,5- 22). Po dzisiejszej nocy z pewnością więcej, ale i tak nie osiagnie to Twojego zużycia. Może grzejąc kominkiem wyziębiłeś cały dom i teraz piec nadrabia zaległości i po kilku dniach zużycie się zmniejszy.

Ja na razie grzeję kominkiem i aż się boję bo w tym tygodniu montuję kocioł gazowy i grzejniki!

Dom z porothermu 38 PW nie otynkowany z zewnątrz (wewnątrz płyty gipsowo-karotnowe). Ludzie!!!! Wewnątrz mam 4 stopnie C!!!!!!!

Od wschodu wieje wiatr i przez gniazdka i łączniki normalnie wieje mroźne powietrze!!!!!

Na prawdę się boję tych rachunków za gaz! Co robić?

Krzysztof

Witam

Macku S powiedz ile kosztowala Cie instalacja gazowa

dokładniej chodzi mi o zbiornik gazu(jakiej wielkosci)

całkowiete koszty do wejścia w dom??

mam problem czy bawic sie w olej opałowy czy w zbiornik gazu (powolutku zbieram informacje)

pozdrawiam

artur

Wiecie nie wiem dlaczego ale wbrew zdrowemu rozsadkowi w Polsce przyjal sie zwyczaj przeprowadzania na swieta i to najczesciej Bozego Narodzenia. Zawsze jak jest -20 to ludziska pragna zamieszkac w wymarzonym domku a potem placza ze wysokie rachunki za gaz. mowi sie trudno za przyjemnosci trzeba placic

pozdrawiam

U mnie też wygląda niewesoło zużycie gazu, dom od 1 miesiąca grzeję - na razie nie mieszkam - jest 17-18 stopni. Dom ocieplony super. LPG zużywa dziennie 24 litry przy takich mrozach. Liczyłem się z tym, że butla 2450 litrów pójdzie w zimę. Piec Viessman Vitogas 100, z pogodówką. Dom 160m2 na wygwizdowiu.

Pierwszy miesiąc najgorszy, potem będzie lepiej. U moich rodziców zużycie gazu po pierwszym miesiącu spadło o 40%. Dom ceramiki ocieplonej styropianem, nieogrzewany przez 5 lat.

Mury oddawały zimno (i wilgoć). Potem się uspokoiło.

Griszka - skąd masz takie dokładne dane zużycia LPG? Liczyłeś z % i podziałki na skali napełnienia? XanX - butla ma 2700l. Wybrałem GASPOL, bo dawali dzierżawę do końca roku za darmo. Koszt projektu i montażu (z instalacją) 1200 zł. Pierwsze tankowanie - 2200l po 1,22 zł/l. Teraz dają już "normalnie" - 1, 76zł/l. Brrr.

Krzysztof.

Sąsiad budował: Porotherm 30 P+W na zwykłej zaprawie + 10 cm styropianu. Gdy miał stan zamknięty – mróz wchodził do środka. Przez 3 tygodnie (ubiegłej zimy) nie mógł ogrzać tego domu (ponad 200 m.kw) tzn. temperatura osiągała max 15 stopni ciepła. Dopiero po wprowadzeniu, wniesieniu mebli, temperatura w domu przy takim samym ustawieniu pieca osiągnęła 20 stopni.

Jaki tynk zamierzasz dać na zewnątrz? I kiedy zamierzasz się wprowadzić?

Ja też mam Porotherm 38 P+W + ciepła zaprawa. Aktualnie stan surowy zamknięty.

Cytuję maciek_s:

Griszka - skąd masz takie dokładne dane zużycia LPG? Liczyłeś z % i podziałki na skali napełnienia?

(..)

_______koniec cytatu ___________________________________

Zużycie mam z elektroniki pieca która pokazuje godziny pracy palnika, w instrukcji (już to kiedyś pisałem http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=6098&forum=34) będziesz widział, że spala powiedzmy 1,9kg/h gazu LPG. A ponieważ (http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=5839&forum=34) czyli ciężar właściwy gazu to 2 litry na 1 kg - masz zużycie np. ok. 4 litry na godzinę pracy palnika. Ponieważ palnik w moim piecu nie jest modulowany (bo piec jest stojący-żeliwny) więc w ciągu doby odpala się palnik np 2,5 minuty co 15 minut (na przykład) wiec pali stałą "stawkę 4litry na godzinę".Stąd wyliczenia.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Griszka dnia 2002-12-10 18:28 ]