JANK 09.12.2002 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2002 Chodzi mi o zalegalizowanie wybudowanej oczyszczalni ścieków. W projekcie budowlanym mam szambo, chcę to zamienić na oczyszczalnię ścieków, ale nie chce mi się wykonywać projektu oczyszczalni, pozwolenia na budowę itd. Jeżeli buduje się na działce rolnej lub zagrodowej wystarczy zgłoszenie do eksploatacji. W przypadku działki budowlanej prawdopodobnie też jest możliwość zalegalizowania po wybudowaniu oczyszczalni. Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 16.12.2002 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2002 Czyżby nikt nie legalizował oczyszczalni po wybudowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.12.2002 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 zadaj to pytanie na tutaj chyba malo osob zaglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 19.12.2002 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 mialo byc "wymiana doswiadczen" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 20.12.2002 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Zaglądam, zaglądam, ale co z tego jak nikt nic nie wie? Też chcemy zamienić szczelne szambo na oczyszczalnię. W tym celu muszę się udać do gminy i zrobić rozeznanie. Niestety, pogoda i przedświąteczny okres nie sprzyjają wyprawom do gminy. Ale jak się czegoś dowiem - obiecuję powiadomić zainteresowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 23.12.2002 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2002 Dzięki za odzew, cierpliwie czekam. JANK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola_ 30.12.2002 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Witam w przerwie międzyświątecznej!Byłam w Gminie i dowiedziałam się, że sprawa zamiany szamb jest bardzo prosta do załatwienia. Z wydz.ochrony środowiska należy wziąć, oczywiście pozytywną, opinię oraz dołączyć do niej wniosek/prośbę i złożyć w wydziale architektury, następnie wpis Kierownika Budowy do dziennika.Jest jednak ale....! Działka musi być odpowiednio duża i wody gruntowe niskie (mówimy oczywiście o okresach mokrych), ponieważ rury drenażowe układa się na głębokości 0,8 m, lustro wody musi być min. 1,5 m poniżej rur drenażowych. Na mojej działce wody są wysokie a to wiąże się z tzw. cofkami i fetorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 02.01.2003 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2003 Z wodami gruntowymi można sobie poradzić usypując kopiec pod drenaż. Gorzej z wielkością działki ... Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o przydomowe oczyszczalnie do 5m3/dobę, to opinia wydz. ochrony środowiska jest niepotrzebna. Czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2003 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2003 (Winston) Nie mylisz się JANK do 5 m szesć. wystarczy tylko zgoda w WZiZT no i w pozw. na bud.I przed zakopaniem drenażu i zbiorników odbiór oczywiście przez jakiegoś "badacza Pisma Świętego" z Urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 30.01.2003 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Bylem w swojej Gminie i powiedziano mi, że w obecnej chwili nie ma innej możliwości zalegalizowania jak samowola budowlana. Powiedziano mi również, że po wejściu w życie nowego prawa budowlanego ma wystarczyć tylko zgłoszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 30.01.2003 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 He4j JANK.To prawda że w projekcie ustawy Prawo budowlane, przewiduje się możliwość budowy przydomowej oczyszczajni ścieków na zgłoszenie.Jednak Ta ustawa może jeszcze trochę przeleżeć.W chwili obecnej, jeżeli masz budowę w toku, tzn. masz pozwolenie na budowę , zawiadomiłeś organ o rozpoczęciu i ustanowiłeś kierownika budowy, to masz możliwość przedłożenia na podstawie art. 36a ust. 1 Prawa bud., projektu zamiennego i wniosku o zmianę pozwolenia na budowę w zakresie rozwiązania odbioru nieczystości ciekłych. Projekt to nie problem, ponieważ każdy producent takich oczyszczalni dostarcza również jej dokumentację, a twój kierownik budowy może ją adaptować.Tak jak projekt typówki. Nie są to duże koszty.A zalegalizowanie jest możliwe tylko (art.49 ust.1 PB) gdy od zakończenia budowy upłynęło 5 lat. Z tym, że wtedy to naprawdę będziesz musiał przygotować dokumentację wraz z ekspertyzą i to będzie dużo dużo kosztowało.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 03.02.2003 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Dzięki marek200 za informację. Mam pytanie - czy należy przedstawić nowy projekt budynku + oczyszczalnię ścieków czy tylko wystarczy sam projekt oczyszczalni ścieków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 03.02.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 w mojej gminie wymagaja tylko projektu POS a nie calego z domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek200 03.02.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2003 Musisz przedłożyć oprócz dokumentacji oczyszczalni także zamienny projekt zagospodarowania. I w nim musi być ujęty dom.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts