Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak mo?na zalegalizowa? oczyszczalni? ?cieków

JANK

Recommended Posts

Chodzi mi o zalegalizowanie wybudowanej oczyszczalni ścieków. W projekcie budowlanym mam szambo, chcę to zamienić na oczyszczalnię ścieków, ale nie chce mi się wykonywać projektu oczyszczalni, pozwolenia na budowę itd. Jeżeli buduje się na działce rolnej lub zagrodowej wystarczy zgłoszenie do eksploatacji. W przypadku działki budowlanej prawdopodobnie też jest możliwość zalegalizowania po wybudowaniu oczyszczalni. Proszę o pomoc Szanownych Forumowiczów.

Zaglądam, zaglądam, ale co z tego jak nikt nic nie wie? Też chcemy zamienić szczelne szambo na oczyszczalnię. W tym celu muszę się udać do gminy i zrobić rozeznanie. Niestety, pogoda i przedświąteczny okres nie sprzyjają wyprawom do gminy. Ale jak się czegoś dowiem - obiecuję powiadomić zainteresowanych.

Witam w przerwie międzyświątecznej!

Byłam w Gminie i dowiedziałam się, że sprawa zamiany szamb jest bardzo prosta do załatwienia. Z wydz.ochrony środowiska należy wziąć, oczywiście pozytywną, opinię oraz dołączyć do niej wniosek/prośbę i złożyć w wydziale architektury, następnie wpis Kierownika Budowy do dziennika.

Jest jednak ale....! Działka musi być odpowiednio duża i wody gruntowe niskie (mówimy oczywiście o okresach mokrych), ponieważ rury drenażowe układa się na głębokości 0,8 m, lustro wody musi być min. 1,5 m poniżej rur drenażowych.

Na mojej działce wody są wysokie a to wiąże się z tzw. cofkami i fetorem.

(Winston) Nie mylisz się JANK do 5 m szesć. wystarczy tylko zgoda w WZiZT no i w pozw. na bud.I przed zakopaniem drenażu i zbiorników odbiór oczywiście przez jakiegoś "badacza Pisma Świętego" z Urzędu.

• 4 weeks później...

He4j JANK.

To prawda że w projekcie ustawy Prawo budowlane, przewiduje się możliwość budowy przydomowej oczyszczajni ścieków na zgłoszenie.

Jednak Ta ustawa może jeszcze trochę przeleżeć.

W chwili obecnej, jeżeli masz budowę w toku, tzn. masz pozwolenie na budowę , zawiadomiłeś organ o rozpoczęciu i ustanowiłeś kierownika budowy, to masz możliwość przedłożenia na podstawie art. 36a ust. 1 Prawa bud., projektu zamiennego i wniosku o zmianę pozwolenia na budowę w zakresie rozwiązania odbioru nieczystości ciekłych. Projekt to nie problem, ponieważ każdy producent takich oczyszczalni dostarcza również jej dokumentację, a twój kierownik budowy może ją adaptować.

Tak jak projekt typówki. Nie są to duże koszty.

A zalegalizowanie jest możliwe tylko (art.49 ust.1 PB) gdy od zakończenia budowy upłynęło 5 lat. Z tym, że wtedy to naprawdę będziesz musiał przygotować dokumentację wraz z ekspertyzą i to będzie dużo dużo kosztowało.

Pozdrawiam