Gierga 12.09.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Ponieważ za pewne wszyscy chcemy mieć szybko zielono w ogódku - może wpiszmy (z naszych doświadczeń) wszystko co baaardzo szybko rośnie. Ja na pierwszym miejscu wpisuje kaline (łatwa uprawa szybki wzrost) i ligustra (na żywopłot) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 12.09.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Jedno z najszybciej rosnacych drzew w naszym klimacie (jeśli ma dosyć wilgoci) to metasekwoja, poz tym modrzew, jodła olbrzymia, topola (ale kto by chciał tą paskude ) no i jak bumernang powracajacy sumak octowiec Podobno bardzo prędziutki jest też bambus moso, ale to tylko zasłyszana opinia jak na razie nie miałem styczności (może na wiosnę się pokusze). BTW z moich obserwacji wynika jeszcze że oszałamiające tempo wzrostu mają pokrzywy, dziki chrzan, szczaw kedzierzawy, szczwół plamisty, oset i trzcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 13.09.2005 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 G.N. - z tym bambusem to, radzę ostrożnie. owszem jest bardzo ekspansywny, ale za bardzo i może się okazać, że za jakiś czas to, tylko on będzie rósł. jedyna rada żeby się "nie rozlazł" to, na dwa metry w głąb ziemi otoczyć go np blachą, w przeciwnym razie pewnego dnia wybije ci jakieś kłącze przy tarasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.09.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 G.N. - z tym bambusem to, radzę ostrożnie. owszem jest bardzo ekspansywny, ale za bardzo i może się okazać, że za jakiś czas to, tylko on będzie rósł. jedyna rada żeby się "nie rozlazł" to, na dwa metry w głąb ziemi otoczyć go np blachą, w przeciwnym razie pewnego dnia wybije ci jakieś kłącze przy tarasie. Nie ma stresu, chcę sadzić za sporym strumieniem więc do mnie raczaj nie przejdze. Po "tamtej" stronie same chwasty i trzcina rosną (sąsiednie działki to też od lat zapuszczone łąki a potem las). W najgorszym razie będe miał jakieś 10 arów bambusa a nie trzciny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czupurek 13.09.2005 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 i produkcję na skalę przemysłową można będzie rozpocząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 13.09.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Jedno z najszybciej rosnacych drzew w naszym klimacie (jeśli ma dosyć wilgoci) to metasekwoja, poz tym modrzew, jodła olbrzymia, topola (ale kto by chciał tą paskude ) Kurcze, a u mnie metasekwoja ma minimalne przyrosty i ciągle przemarza. Chyba jakimś pechowcem jestem. Co do modrzewia i topoli to całkowicie się zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.09.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Kurcze, a u mnie metasekwoja ma minimalne przyrosty i ciągle przemarza. Chyba jakimś pechowcem jestem. Stanowisko jej nie pasi. U mnie jest podobnie. Jedna kipiała i kipiała nie rosła przemarzała, aż po 2 latach zrezygnowała ze współpracy, a druga posadzona w innym miejscu (wilgotniej ale i więcej światła, lepsza gleba) rośnie aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agacka1719499039 13.09.2005 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 dopisuje: pnącze winobluszcz fantastycznie szybko wszytko przykryje i rośnie prawie wszędzie, rozmnaża się też łatwiutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 13.09.2005 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Gierga!A ten liguster rośnie gęsto od samej ziemi?Jak szybko?Ma kolce i razi prądem?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goja 13.09.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Gierga! A ten liguster rośnie gęsto od samej ziemi? Jak szybko? Ma kolce i razi prądem?[/b] Mam ligustra od trzech miesięcy i zadziwia mnie jak bardzo szybko rosnie. Jest gęsty od samej ziemi a jeśli się go podetnie trochę na wiosnę ma się zagęścic zupełnie. Jest wytrzymały na suszę, bez kolcy. Bardzo ładnie wygląda posadzony na przemian liguster zwykły z żółtolistnym. To zmarźlak, ale jak to będzie to się okaże tej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 13.09.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 A ten liguster rośnie gęsto od samej ziemi? jak się dba o plewienie, strzyżenie i koszenie trawy w otoczeniu to tak. jak sie sprawę zaniedba to niestety łysieje od dołu (jak chyba każda roślina) U mnie na dosyć podłej ziemi i powiedzmy to sobie średnio zadbany przyrosty ma całkiem imponujące (2 x w roku ścinam po ok 30 cm) Ma kolce i razi prądem? Niestety nie a przydało by się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbro 14.09.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 U mnie dobrze rośnie berberys w odmiania czerwonolistnej - 2 x razy w roku mozna go skrócić o 60 cm ale wsadziłem go 3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figaro1 14.09.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 To ja zaproponuję coś szybkiego zimozielonego - żywotnik zachodni odmiany "Waxen", gęsty, ze złotymi na końcach gałązkami. Dwa lata temu wsadzałam te tuje i sięgały mi ledwo do kolan, teraz, w trzecim sezonie mają już prawie dwa metry bo mnie przerosły. Jakże żałuję, że jeden z żywopłotów tujowych zrobiłam wcześniej z innej odmiany. Bardzo szybko rośnie też dereń biały (cornus alba) - taki zwykły, nie z kolorowymi liśćmi, też nadaje się na luźne i strzyżone żywopłoty. Szybko rośnie też właściwie każda winorośl, czyli winogrona do jedzenia - przyjemne z pożytecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 09.10.2005 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Liguster rośnie baaarzdo szybko to fakt. A ja kupiłam sobie lipe amerykańską - coś z drzewek - szybko rośnie i ma taaakie duże liście jak głowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 10.10.2005 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 U mnie rośnie expresowo wierzba biała przed domem. Zasadzona w zeszłym roku na wiosnę witka jak palec w tej chwili to drzewo ma pień średnicy ok 10 cm, trzy razy w tym roku ciąłem ścielące się po ziemi gałązki. Fakt, że ma dużo wilgoci.Jałowiec skyrocket po 3 sezonach ma ok 2 - 2,5 metra z półmetrowych sadzonek i ciągle rośnie. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 11.10.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 A mi bardzo szybko w górę strzeliły róże pnące i całkiem nienajgorzej wiciokrzew, co chyba wpisuje się w teorię o szbkich pnączach. Bardzo fajnie też rosną brzózki w gęstych nasadzeniach. Ja się tylko obawaim, że potem ta roślinność to nas pozarasta. Boję się wycinania drzew zwłaszcza - tam są jakieś bardzo niemiłe przepisy co do obwodu pnia itp. I po ilu latch może być z tym problem? I czy na wsi też trzeba pozwolenie na ścięcie? Może ktoś ma doświadczenie? A może był już taki wontek... Ładnie też rosną roślinki okrywowe - barwinek, bluszcz, tojeść rozesłana, no i rojniki, macierzanki i inne skalniaki oraz niech szlag trafi miechunkę rozdętą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustachy 15.10.2005 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2005 U mnie szybko rosną klony a dotego rozmnażają się na potęgę. Muszą chyba mieć niepohamowane zapotrzebowanie na sex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 17.10.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Zwłaszcza jesionolistne, prawda?Ja nie mogę wykorzenić zdziczałej sliwy, odbija nawet 10 metrów od dawnego pnia np. w srodku migdałowego krzewu, bo tam nie koszę - ta to ma apetyt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 18.10.2005 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 witam, polecam gorąco jaśminowce, bo ładne białe kwiatki i zapach przy okazji. Jest tylko z nimi mały problem, trzeba pilnować, by nie zjadły ich mszyce. Przyrosty ok. 0,5 m rocznie, może nawet więcej. Róże pnące też szybko rosną, ale wybierajcie te, które pachną. A tak naprawdę najszybciej rośnie perz, wiem o tym z własnego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 19.10.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 U mnie jaśminowiec rośnie bardzo słabo. Posadzony z doniczki wiosną ubiegłego roku urósł może 10 cm. Zeszłej wiosny nawet zakwitł nieśmiało, a w tym roku nic... Co może z nim być nie tak? Robaków żadnych na liściach nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts