Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szybkorosnące....

Gierga

Recommended Posts

cześć aaalicja, trudno powiedzieć, co z twoimi jaśminowcami jest nie tak, może być wiele przyczyn. Ja przed sadzeniem dobrze spulchniłam ziemię dodałam lepszej ziemi i niestety wybrałam z podłoża sporo pędraków, z którymi mam problem i to dość poważny. Potrafią zjeść roślinkę od spodu, przez co gorzej rośnie. A może po prostu nie pasuje im stanowisko, które wybrałaś. Proponuje przesadzenie.

pozdr

Liściaste:klon jesionolistny i srebrzysty,,bożodrzew,dąb czerwony,,rdest Alberta,oliwnik,topola,olsza,wierzba,akacja.orzech włoski i czarny,jesion

iglaste:świerki serbski,biały i sitkajski,sosna wejmutka,daglezja, żywotnik olbrzymi,,metasekwoja,modrzew japoński i inne jego odmiany

Janusz

Praktycznie to bardziej zależy od tego na "czym" rośnie a nie "co". Np. na Lubelszczyźnie na glebach lessowych, wszystko rośnie szybko, nawet gatunki określane jako "wolnorosnące".

Mój typ - uniwersalny, na każdą glebę - to sumak octowiec. Początkowe bardzo duże przyrosty a później raczej wszerz, ale łatwe do opanowania.

u mnie błyskawiczne rośnie rdest auberta - posadzilam w czerwca 50 cm roślinki i obecnie mam kraty 2 na 2 metry zarośnięte zielonym dywanem w białe piękne kwiatki. Jeśli chodzi o drzewa błyskawicznie rosną brzozy, ale walka z nimi (zastałam na działce brzozowy zagajnik) wygląda jak walka z wiatrakami.

A co do roślinek płożących to irga też świetnie rośnie i do tego nieźle wygląda.

Pozdrawiam

Polecam sosny wejmutki, ale jeśli są porzeczki, to teoretycznie może je zaatakować rdza wejmutkowo - porzeczkowa. Poleciłabym tez jesion, ale te z kolei podobno w całum kraju chorują. Moje jakoś wzrastają. Daglezja w mojej gliniastej ziemi z nieznanych przyczn nie chce rosnąć, ale tez jest opisywana jako jeden z najszybciej rosnących gatunków.

• 1 year później...