Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupić czy budować?

kupić czy budować?  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. kupić czy budować?

Recommended Posts

Jednak budować samemu. Szarpanina z wykonawcą i bankiem jest taka sama, praktycznie, jak przy budowie pod klucz (tak właśnie powstał nasz domek) i systemem gospodarczym. Natomiast w systemie gospodarczym/zleconym(kolejne ekipy) stopień ubezwłasnowolnienia umową z "wykonawcą generalnym" nie istnieje. Jeżeli masz gdzie mieszkać, mozesz budować z własnych srodków i jest ich pod dostatkiem to budowanie domu będzie piekną i niezapomnianą przygodą jak jak sport extremalny, z tym że bedziesz mógł dodatkowo odreagować stresy wyżywajac sie na kolejnych ekipach - po prostu poezja :wink: Tego z całego serca życze Powodzenia!

ja bym kupiła i to zaraz i ta cena...wiem, że troche czasu minęło, ale mnie ceny najblizszej okolicy dobijają...siostra szuka domu i jedyne na co ją stac to stara wstretna kostka z lat 80-tych, niewykończona w beznadziejnej okolicy za 750 tys :roll: i pewnie ja weźmie, bo uz straciła nadzieję, a ceny nadal w górę...

Jezuu daj mi 750 tys a ja wybuduje dom z podgrzewanym podjazdem i jacuzzi w ogrodku. Budowanie domu w meczarniach to mity Z PRL-u gdzie wyszarpywalo sie materialy, owszem obecnie jest coraz trudniej z materialami ale wystarczy zatrudnic dwie osoby liczmena ktory kontroluje zuzyte materialy i porzadnego kierownika budowy a jak zagadasz z paniami w urzedzie poleca po cichu osobe z ukladami ktora zalatwi wszelka papierologie w trybie expresowym. Moja obecna budowa pochlonela 360 tys z dzialka i nieoszczedzalem na fachowcach i materialach dodaj do tego inflacje 40 tys to zalozmy ze dzialke kupisz za 250 tys to masz dom jaki chcesz a w kostke trzeba bedzie i tak wlozyc minimum 100 tys. No chyba ze piszesz o centrum Warszawy wiec nie ma rozmowy.

Obecnie zaczynam sie zastanawiac z sasiadami nad developerka.

CMyK