Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szerokość schodów

Ulik

Recommended Posts

Mam pewien dylemat. W projekcie mam schody zabiegowe - szerokość klatki schodowej 175. Szef ekipy powiedział, że są za wąskie i nic na górę nie wniosę. Przyznaję, że mnie przeraził. Jak myślicie ? Rzeczywiście tak będzie? Może ktos ma takie schody i może powiedziec jak to wygląda w praktyce?

Mam pewien dylemat. W projekcie mam schody zabiegowe - szerokość klatki schodowej 175. Szef ekipy powiedział, że są za wąskie i nic na górę nie wniosę. Przyznaję, że mnie przeraził. Jak myślicie ? Rzeczywiście tak będzie? Może ktos ma takie schody i może powiedziec jak to wygląda w praktyce?

fakt trochę wąsko- podobno wygodne są 200 czyli 2x 100

jednak w praktyce i te są zbyt wąskie- jak maja sie minac 2 osoby to ktos komus musi miejsca ustapic :(

no to pięknie :(

a będę w stanie umeblowac poddasze?

uzupełnie że nie mam tam belkonu przez który ewentualnie możnaby.....

no bez przesady, meble teraz są w paczkach a większe elementy??- wymanewrujesz- najwyżej trzeba będzie poprawić jakiś zarysowany fragment ściany :D nie ma rzeczy niemożliwych

Zabiegowe tej szerokości mogą byc niebezpieczne.

Prawda. Zwłaszcza jak się z herbata w reku idzie. A protetyka stomatologiczna to kosztowna rzecz.

Przypomiało mi się, jak pewien fachowiec do właścicielki domu z krętym i wąskim korytarzykiem wyjsciowym wypalił: Przecież jak pani umrze to trumny z panią z domu nie wyniosą! :o

Pani powiedziała, że to nie jej problem :wink:

My mamy zabiegowe skręcające 90 stopni o szerokości 80cm i żyjemy. Żyją nawet nasze małe dzieci, które po tych schodach nosimy... Nie jest więc tak źle. Wydaje mi się że nawet przy 100cm nie ma mowy o wygodnym mijaniu się na schodach. Kanpy na górę bym nie wniósł, ale materac 160 cm wszedł bez problemu. Pozdrawiam.

wg obwiązujących przepisów dla budynków użyteczności publicznej ZL III czyli typowych np. urzędów administracyjnych szerokość biegu schodów to 1,2m, a spocznika 1,5m. W budynkach mieszkalnych jednorodzinnych wg przepisów można stosować szerokość biegu 0,8m. Wg mnie to za wąskie. Powinno starczyć ok. 1m. Wtedy jest ok.

Ale to wina projektanta no i troszeczke Twoja - mogłeś zwrócić uwagę. Radzę poprawić.

Pozdrawiam

Przepisy:

§68 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002r. Nr 75, poz. 690 zm.: Dz.U.03.33.270; Dz.U.04.109.1156,)

Mając wąską klatkę schodową (200 lub mniej), można poprawić warunki wnoszenia mebli przez wykonanie demontowalnych poręczy (barierek).

Przy czym :

- barierki drewniane nie są wykonywane jako demontowalne

- barierki stalowe (tzw. kute) mogą być demontowalne, ale są b. ciężkie.

- barierki ze stali nierdzewnej łatwo wykonać jako demontowalne, są lekkie, mocne, ale drogie.

Mając wąską klatkę schodową (200 lub mniej), można poprawić warunki wnoszenia mebli przez wykonanie demontowalnych poręczy (barierek).

Przy czym :

- barierki drewniane nie są wykonywane jako demontowalne

- barierki stalowe (tzw. kute) mogą być demontowalne, ale są b. ciężkie.

- barierki ze stali nierdzewnej łatwo wykonać jako demontowalne, są lekkie, mocne, ale drogie.

Moja klatka schodowa ma 175 cm szerokości. Nie mam jeszcze poręczy, więc wnoszenie mebli nie było kłopotliwe. Szczególnie, że robiła to ekipa od przeprowadzek :wink: . Z barierkami wniesienie niektórych mebli byłoby bardzo trudne lub wręcz niemożliwe.

Ze względu na ceny, jakie podają firmy produkujące poręcze z nierdzewki, postanowiłem wykonać je sam. Tylko, kiedy? :roll:

Mamy schody zabiegowe szer 95 cm minus barierka drewniana (nie mierzyłem dokładnie).

Na pewno nie sa to schody szerokie, ale w małym domku (w naszym przypadku 120 m2 pow użytk) wystarczają.

Jeśli chodzi o meble, to jak często nosimy te ciężkie i duże meble (sofa, kredens, itd) tam i z powrotem...

demontowalne barierki to jest mysl...

orientujesz sie moze ile to moze kosztowac?

Barierki, z nierdzewki w wykonaniu firmy, to od 550 zł/mb w górę.

Po moich wstępnych przymiarkach do ich wykonania okazało się, że koszt materiału na 11 mb barierek, to około 700 zł. :o + koszty pochwytu drewnianego. Stąd moja decyzja o rękodziele. :wink: