Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wysoko ponad grunt poziom "0" ? i dlaczego tak

m.dworek

Recommended Posts

powoli majka bo nie czaje

u ciebie jakies 50? cm?

czyli 50+80 wysokosc parapetu daje w sumie 1,3 metra- czyli u ciebie tez nawetz male dziecko moze zagladac ;)

no chyba ze masz oziom zero na wysokosci metra ponad grunt wtedy kukanie do wnetrz masz z glowy ;)

dlugo sie wahalem w koncu stwierdzilem, ze po co tak wysoko i stanelo dosc nisko ;)

Bywam w domu w którym na jedny poziomie jest salon, taras i ogród. Okna w salonie sa jakieś 60cm nad ziemią co pozwala widziec ogród z innej perspektywy bo nieograniczanej standardową wysokością scianki podokiennej. W innych pomieszczeniach okna sa na standardowych wysokosciach. Zróznicowanie poziomów osadzenia okien nie jest dysonansem gdyż bryła domu to takie "T" a salon to nóżka litery "T" i okna niżej osadzone nie występuja na fasadach z oknami wyzej osadzonymi. Tarasy są po obu stronach nóżki. Przebywając w salonie ma się wrażenie że ogród "wchodzi" do domu ze wzgledu na 4 skrzydłowe okna balkonowe oraz 3 okna zaczynajace się własnie bardzo nisko nad podłoga. Bardzo mi się podoba takie rozwiazanie

Ja właśnie tak zrobiłem. Podmurówka 50cm, czyli sięga na ściany pomieszczeń. Zabezpieczyłem to dodatkową izolacją cieplną i przeciwwilgociową. Ale mam za to jeden stopień z trawnika do domu - i o to mi chodziło. Być może zmienię zdanie gdy skorpiony i inne paskudztwa będą mi ławą się wdzierać do budynku.

U mnie będzie 0,5m , ale ponieważ okna schodzą do podłogi od zewnątrz spód okien od zewnątrz będzie również na 0,5m.

Aktualnie najbardziej typowe jest umieszczanie poziomu zero na wysokości 0,3m - 0,5m. Jest to spowodowane tym, że izolacja przeciwwilgociowa przeciwko kapilarnemu podnoszeniu wody znajduje się w tym miejscu. Przyjmuje się, że odbijająca woda opadowa oraz roztapiany śnieg sięga właśnie do wysokości ok. 0,3m.

Kiedyś był przepis mówiący o tym, że ściany budowane z bloczków gazobetonowych oraz pustaków mogą zaczynać się dopiero od wysokości 0,5m i stąd najbardziej typowe umieszczanie poziomu ) właśnie na tej wysokości

pzdr

Mój dom będzie parterowy , teren działki płaski , więc wysokość ustaliliśmy na 45 cm . Wynika to tylko i wyłącznie z wysokości schodów wejściowych na ganku 3 x 15 cm , najwygodniejsze przy wchodzeniu . Większość architektów posługuje się właśnie tym modułem ustalając poziom 0 w budynkach .

u mnie jest 30 cm. Do okien i tak zaglądają....od ulicy widać okno z kuchni i z nieużywanej (niewykończonej) łazienki.

Mnie ostatnio przeraziły koszty wykonania schodków na zewnątrz... jak chce się mieć stopnice, to koszty schodków są porażające.... mnie architekt zaprojektował ganek z 2 schodkami dookoła ganku i z drugiej strony domu duży i długi taras też z dwoma schodkami dookoła.... same stopnice na to wyniosły więcej niż koszt materiałów na ganek i taras łącznie 60 m2... gdybym o tym wiedziała wcześniej, może być ograniczyła ilość schodkow... a gdyby jeszcze poziom "o" miał być o 20 cm wyżej.... brrrr....

pozdrawiam,

gaga2

Leon, a drodę masz do działki juz twardą, twardą, czy tylko twardą.

Jak dwa lata temy poprawiali ulicę o kanalizę to im tak wyniosło poziom zero ulicy, że mnie jeden z 3 stopni do domu zeziarło.

Ludzie z naprzeciwka mają parapety na wysokości chodnika w odległości 3m od ulicy.

Żebyś sięnie zdziwił wszystko jest zmienne, nawet poziom odnoszony do drogi publicznej.

W projekcie jest poziom zero przewidziano 45 cm nad poziomem gruntu.

Inspektor nadzoru polecił, aby przy wytyczaniu budynku geodeta określił najwyższy i najniższy punkt działki (różnica wynosiła 12 cm, a więc raczej płasko) i sugerował określenie zera na poziomie zakładanym w projekcie + 30 cm. Ostatecznie zdecydowałem się dodać 15 cm.

Maciek

• 2 months później...

witam wszystkich

mam problem z określeniem jaki powinien być punkt zero budynku.

- działka ma spadek w kierunku "od drogi" mapkę można zobaczyć tutaj (dz 33/3)

- droga jest utwardzona

- dom zlokalizowany około 16m od drogi - lokalizację budynku można zobaczyć tutaj

chciałem dom wynieść 50 cm powyżej terenu,

ale wówczas posadzka będzie 20 cm poniżej poziomu drogi.

jak sądzicie dokładać jeszcze te 20 cm czy zostawić 50 ?

pozdr

wojtek

Generalnie - dobrze jest miec "poziom 0" i co za tym idzie okna powyzej drogi ...zeby nie patrzyli na Ciebie z gory ;-)

Wyciaganie budynku + wszystkie prace ziemne kosztuja slono - trzeba o tym pamietac .... Ale moze lepiej teraz wydac ...niz pozniej przez cale zycie ma Ci cisnienie skakac ilekroc podejdziesz do okna.

JAK MASZ KASE - podnos.

JESLI NIE MASZ i NIE JEST TO ISTOTNE DLA CIEBIE - nie podnos.

16 m od drogi to sporo ... ja bym chyba nie podnosil

(Y)