Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowa sprawa - kopcący nowy piekarnik


Kris_1999

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam kilkumiesięczny piekarnyk amiki, elektryczny, który strasznie kopci podczas jego uźywania. Po wstawieniu potrawy typu paluszki rybne, frytki, czy mięsa na te 200 st. po kwadransie jak sie go otworzy strasznie dymi białym dymem ktry gryzie w oczy. Obawiam się, że jest to skutek resztek tłuszczu, który pochodzi od poprzednich potraw i się wypala. Jak można go domowymi sposobami wyczyścić? Probowałem już różnych preparatów ale skutek był mierny.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biały gryzący dym to akroleina, produkt rozkładu tłuszczu. Może termostat nie trzyma i przegrzewa. Nie pamiętam przy jakiej temperaturze tworzy się akroleina (sprawdzić w jakieś encyklopedii)., ale pewnie kuchenka przegrzewa, albo za wysoko ją nastawiasz. na czuja, nie powinno to być już w 200 stopniach.

 

Jak masz czym sprawdz poprawnośc działania termostatu - potrzeba tzw termopary.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...