Kris_1999 13.09.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Witam wszystkich, mam kilkumiesięczny piekarnyk amiki, elektryczny, który strasznie kopci podczas jego uźywania. Po wstawieniu potrawy typu paluszki rybne, frytki, czy mięsa na te 200 st. po kwadransie jak sie go otworzy strasznie dymi białym dymem ktry gryzie w oczy. Obawiam się, że jest to skutek resztek tłuszczu, który pochodzi od poprzednich potraw i się wypala. Jak można go domowymi sposobami wyczyścić? Probowałem już różnych preparatów ale skutek był mierny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 13.09.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Biały gryzący dym to akroleina, produkt rozkładu tłuszczu. Może termostat nie trzyma i przegrzewa. Nie pamiętam przy jakiej temperaturze tworzy się akroleina (sprawdzić w jakieś encyklopedii)., ale pewnie kuchenka przegrzewa, albo za wysoko ją nastawiasz. na czuja, nie powinno to być już w 200 stopniach. Jak masz czym sprawdz poprawnośc działania termostatu - potrzeba tzw termopary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.