Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cała prawda o kosztach grzania elektrycznością+DGP

Aghula

Recommended Posts

Witam wszystkich - stoimy przed decyzją, czy robic instalacje wodnego CO w w domu i kupowac kocioł, czy grzac elektrycznie (parter tzw. wylewka akumulacyjna+kable grzejne; gora - jakies grzejniki, ale raczej nie piece akumulacyjne ze wzgledu na wage i rozmiary, moze wiec olejowe?) i do tego kominek z DGP. Dom ma 130m, bedzie dobrze ocieplony (ale nie termos). Nie bardzo chcemy marnowac miejsce w domu na kotlownie, no i przemawia do nas niski koszt i latwosc wykonania elektrycznej instalacji grzewczej. Pytanie do PT Forumowiczow, ktorzy maja taki uklad: DGP+elektryczne ogrzewanie - ILE WAS TO KOSZTUJE?? (rocznie) i JAK I JAK DROGO GRZEJECIE WODE? Napadla na nas rodzina, ze zbankrutujemy jak tak zrobimy, a nam jakos ten pomysl nie chce wyparowac z glowy bo mielibysmy fajna majsterkownie zamiast kotlowni....

Szczere zwierzenia mile widziane:-)

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dokładnie ta sama sytuacja tylko drobne zmiany

na utrzymanie znosnej temperatury w naszym ok. 90mkw domku zamierzam zakupic duzy 6-7kW piec akumulacyjny dynamiczny

Oczywiscie kominek z DGP

Dodatkowo w lazience mata + drabinka i mata w salonie.

Mam nadzieje ze wystarczy ale ludziska dziwnie sie patrza......

No właśnie - wszyscy mniej więcej tak reagują. UJAWNIJCIE SIĘ, CI, KTÓRZY GRZEJECIE PRĄDEM I DGP - I NAPISZCIE ILE PŁACICIE. Kiedyś Jezier zagrzewał "elektryków" do optymizmu - ale o ile pamiętam Jezier nie miał kominka, a chodzi o oszacowanie ile wychodzi ogrzewanie prądem + kominkiem.

Mam domek na wsi od trzech lat. Powierzchnia parteru 57m2 plus poddasze mieszkalne. Na elementy grzejne składają się:

- mata elektryczna w podłodze parteru o mocy ok. 2 kW

- mała elektr. drabinka w łazience- 70 W

- bojler elektryczny do grzania wody w łazience - 2 kW

- przepływowy elektr. podgrzewacz wody w kuchni- 4 kW

- kominek jeszcze nieobudowany(ma rozprowadzenie na znajdujące się na piętrze 3 pokoje, ale jeszcze nieczynne) na środku parteru

- na górze w każdym pokoju jest nawiew z nad kominka chwilowo nieczynny i dodatkowo grzejniki olejowe 7 i 11 żebrowe.

Przez ostatnie trzy zimy wyglądało tak:

- stale grzał kominek ,rozpalany rano ok. 8:00 do wieczora- średnie roczne zużycie drewna 15 kubików- ponieważ przestrzeń na dole jest otwarta ciepło rozchodziło się po całym domu, na górę unosiło się schodami i przez otwarte drzwi w pokojach dostawało się do ich wnętrza- koszt ok. 1500,- rocznie

- kilka dni w miesiącach zimowych grzały grzejniki olejowe

- drabinka w łazience grzała non stop całą dobę

- bojler cały czas podłączony

- przepływowy w kuchni w czasie zmywania

- podłogówka nie używana

Rachunki za prąd w zimie sięgały 400,-/2 mies, latem niecałe 200,-/2mies.

Plus do tego ok. 2-3 butle 11 kg z gazem do kuchenki, ok.100,-/mies.

W rachunkach za prąd znaczną część stanowią opłaty stałe, bo przy ogrzewaniu prądem musi być zapotrzebowanie mocy conajmniej 16 kW, w przeciwnym razie po włącvzeniu kilku urządzeń korki siadają.

Wynika z tego, że jak na tak mały domek koszty są wysokie.

Licznik prądu dwutaryfowy.

Pyrka - dziekuje za szczegolowe informacje - co na to inni uzytkownicy pradu? Co do gazu - nie mam takiej mozliwosci. W tym roku mialam doswiadzenia z uzywaniem przeplywowych pogrzewaczy do wody na wakacjach - to mi sie wydaje dosc kosztowne, moze to wplywa znaczaco na Twoje rachunki.

Kto jeszcze zechce ujawnic ile placi za prad?

400zł/m-c płace dotychczas za prad, choc wode i co mam na gaz wiec rachunki Pyrki sa raczej normalne... (mala chatka ale woda na prad)

Pytanie jak grzanie pradem wychodzi, tak aby bylo cieplo a kominek ropalac po poludniu...

400 PLN miesięcznie za prąd??? Masz tam obrabiarkę czy stację pomp.

za dwa miesiace - no o ciemku nie siedze :D

nie wiem , czy dobrze zrobiłem, ale się okaże.....

zainstalowałem przepływowy ogrzewacz na łazienke. prysznic i umywalka o mocy 18/24 Kw oraz do kuchni 15 l bojler... z tymże jak pracuje c.o. to woda ciepła jest z bojlera c.o.

Jeszcze tam nie mieszkam, ale wkrótce to nastąpi/?...czy ktoś ma doświadczenia z z tak dużym ogrzewaczem porzepływowym??... jakie ma srednie koszty??

Mnie się osobiście wydaje, że brdziej ekonomiczny jest ogrzewacz przepływowy niż bojler o mocy np 2 kW ?/

dla porównania: 180 m2, parter+poddasze, cały rok = 2200m3 gazu (w tym ciepła woda). Czyli ok. 2600 PLN

pawel_l: Grzałeś prądem i kominkiem i spaliłeś 2200m3 gazu?!

Masz kominek na gaz?! To coś nowego

:o

Pozdrawiam,

Sunao

A gdzie napisałem że grzałem prądem i kominkiem ? :o

Tylko gaz (elektryczna tylko kuchenka)

400zł/m-c płace dotychczas za prad, choc wode i co mam na gaz wiec rachunki Pyrki sa raczej normalne... (mala chatka ale woda na prad)

Pytanie jak grzanie pradem wychodzi, tak aby bylo cieplo a kominek ropalac po poludniu...

400 PLN miesięcznie za prąd??? Masz tam obrabiarkę czy stację pomp.

za dwa miesiace - no o ciemku nie siedze :D

To i tak b. dużo, ja płacę ok. 100/miesiąc przy kuchence elektrycznej

mam 2 takie wynalazki Simens - 18/24 kw - jeden obsługuje zlew w kuchni , umywalke i prysznic w łazience - oba są mechaniczne . Drugi obsługuje umywalke i wannę w drugiej łazience. Latem przestawiam na 18 kw bo jak jest na 24 to leci mi prawie wrzątek - zima natomiast wracam do 24 kw. Nie mam przydziału mocy i oba na raz nie moga pracowac bo wywala korki - ale juz sie przyzwyczailiśmy konsultować kto gdzie odkręca wode ,żeby nie trzeba było biegac na dwór do skrzynki z głównymi bezpiecznikami - aha i jeszcze pralka nie moze wtedy chodzic z grzaniem prania bo też wywala ( przy ogrzewaczach ustawionych na 24 kw ). Szczerze to teraz kupiłbym elektroniczne bo jednak przy mechanicznych za długo trwa ustawianie odpowiedniej temp. wody a licznik bije i wody i prądu . Miesięczny koszt ( przy 3 osobach , kąpiemy sie 2 razy dziennie a córka w porywach to i 3 razy- prawie 18-stka z długimi włosami to i ma potrzeby większe :wink: ) wychodzi w rozbiciu na cały rok 190 zł miesięcznie - (od czasu do czasu właczamy grzejniki elektryczne w sypialni córki i w łazienkach+czajnik elektryczny + piekarnik elektryczny .)

Podkreślam ,że tym razem to bym kupił elektroniki -wtedy jak montowałem nie było za dużo kasy a teraz czekam aż te wysiądą . Nie porównam jak to jest z ogrzewaczami pojemnościowymi bo nie mam - jedna istotna uwaga - jak spada ciśnienie wody moga byc problemy z załaczeniem grzania - ale na szczęśćie u nas to występuje rzadko , no i jak nie ma prądu to w pojemnoiściowym zostaje trochę ciepłej wody a w przepływowym woda z lodem :wink:

dla porównania: 180 m2, parter+poddasze, cały rok = 2200m3 gazu (w tym ciepła woda). Czyli ok. 2600 PLN

pawel_l: Grzałeś prądem i kominkiem i spaliłeś 2200m3 gazu?!

Masz kominek na gaz?! To coś nowego

:o

Pozdrawiam,

Sunao

A gdzie napisałem że grzałem prądem i kominkiem ? :o

Tylko gaz (elektryczna tylko kuchenka)

A przepraszam, myślałem, że pisałeś na temat... ;)

Tylko, że takie podawanie kosztów/zużytych ilości drewna i prądu nic nie da:

1) dom domowi nie równy (ocieplenie, nasłonecznienie, wentylacja)

2) różne są potrzeby domowników (niektórzy w domach właściwie tylko śpią)

3) różne są ceny prądu/drewna

4) różne są efektywności instalacji grzewczych (kominkowych i elektrycznych też)

itd...

No i jak to teraz wszystko zastwaić i wyciągnąć sensowne wnioski.

Dla mnie stwierdzenie: "dom będzie dobrze ocieplony, ale nie termos" nie mówi nic. Bo co poeta ma na myśli 4 cm wełny czy 12 cm styropianu?

Pozdrawiam,

Sunao

Pozdrawiam,

Sunao

wyglada na to ze wszyscy tylko spekuluja .......

i grzaja gazem

proste obliczenia wychodza zachecajaco jednak

Niby 90mkw potrzebuje 9.000W na dobe do ogrzania (MAX w nowym domku 100W na mkw na dobe)

piec aku. 6kW zalaczany w II taryfie na max. czyli 10h/dobe zje w takim razie ok. 300zł/m-c a pozostala czesc dogrzeje kominkiem, matami itp

czyli nie powinienen wydawac wiecej niz 600zł w zimie ze wszystkim.

Wydaje sie byc akceptowalne :-?

(bez konicznosci palcena za gaz, przeglady i przeplacania za instalacje co)