Aghula 13.09.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Witam wszystkich - stoimy przed decyzją, czy robic instalacje wodnego CO w w domu i kupowac kocioł, czy grzac elektrycznie (parter tzw. wylewka akumulacyjna+kable grzejne; gora - jakies grzejniki, ale raczej nie piece akumulacyjne ze wzgledu na wage i rozmiary, moze wiec olejowe?) i do tego kominek z DGP. Dom ma 130m, bedzie dobrze ocieplony (ale nie termos). Nie bardzo chcemy marnowac miejsce w domu na kotlownie, no i przemawia do nas niski koszt i latwosc wykonania elektrycznej instalacji grzewczej. Pytanie do PT Forumowiczow, ktorzy maja taki uklad: DGP+elektryczne ogrzewanie - ILE WAS TO KOSZTUJE?? (rocznie) i JAK I JAK DROGO GRZEJECIE WODE? Napadla na nas rodzina, ze zbankrutujemy jak tak zrobimy, a nam jakos ten pomysl nie chce wyparowac z glowy bo mielibysmy fajna majsterkownie zamiast kotlowni.... Szczere zwierzenia mile widziane:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 13.09.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 dokładnie ta sama sytuacja tylko drobne zmianyna utrzymanie znosnej temperatury w naszym ok. 90mkw domku zamierzam zakupic duzy 6-7kW piec akumulacyjny dynamicznyOczywiscie kominek z DGPDodatkowo w lazience mata + drabinka i mata w salonie. Mam nadzieje ze wystarczy ale ludziska dziwnie sie patrza...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.09.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Kocioł gazowy z zamknietą komorą wcale nie musi byc w kotłowni. I tak musisz mieć jakieś pomieszczenie "gospodarcze" więc spokojnie tam się zmieści. Jakoś nie bardzo jestem przekonany do ogrzewnia tylko prądem. Ale to może przesąd?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 13.09.2005 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 No właśnie - wszyscy mniej więcej tak reagują. UJAWNIJCIE SIĘ, CI, KTÓRZY GRZEJECIE PRĄDEM I DGP - I NAPISZCIE ILE PŁACICIE. Kiedyś Jezier zagrzewał "elektryków" do optymizmu - ale o ile pamiętam Jezier nie miał kominka, a chodzi o oszacowanie ile wychodzi ogrzewanie prądem + kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 13.09.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Można jeszcze pompkę ciepła, jeno na dzień dobry boli. Ale jakby tak odjąć 5-10 k PLN za komin, to już boli trochę mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.09.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Można jeszcze pompkę ciepła, jeno na dzień dobry boli. Ale jakby tak odjąć 5-10 k PLN za komin, to już boli trochę mniej. Chyba ze złota I tak musi być wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 13.09.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Mam domek na wsi od trzech lat. Powierzchnia parteru 57m2 plus poddasze mieszkalne. Na elementy grzejne składają się:- mata elektryczna w podłodze parteru o mocy ok. 2 kW- mała elektr. drabinka w łazience- 70 W- bojler elektryczny do grzania wody w łazience - 2 kW- przepływowy elektr. podgrzewacz wody w kuchni- 4 kW- kominek jeszcze nieobudowany(ma rozprowadzenie na znajdujące się na piętrze 3 pokoje, ale jeszcze nieczynne) na środku parteru- na górze w każdym pokoju jest nawiew z nad kominka chwilowo nieczynny i dodatkowo grzejniki olejowe 7 i 11 żebrowe. Przez ostatnie trzy zimy wyglądało tak:- stale grzał kominek ,rozpalany rano ok. 8:00 do wieczora- średnie roczne zużycie drewna 15 kubików- ponieważ przestrzeń na dole jest otwarta ciepło rozchodziło się po całym domu, na górę unosiło się schodami i przez otwarte drzwi w pokojach dostawało się do ich wnętrza- koszt ok. 1500,- rocznie- kilka dni w miesiącach zimowych grzały grzejniki olejowe- drabinka w łazience grzała non stop całą dobę- bojler cały czas podłączony- przepływowy w kuchni w czasie zmywania- podłogówka nie używana Rachunki za prąd w zimie sięgały 400,-/2 mies, latem niecałe 200,-/2mies. Plus do tego ok. 2-3 butle 11 kg z gazem do kuchenki, ok.100,-/mies. W rachunkach za prąd znaczną część stanowią opłaty stałe, bo przy ogrzewaniu prądem musi być zapotrzebowanie mocy conajmniej 16 kW, w przeciwnym razie po włącvzeniu kilku urządzeń korki siadają. Wynika z tego, że jak na tak mały domek koszty są wysokie. Licznik prądu dwutaryfowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.09.2005 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 dla porównania: 180 m2, parter+poddasze, cały rok = 2200m3 gazu (w tym ciepła woda). Czyli ok. 2600 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 13.09.2005 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Pyrka - dziekuje za szczegolowe informacje - co na to inni uzytkownicy pradu? Co do gazu - nie mam takiej mozliwosci. W tym roku mialam doswiadzenia z uzywaniem przeplywowych pogrzewaczy do wody na wakacjach - to mi sie wydaje dosc kosztowne, moze to wplywa znaczaco na Twoje rachunki. Kto jeszcze zechce ujawnic ile placi za prad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 13.09.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 400zł/m-c płace dotychczas za prad, choc wode i co mam na gaz wiec rachunki Pyrki sa raczej normalne... (mala chatka ale woda na prad) Pytanie jak grzanie pradem wychodzi, tak aby bylo cieplo a kominek ropalac po poludniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.09.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 400zł/m-c płace dotychczas za prad, choc wode i co mam na gaz wiec rachunki Pyrki sa raczej normalne... (mala chatka ale woda na prad) Pytanie jak grzanie pradem wychodzi, tak aby bylo cieplo a kominek ropalac po poludniu... 400 PLN miesięcznie za prąd??? Masz tam obrabiarkę czy stację pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 13.09.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 400zł/m-c płace dotychczas za prad, choc wode i co mam na gaz wiec rachunki Pyrki sa raczej normalne... (mala chatka ale woda na prad) Pytanie jak grzanie pradem wychodzi, tak aby bylo cieplo a kominek ropalac po poludniu... 400 PLN miesięcznie za prąd??? Masz tam obrabiarkę czy stację pomp. za dwa miesiace - no o ciemku nie siedze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 13.09.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 nie wiem , czy dobrze zrobiłem, ale się okaże.....zainstalowałem przepływowy ogrzewacz na łazienke. prysznic i umywalka o mocy 18/24 Kw oraz do kuchni 15 l bojler... z tymże jak pracuje c.o. to woda ciepła jest z bojlera c.o. Jeszcze tam nie mieszkam, ale wkrótce to nastąpi/?...czy ktoś ma doświadczenia z z tak dużym ogrzewaczem porzepływowym??... jakie ma srednie koszty?? Mnie się osobiście wydaje, że brdziej ekonomiczny jest ogrzewacz przepływowy niż bojler o mocy np 2 kW ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 13.09.2005 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Jarzeb trafiasz w sedno : Jak grzanie pradem wychodzi, tak aby bylo cieplo a kominek rozpalac po poludniu... KTO WIE?? QUANTO COSTA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 13.09.2005 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 dla porównania: 180 m2, parter+poddasze, cały rok = 2200m3 gazu (w tym ciepła woda). Czyli ok. 2600 PLN pawel_l: Grzałeś prądem i kominkiem i spaliłeś 2200m3 gazu?! Masz kominek na gaz?! To coś nowego Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.09.2005 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 dla porównania: 180 m2, parter+poddasze, cały rok = 2200m3 gazu (w tym ciepła woda). Czyli ok. 2600 PLN pawel_l: Grzałeś prądem i kominkiem i spaliłeś 2200m3 gazu?! Masz kominek na gaz?! To coś nowego Pozdrawiam, Sunao A gdzie napisałem że grzałem prądem i kominkiem ? Tylko gaz (elektryczna tylko kuchenka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.09.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 400zł/m-c płace dotychczas za prad, choc wode i co mam na gaz wiec rachunki Pyrki sa raczej normalne... (mala chatka ale woda na prad) Pytanie jak grzanie pradem wychodzi, tak aby bylo cieplo a kominek ropalac po poludniu... 400 PLN miesięcznie za prąd??? Masz tam obrabiarkę czy stację pomp. za dwa miesiace - no o ciemku nie siedze To i tak b. dużo, ja płacę ok. 100/miesiąc przy kuchence elektrycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 13.09.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 mam 2 takie wynalazki Simens - 18/24 kw - jeden obsługuje zlew w kuchni , umywalke i prysznic w łazience - oba są mechaniczne . Drugi obsługuje umywalke i wannę w drugiej łazience. Latem przestawiam na 18 kw bo jak jest na 24 to leci mi prawie wrzątek - zima natomiast wracam do 24 kw. Nie mam przydziału mocy i oba na raz nie moga pracowac bo wywala korki - ale juz sie przyzwyczailiśmy konsultować kto gdzie odkręca wode ,żeby nie trzeba było biegac na dwór do skrzynki z głównymi bezpiecznikami - aha i jeszcze pralka nie moze wtedy chodzic z grzaniem prania bo też wywala ( przy ogrzewaczach ustawionych na 24 kw ). Szczerze to teraz kupiłbym elektroniczne bo jednak przy mechanicznych za długo trwa ustawianie odpowiedniej temp. wody a licznik bije i wody i prądu . Miesięczny koszt ( przy 3 osobach , kąpiemy sie 2 razy dziennie a córka w porywach to i 3 razy- prawie 18-stka z długimi włosami to i ma potrzeby większe ) wychodzi w rozbiciu na cały rok 190 zł miesięcznie - (od czasu do czasu właczamy grzejniki elektryczne w sypialni córki i w łazienkach+czajnik elektryczny + piekarnik elektryczny .) Podkreślam ,że tym razem to bym kupił elektroniki -wtedy jak montowałem nie było za dużo kasy a teraz czekam aż te wysiądą . Nie porównam jak to jest z ogrzewaczami pojemnościowymi bo nie mam - jedna istotna uwaga - jak spada ciśnienie wody moga byc problemy z załaczeniem grzania - ale na szczęśćie u nas to występuje rzadko , no i jak nie ma prądu to w pojemnoiściowym zostaje trochę ciepłej wody a w przepływowym woda z lodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 13.09.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 dla porównania: 180 m2, parter+poddasze, cały rok = 2200m3 gazu (w tym ciepła woda). Czyli ok. 2600 PLN pawel_l: Grzałeś prądem i kominkiem i spaliłeś 2200m3 gazu?! Masz kominek na gaz?! To coś nowego Pozdrawiam, Sunao A gdzie napisałem że grzałem prądem i kominkiem ? Tylko gaz (elektryczna tylko kuchenka) A przepraszam, myślałem, że pisałeś na temat... Tylko, że takie podawanie kosztów/zużytych ilości drewna i prądu nic nie da: 1) dom domowi nie równy (ocieplenie, nasłonecznienie, wentylacja) 2) różne są potrzeby domowników (niektórzy w domach właściwie tylko śpią) 3) różne są ceny prądu/drewna 4) różne są efektywności instalacji grzewczych (kominkowych i elektrycznych też) itd... No i jak to teraz wszystko zastwaić i wyciągnąć sensowne wnioski. Dla mnie stwierdzenie: "dom będzie dobrze ocieplony, ale nie termos" nie mówi nic. Bo co poeta ma na myśli 4 cm wełny czy 12 cm styropianu? Pozdrawiam, Sunao Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 14.09.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 wyglada na to ze wszyscy tylko spekuluja ....... i grzaja gazem proste obliczenia wychodza zachecajaco jednak Niby 90mkw potrzebuje 9.000W na dobe do ogrzania (MAX w nowym domku 100W na mkw na dobe) piec aku. 6kW zalaczany w II taryfie na max. czyli 10h/dobe zje w takim razie ok. 300zł/m-c a pozostala czesc dogrzeje kominkiem, matami itp czyli nie powinienen wydawac wiecej niz 600zł w zimie ze wszystkim. Wydaje sie byc akceptowalne (bez konicznosci palcena za gaz, przeglady i przeplacania za instalacje co) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts