Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cała prawda o kosztach grzania elektrycznością+DGP

Aghula

Recommended Posts

kurcze

co jest Aghula?

chyba naprawde musimy przetrenowac taki wariant ogrzewania (elektryka + DGP) na wlasej skorze

PIONIERZY :o :o :o :o :o ?

az wierzyc sie nie chce

POWODZENIA (szczerze).

Chociaż uważam, że jeśli chodzi o koszty to "produkując" połowę ciepła z kominka a połowę z prądu to wyjdzie mniej więcaj tak samo jak gaz lub olej. Z opinii znajomych wiem, że zapał do codziennego rozpalania kominka w celu grzania spada z wiekiem.

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moze mam male doswiadczenie, bo dopiero zaczynam budowe, ale bede mial 2 taryfy, konwektory Noirot + DGP. Jedno ale - nie zamierzam traktowac DGP jako zrodla ogrzewania. Rozumiem przez to, ze skoro rozpale sobie lub znajomym rekreacyjnie kominek, to warto skorzystac z tego ciepla, ale nie liczyc go do ogolnego bilansu. Przeprowadzilem kilkadziesiat rozmow z ludzmi ktorzy maja kominki z DGP. Wszyscy twierdzili, tak jak ktos wczesniej napisal - ochota do palenia w kominku jest odwrotnie proporcjonalna do potrzeby napalenia. Jest chlodny wieczor jesienny, pijemy winko, serek, jest git, rozpalimy sobie kominek. A teraz zima. Jest -25 na dworzu, gluty leca z nosa, drewno przypadkowo nieprzyniesione, trzeba wyjsc na dwor, masakra.

A co do wyboru samego pradu. Zdaje sobie sprawe, ze prad jest najdrozszym zrodlem energii. Mam jednak ideefix ze bedzie sie to zmieniac. Ze coraz latwiej bedzie produkowac prad z roznych zrodel niz zdobywac rope lub gaz (kiedys sie skonczy). A mowiac bardziej przyziemnie - nie mam widokow na gaz, butli na ogrodzie lub w ogrodzie tez nie mam ochoty miec no i jako czlowiek maksymalnie leniwy cenie sobie prostote i bezobslugowosc ogrzewania elektrycznego.

Reasumujac - nie traktujcie DGP jako ogrzewania w bilansie zapotrzebowania. Bo kominek to powinna byc przyjemnosc a nie obowiazek

Chyba masz racje, Jarzeb, javascript:emoticon(':wink:')

javascript:emoticon(':wink:') - wyprobujemy, a potem bedziemy robic tu za ekspertow. Strasznie ciekawe, gdzie sie podzial Jezier - ktorego posty z wypiekami na twarzy sie czyta - taki z niego goracy byl/jest? zwolennik elektrycznosci. A tak na powaznie - to zastanawiam sie, czy nie zainwestowac czesci zaoszczedzonych pieniedzy w solary - zeby wode sobie popodgrzewac latem bez pradu.

Jestem caly czas. Watek sledze, ale nie bardzo mam co dodac. DGP nie mam i miec nie bede.

A dyskusje czy lepsze jest cos czego miec nie mozna czy moze jednak jest gorsze (czyli gaz ziemny kontra prad) toczylem na forum kiedys. To co kiedys napisalem jest aktualne.

O, Jezier, dzien dobry - Twoje posty przeczytalismy chyba wszystkie i dzieki nim jakos jeszcze opieramy sie psychicznie przed wizja bankructwa. Czy moze Ty moglbyc napisac, ile Cie kosztowal ostatni sezon grzewczy? Zawsze mozemy troche odjac - chocby 25% - majac na uwadze, ze troche jednak tym kominkiem bedzie sie palilo. Ale to by byla konkretna suma, a tych pojawia sie na forum niewiele ...

Zadbaj przedewszystkim o grubą warsztwę izolacji pod podłogą, u mnie będzie 40cm styropianu.

zygmor - zaskoczyłeś mnie tymi 40cm styropianu ale nie chcę zaśmiecać tego wątku bo on nie o tym - a chętnie dowiem się czegoś więcej,

czy jest jakiś inny wątek w którym piszesz coś więcej o ociepleniu (również innych przegród) w Twoim domu?

jak nie to może opiszesz to bardziej dokładnie - może podepniesz się pod jakiś istniejący wątek o ocieplaniu albo stworzysz nowy...

...a może tylko palec Ci się omsknął...?