pawel_l 15.09.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 kurcze co jest Aghula? chyba naprawde musimy przetrenowac taki wariant ogrzewania (elektryka + DGP) na wlasej skorze PIONIERZY ? az wierzyc sie nie chce POWODZENIA (szczerze). Chociaż uważam, że jeśli chodzi o koszty to "produkując" połowę ciepła z kominka a połowę z prądu to wyjdzie mniej więcaj tak samo jak gaz lub olej. Z opinii znajomych wiem, że zapał do codziennego rozpalania kominka w celu grzania spada z wiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 15.09.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Moze mam male doswiadczenie, bo dopiero zaczynam budowe, ale bede mial 2 taryfy, konwektory Noirot + DGP. Jedno ale - nie zamierzam traktowac DGP jako zrodla ogrzewania. Rozumiem przez to, ze skoro rozpale sobie lub znajomym rekreacyjnie kominek, to warto skorzystac z tego ciepla, ale nie liczyc go do ogolnego bilansu. Przeprowadzilem kilkadziesiat rozmow z ludzmi ktorzy maja kominki z DGP. Wszyscy twierdzili, tak jak ktos wczesniej napisal - ochota do palenia w kominku jest odwrotnie proporcjonalna do potrzeby napalenia. Jest chlodny wieczor jesienny, pijemy winko, serek, jest git, rozpalimy sobie kominek. A teraz zima. Jest -25 na dworzu, gluty leca z nosa, drewno przypadkowo nieprzyniesione, trzeba wyjsc na dwor, masakra. A co do wyboru samego pradu. Zdaje sobie sprawe, ze prad jest najdrozszym zrodlem energii. Mam jednak ideefix ze bedzie sie to zmieniac. Ze coraz latwiej bedzie produkowac prad z roznych zrodel niz zdobywac rope lub gaz (kiedys sie skonczy). A mowiac bardziej przyziemnie - nie mam widokow na gaz, butli na ogrodzie lub w ogrodzie tez nie mam ochoty miec no i jako czlowiek maksymalnie leniwy cenie sobie prostote i bezobslugowosc ogrzewania elektrycznego. Reasumujac - nie traktujcie DGP jako ogrzewania w bilansie zapotrzebowania. Bo kominek to powinna byc przyjemnosc a nie obowiazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 15.09.2005 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 Chyba masz racje, Jarzeb, javascript:emoticon('') javascript:emoticon('') - wyprobujemy, a potem bedziemy robic tu za ekspertow. Strasznie ciekawe, gdzie sie podzial Jezier - ktorego posty z wypiekami na twarzy sie czyta - taki z niego goracy byl/jest? zwolennik elektrycznosci. A tak na powaznie - to zastanawiam sie, czy nie zainwestowac czesci zaoszczedzonych pieniedzy w solary - zeby wode sobie popodgrzewac latem bez pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.09.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Jestem caly czas. Watek sledze, ale nie bardzo mam co dodac. DGP nie mam i miec nie bede. A dyskusje czy lepsze jest cos czego miec nie mozna czy moze jednak jest gorsze (czyli gaz ziemny kontra prad) toczylem na forum kiedys. To co kiedys napisalem jest aktualne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aghula 17.09.2005 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 O, Jezier, dzien dobry - Twoje posty przeczytalismy chyba wszystkie i dzieki nim jakos jeszcze opieramy sie psychicznie przed wizja bankructwa. Czy moze Ty moglbyc napisac, ile Cie kosztowal ostatni sezon grzewczy? Zawsze mozemy troche odjac - chocby 25% - majac na uwadze, ze troche jednak tym kominkiem bedzie sie palilo. Ale to by byla konkretna suma, a tych pojawia sie na forum niewiele ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.09.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 W ciagu ostatnich 12 miesiecy zuzylem 13876 kWh energii elektrycznej (na wszystko). Z czego 7701 kWh w drogiejtaryfie i 6175 w taniej. Zaplacilem za prad 4640 zl plus ok 100 zl abonamentu. W kominku nie palilem nawet przez minute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 17.09.2005 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2005 dzieki czyli ok 400zl/m-c Nawet jasli Twoj domek jest hiper to zakladajac ze doloze kominek (i mniejsza chatka) moze bedzie podobnie - a to jest optymistyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.09.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Jarzeb masz duze szanse ze nie bedziesz placil wiecej. Moj dom wcale nie jest jakis super oszczedny, nie steruje temperatura, nie wykorzystuje taniej taryfy, w moim ZE jest drozszy prad, zimy pod Wawa sa ostrzejsze niz pod Poznaniem, nie pale w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.09.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Witam.Jezier - a tak z ciekawości - co się stało z Twoim kominkiem? Miałeś go przecież mieć (no przynajmniej komin już miałeś).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.09.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Witam.Jezier - a tak z ciekawości - co się stało z Twoim kominkiem? Miałeś go przecież mieć (no przynajmniej komin już miałeś).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.09.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Wklad stoi juz prawie rok niepodlaczony. Za miesiac w koncu zabieram sie za obudowanie i podlaczenie. Zimniejsze dni nadchodza to mnie rodzina coraz bardziej naciska w sprawie kominka. Mozle sie rozpali w nim raz czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.09.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Wklad stoi juz prawie rok niepodlaczony. Za miesiac w koncu zabieram sie za obudowanie i podlaczenie. Zimniejsze dni nadchodza to mnie rodzina coraz bardziej naciska w sprawie kominka. Mozle sie rozpali w nim raz czy dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 19.09.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 to sie nazywa roznica podejsc..... u mnie stan surowy zamkniety (poza dziurami) a kominek stoi podlaczony i grzeje - - tylko ciezko sie ociepla dach , jak grzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.09.2005 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 Palisz w kominku latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.09.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jezierku nie panikuj, Jarzeb pewnie dosusza chatkę, paląc po poznańsku wszystkim czym się palić da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 20.09.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 ja jestem wakacyjnie (i dzonka tez) przystosowany tradycyjnie do wyzszych temperatur - czyt. zmarzluch no i przez ostatnie dwa tyg. nie pozostaje nic innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 20.09.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Chyba nie powinienem sie odzywac bo watek zdech po moim wpisie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 21.09.2005 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Zadbaj przedewszystkim o grubą warsztwę izolacji pod podłogą, u mnie będzie 40cm styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.09.2005 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Zadbaj przedewszystkim o grubą warsztwę izolacji pod podłogą, u mnie będzie 40cm styropianu. Ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muzykant 21.09.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Zadbaj przedewszystkim o grubą warsztwę izolacji pod podłogą, u mnie będzie 40cm styropianu. zygmor - zaskoczyłeś mnie tymi 40cm styropianu ale nie chcę zaśmiecać tego wątku bo on nie o tym - a chętnie dowiem się czegoś więcej, czy jest jakiś inny wątek w którym piszesz coś więcej o ociepleniu (również innych przegród) w Twoim domu? jak nie to może opiszesz to bardziej dokładnie - może podepniesz się pod jakiś istniejący wątek o ocieplaniu albo stworzysz nowy... ...a może tylko palec Ci się omsknął...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts