pawel_l 21.09.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Zadbaj przedewszystkim o grubą warsztwę izolacji pod podłogą, u mnie będzie 40cm styropianu. Ile? a ja tylko 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 21.09.2005 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 no wlasnie ILE? Jezier nie przejmuj sie poza Toba po prostu chyba jeszcze nikogo nie ma (z takim ogrzewaniem) ale wychodzi na to, że grono sie powiekszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław Kotuszewski 21.09.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Jezier, niebawem ja dołączę do zwolennikóe elektryki. U mnie będą konwektory, moze jeden lub dwa akumulacyjne i kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 21.09.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Mirosław jak ostatnio zapuściłem google na piece akumulacyjne to oprócz tradycyjnych akumu i z dynamicznym rozładowaniem, widziałem gdzieś akumu z dołaczonym do niego promiennikiem, który dynamicznie dokładał wymagane stopnie jak ich brakowało. Cholerka nie mogę tego znaleźć, a też ciekawie wyglądało. Moduł akumu trzymał stałą temteraturę pomieszczenia, a zespolony promiennik słuzył do szybkiego dogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 21.09.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 A dlaczego tylko 40 cm styropianu?ja proponuję 100 a nawet 300 cm, to na pewno będzie super. Ale jaja sobie robicie, szkoda gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 21.09.2005 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 ...widziałem gdzieś akumu z dołaczonym do niego promiennikiem, który dynamicznie dokładał wymagane stopnie jak ich brakowało. o to chodzi: http://www.dimplex.co.uk/consumer/duoheat.htm ? Ja też byłem zainteresowany dynamicznymi, ale jak mi 3 niezależne osoby powiedziały, że temperatura na zewnątrz pieca akumulacyjnego dochodzi do 70-80 stopni to se dałem siana. Niby mają te piece termostaty itp, ale co w momencie kiedy ja na termostacie ustawiam, że chcę mieć w nocy 18 stopni, a w nocy właśnie akumulacyjny się nagrzewa (kumuluje energię). Dmuchawa się nie włączy bo wykryje, że jest powyżej 18 stopni, ale powierzchnia pieca będzie statycznie oddawać ciepło. Więc jest możliwość, że w nocy będzie za gorąco i wogóle nie mam kontroli nad temperaturą. Poza tym za 2 "akumulatory dynamiczne" mam komplet konwektorów ze sterowaniem. Byłem zafiksowany na piece, ale będę miał konwektory. No i waga i rozmiary, piec po 100 kilo to już nie w kij dmuchał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sunao 21.09.2005 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Byłem zafiksowany na piece, ale będę miał konwektory. No i waga i rozmiary, piec po 100 kilo to już nie w kij dmuchał! Przynajmniej Ci tak łatwo nie ukradną... Pozdrawiam, Sunao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 21.09.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Jezier, niebawem ja dołączę do zwolennikóe elektryki. U mnie będą konwektory, moze jeden lub dwa akumulacyjne i kominek. Też rozważam ogrzewanie elektryczne jako uzupełnienie zestawu: kominek z płaszczem wodnym + kolektory słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.09.2005 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 Witam. Może moje "trzy grosze" pomogą w wyborze. Kiedyś miałem kontakt zawodowy z kilkoma mieszkańcami osiedla domków wybudowanych w szkielecie drwwnianym (lokalizacja Tychy, przy trasie na Wisłę, obok tzw. Piramidy), gdzie całe ogrzewanie było "na prąd". Oprócz tego gro mieszkańców miało kominki lub właśnie je budowało (stąd mój kontakt zawodowy). Z ciekawością pytałem się o koszty ogrzewania i szczerze mówiąc bylem zaskoczony niskimi opłatami jakie Ci ludzie ponosili w sezonie zimowym. W domach bez kominka opłaty miesięczne za prąd w sezonie zimowym wynosiły ok. 350-400 zł. Jeżeli od tej kwoty odjąć pobór prądu dla : oświetlenia, płyty elektrycznej i piekarnika oraz ogrzania wody użytkowej oraz nadmienić iż ogrzewane tam byly również garaże (chyba podłogówką z matami el.), to koszty ogrzewania jak dla mnie wychodziły wręcz rewelacyjnie. Po zamontowaniu kominków opłaty spadały o ok. 50-100 zł i ludzie byli wręcz rozczarowani że to za mały "zysk" (koszty drewna i jego transportu oraz pocięcia i porąbania). Trochę mnie wkurzało podejście niektórych do kominków tylko od strony ekonomicznej a nie relaksowo - wypoczynkowo - estetycznej, ale do tego już zdążyłem się w naszym kraju przyzwyczaić Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 22.09.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Tak zdecydowałem i tak będzie.Ściany z bloczka Fortis, okna k=1,1, pod podłogą na gruncie 40cm styropianu i conajmniej tyle samo jak nie 45 na stropodachu. Przy ogrzewaniu elektrycznym podłogowym na parterze, poddasze ogrzewa ne wentylacją mechaniczną z rekuperatora, czerpnia w studni kręgowej 10m głębokości.Na stałe zimą w domu może być +8oC i trzeba dostarczyć ciepło powyżej tej temperatury dt~10oC.Budowę rozpoczynam wiosną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 22.09.2005 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Ja też byłem zainteresowany dynamicznymi, ale jak mi 3 niezależne osoby powiedziały, że temperatura na zewnątrz pieca akumulacyjnego dochodzi do 70-80 stopni to se dałem siana. Niby mają te piece termostaty itp, ale co w momencie kiedy ja na termostacie ustawiam, że chcę mieć w nocy 18 stopni, a w nocy właśnie akumulacyjny się nagrzewa (kumuluje energię). jestes powien tych 70-80stopni ? Sprzedawcy zarzekaja sie, ze sa one co najwyzej cieple i statycznie oddaja ponizej 10% energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franz 22.09.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 jakie beda koszty jeszcze nie wiem .. wyglada to tak, domek 80m2 (parter ) kominek z turbina, na ktorym jest nawinieta rura miedziana podlaczona do bojlera z wezownica .. ale na powrocie jest jeszcze w lazience drabinka , podloga salon, lazienka i hol drut grzejny w sumie o mocy 5 kW i grzeje ! ... koszty? okaze sie po zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 22.09.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 jestes powien tych 70-80stopni ? Sprzedawcy zarzekaja sie, ze sa one co najwyzej cieple i statycznie oddaja ponizej 10% energii no wlasnie niestety tak... pytalem w kontekscie dzieciaka majdrujacego paluchami przy piecu. Odpowiedzi byly zawsze te same - to jest gorące. Zreszta nie ma dziwne - w srodku jest 700 stopni, to ze na zewnatrz jest tylko 70 stopni to i tak niezly wynik. No i to statyczne oddawanie. Jak sprzedawca mowi ze 10% to ja z tego zrobie 20%. A na piecu 1500W to sie robi 300W niekontrolowanego oddawania ciepla i to w czasie kiedy akurat lubie kiedy jest chlodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 23.09.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 To ja mam pytanie z trochę innej beczki chociaż wciąż w temacie.Jak konkretnie wygląda porównanie kosztów początkowych tj. inwestycji odpowiednio w instalację co i kocioł gazowy w stosunku do inwestycji w ogrzewanie elektryczne?Póki co wiem, że instalacja co jest droga a piece el. tanie - ale o jakiej mniej więcej różnicy procentowej tu mówimy? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zarówno na ogrzewanie el. jak i gazowe co można wydać dowolną kwotę - chodziłoby mi o porównanie raczej zwykłych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 23.09.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 theRavja osobiscie szacuje, ze na komplet ogrzewania elekt.czyli piec akumulcyjny dynamiczny 6-7kW, dwie maty z 10mkw, drabinke do lazienki i cale ustrojstwo sterownicze wydam ok. 7.5tys liczac lepsze gatunkowoNa gazowe co szacuje, że wydałbym ok. 15tys no i dochodzi komfort - ciepła podłoga to jest cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.09.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Na gazowe co wydałem ok. 11000. W tym ok. 4000 na grzejniki - przewymiarowane bo liczone na niskie parametry. Podłogówka mogłaby byc tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theRav 23.09.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 theRav ja osobiscie szacuje, ze na komplet ogrzewania elekt.czyli piec akumulcyjny dynamiczny 6-7kW, dwie maty z 10mkw, drabinke do lazienki i cale ustrojstwo sterownicze wydam ok. 7.5tys liczac lepsze gatunkowo Mam tu pytanie natury formalnej - czy nie jest aby tak, że ogrzewając elektrycznie potrzebujemy nabyć dokładnie tyle szt. grzejników/mat ile mamy pomieszczeń? Bo jeśli tak, to mały domek ma tych pomieszczeń min 4 na poddaszu plus dwa na parterze w tym duży salon. Czyli trzeba liczyć min. 7 grzejników czy to w postaci pieców czy mat. Z pobieżnej lektury cenników, cena taniego pieca wynosi ok. 2000pln zaś 10m2 maty ok 1000pln. Gdyby nawet w połowie ogrzewanych pomieszczeń zastosować maty wychodzi cena 10500pln za same źródła ciepła na dom. Jarzeb - piszesz o piecu w liczbie pojedynczej - w jaki sposób rozwiązujesz problem ogrzewania np. całego piętra za pomocą jednego pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 23.09.2005 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 idea jest taka maly domek ok. 90mkw budowany co pol pietra doł łazienka z kuchnia otwarta - wiadomo lazienka mata + drabinka bo cieplo musi byc w kuchni pod schody wstawie piec aku - przez azurowe schody bedzie grzal takze salon i sypialnie w salonie dodatkowo mata grzejna pozostaja dwie sypialnie nad kuchnia dogrzewane przez otwarte drzwi i najważniejsze DGP z kominka - jak nie wystarczy wstawie cos dodatkowo co do piecy fakt namawiaja mnie na 3 sztuki - ale wole jeden duży- w salonie z kominkiem i mata zupelnie nie potrzebny, a w sypialni aktualnie mamy skrecone ogrzewanie co do ok.2tyś - to jak poszukasz to kupisz najlepsze na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 23.09.2005 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 idea jest taka maly domek ok. 90mkw budowany co pol pietra Trochę poza tematem. Już budujesz czy dopiero projektujesz? Szczerze odradzam rozwiazanie z przesuniętymi półpiętrami. Znajomi mieli kiedyś taką szeregówkę, miałem dość schodów po odwiedzaniu ich 2-3 razy w miesiącu. Jak ją sprzedali to przyznali się że najbardziej męczyły ich schody. Praktycznie z każdego do kazdego pomieszczenia po schodach. Najbardziej przekichane z kuchni do salonu np. z tacą pełną naczyń. A w ogóle przy pow. 90 m2 to najlepiej (najtaniej) zrobic parterówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 23.09.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 niestety przejelismy ruinke od Tescia i tego sie zmienic nie da - taka uroda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts