pawel_l 23.09.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 niestety przejelismy ruinke od Tescia i tego sie zmienic nie da - taka uroda sorry, nie było tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 23.09.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2005 Czy piece akumulacyjne na parterze można schować w kanał? Jak myślicie? Kiedyś M. pokazał takie ładne kanały pod drzwiami balkonowymi z radiactorami na c.o.. Zastanawiałem się czy jest możliwość wymurowania kanałów pod piece akumu już przy budowie ścian fundamentowych kilka takich ocieplonych i obmurowanyc np. klinkierem (też ładnie ciepło trzyma) łóż pod piece akumu (statyczne nie dynamiczne, małej mocy). Na to ramka i specjalna kratka, co by można było chodzić i nic nie wleciało. Ramka tak zrobiona, że w lecie kratkę by sięzastępowało kawałkiem ładnego drewna. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 24.09.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2005 Czy piece akumulacyjne na parterze można schować w kanał? Jak myślicie? Kiedyś M. pokazał takie ładne kanały pod drzwiami balkonowymi z radiactorami na c.o.. Zastanawiałem się czy jest możliwość wymurowania kanałów pod piece akumu już przy budowie ścian fundamentowych kilka takich ocieplonych i obmurowanyc np. klinkierem (też ładnie ciepło trzyma) łóż pod piece akumu (statyczne nie dynamiczne, małej mocy). Na to ramka i specjalna kratka, co by można było chodzić i nic nie wleciało. Ramka tak zrobiona, że w lecie kratkę by sięzastępowało kawałkiem ładnego drewna. Co myślicie o takim rozwiązaniu? dobrze kombinujesz - ktos na forum pisal o takim rozwiazaniu czestym u poludniowych sasiadow - notabene ze statycznymi piecami trzeba tylko przemyslec nalezyta wymiane powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 05.10.2005 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Mam dom 102 m2. Założyłem akumulacyjną podłogówkę wszędzie (z podziałem na strefy), w łazience i WC dodatkowo drabinki. Moc zainstalowana 14 kW, na podstawie projektu. Koszt kabli to 3400 zł, robocizna własna. Koszt sterowania 800-1.000 zł. Ile będę płacił, nie wiem. Napiszę na wiosnę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 06.10.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mam dom 102 m2. Założyłem akumulacyjną podłogówkę wszędzie (z podziałem na strefy), w łazience i WC dodatkowo drabinki. Moc zainstalowana 14 kW, na podstawie projektu. Koszt kabli to 3400 zł, robocizna własna. Koszt sterowania 800-1.000 zł. Ile będę płacił, nie wiem. Napiszę na wiosnę. Pozdrawiam kurcze az zaluje ze nie wzialem tej opcji pod uwage - wydaje sie najlepsza powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 06.10.2005 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Dom niecałe 160 m2. Na dole mam kable w akumulacyjnej podłodze, też z podziałem na strefy. Na poddaszu piece akumulacyjne, a w łazience zwykłą elektr. podłogówkę. Na dole jeszcze kominek z rozprowadzeniem do pokoi na górze. Rozprowadzenie ma chyba jakiś feler bo moim zdaniem trochę za mało ciepła z tego. Jest jeszcze wentylacja mech. z reku. Ciepła woda z bojlera 200l. Na gaz nie miałam szans, went. mech. i tak musiałam zrobić z innych względów. Za kable + piece + straaaaaszliwie skomplikowane sterowanie zapłaciłam ok. 12.000,- Kosztów eksploatacji tej machinerii na razie nie znam bo na stałe mieszkamy dopiero od maja. W każdym razie ile wyjdzie tyle będzie, postanowiłam się już nie stresować. I tak wyboru za bardzo nie miałam, bo do palenia węglem w mojej rodzinie chętny się nie znalazł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 09.10.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 kurcze az zaluje ze nie wzialem tej opcji pod uwage - wydaje sie najlepsza powodzenia Dzięki. Myślę, że się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 18.09.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Odgrzebuję coby nie zakładać nowego, a moje pytanie jest następujące: Akupiece czy podłogówka elektryczna???' Jakoś nie do końca jestem do piecy przekonany, bo:- koszty- rozmiary- temperatura obudowy + dzieci- niemiły gorący podmuch Dziś rozmawiałem z panem elektrykiem i zachęcał do rozważenia podłogówki przykrytej tak z 5 cm wylewki, bo- niższe koszta instalacji- nie stoją 2 barbapapy w salonie- przyjemnie ciepło w nózie- mniej się kurzy i nie terkoce. Generalnie pomysł mnie się podoba, zwłaszcza jak pan powiedział, że nie przeszkadza że podłoga ma być pokryta panelami. Ciekaw jestem jak to działa, jakie rachunki itp, no i może ktoś ma porównanie z akupiecami, zwłaszcza w hybrydzie z kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 19.09.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 my takze zdecydowalismy sie na ogrzewanie elektryczne + DGP. w sypialniach, hollu, pralni i salonie piece akumulacyjne statyczne, lazienak - mata + grzejnik drabinkowy, kuchnia i wiatrolap - mata.piece nie sa kobylami - montujemy cienkie dimplexy (duoheat lub OAS), kominekbedzie rozpalany tylko wieczorami, bardziej rekreacyjnie niz jako glowne zrodlo ciepla. woda podgrzewana w 300 litrowym bojlerze (z cala pewnoscia taniej niz przeplywowy ogrzewacz + dodatkowo mniejsze zapotrzebowanie na moc, czyli mniejsze oplaty za przylaczenie dla zakladu energetycznego). bierzemy albo taryfe weekwndowa albo nocna. dom zbudowany z silki 24 + 15 styropianu, podloga 10 cm styropianu. gazu w okolicy nie ma i nie bedzie przez kilka najblizszych lat. o kosztach na razie nic nie powiem,bo wprowadzimy sie na poczatku przyszlego roku , jednak z wyliczen wynika,iz wyjdzie wyraznie taniej niz propan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 19.09.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mirosław jak ostatnio zapuściłem google na piece akumulacyjne to oprócz tradycyjnych akumu i z dynamicznym rozładowaniem, widziałem gdzieś akumu z dołaczonym do niego promiennikiem, który dynamicznie dokładał wymagane stopnie jak ich brakowało. Cholerka nie mogę tego znaleźć, a też ciekawie wyglądało. Moduł akumu trzymał stałą temteraturę pomieszczenia, a zespolony promiennik słuzył do szybkiego dogrzewania. to sa piece dimplex duoheat. stayczne, z promiennikiem, cieniutkie, idealnie biale.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 19.09.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Odgrzebuję coby nie zakładać nowego, a moje pytanie jest następujące: Akupiece czy podłogówka elektryczna???' Tez to rozwazalem spory czas (ponad rok). Idea byla kominek z DGP plus aku.... i na samym finiszu zdecydowanie wyszlo na podlogowke elektryczna - nizsze koszta wstepne, zdecydowanie wyzszy komfort - takze "wizualny" co do kosztow eksploatacyjnych- jest wiele za i przeciw - wiec mysle ze bedzie porownywalnie - a przeciez nieporownywalnie przyjemniej pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 19.09.2006 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mam dom 102 m2. Założyłem akumulacyjną podłogówkę wszędzie (z podziałem na strefy), w łazience i WC dodatkowo drabinki. Moc zainstalowana 14 kW, na podstawie projektu. Koszt kabli to 3400 zł, robocizna własna. Koszt sterowania 800-1.000 zł. Ile będę płacił, nie wiem. Napiszę na wiosnę. Pozdrawiam witam - jednak sie udalo i klade kable dwa pytanka - jakie sterowanie wybrales? II taryfy? odn samych kabli - jeden "udalo" mi sie lekko przetrzec - koniecznie jakos naprawiac czy dac sobie spokoj?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.09.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mogę się podzielić moimi rachnkami za prąd. Tak to wyglądało w ciągu ostatnich dwóch lat.http://www.republika.pl/jezier/prad_rachunek.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 19.09.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Jezier jesteś NIEOCENIONY Chociaż trzeba przyznać, że rachunki ok. 800 złotych to chyba boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek23 19.09.2006 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Witam wszystkich - stoimy przed decyzją, czy robic instalacje wodnego CO w w domu i kupowac kocioł, czy grzac elektrycznie (parter tzw. wylewka akumulacyjna+kable grzejne; gora - jakies grzejniki, ale raczej nie piece akumulacyjne ze wzgledu na wage i rozmiary, moze wiec olejowe?) i do tego kominek z DGP. Dom ma 130m, bedzie dobrze ocieplony (ale nie termos). Nie bardzo chcemy marnowac miejsce w domu na kotlownie, no i przemawia do nas niski koszt i latwosc wykonania elektrycznej instalacji grzewczej. Pytanie do PT Forumowiczow, ktorzy maja taki uklad: DGP+elektryczne ogrzewanie - ILE WAS TO KOSZTUJE?? (rocznie) i JAK I JAK DROGO GRZEJECIE WODE? Napadla na nas rodzina, ze zbankrutujemy jak tak zrobimy, a nam jakos ten pomysl nie chce wyparowac z glowy bo mielibysmy fajna majsterkownie zamiast kotlowni.... Szczere zwierzenia mile widziane:-) Mój sąsiad się tak grzeje. Ma dom wg projektu: http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=45&IdKolekcji= . Mówił, że poprzednim sezonie na samo ogrzewanie zużył prądu za jakieś 4000 do 4500 zł. Ile mu zeszło drewna nie pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 19.09.2006 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Jezier jescze gdybyś mógł podać do tej tabeli podział na dzienną i nocną taryę...byłoby pięknie Zastanawiam się czy gdzieś jeszcze tkwią rezerwy w twoim systemie bo średnia po 400 na miesiąc nie wygląda powiem szczerze imponująco. Sam też planuje ogrzewanie elektryczne , ale może jeszcze gdzieś mozna przyciąć koszty? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 19.09.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 no nie wiem - ja dotychczas za sam prad place po 250zlpzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 19.09.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Mogę się podzielić moimi rachnkami za prąd. Tak to wyglądało w ciągu ostatnich dwóch lat. Jezier skąd masz średnie temperatury miesięczne - szukałem kiedyś i wydaje mi sie ze znalazłem ale były troche wyższe i nie dla mojego miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.09.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2006 Aga. 800 zł to rzeczywiście nie mało, ale rachunek nigdy nie jest dla mnie zaskoczeniem. Ta tabela pokazuje jakieś szczególowe rozliczenie z moich obserwacji, a z zakładu energetycznego inkasent wpada raz na 6 miesięcy i wystawiają mi jakieś faktury przewidujące zużycie. Więc tak naprwdę płacę jakieś uśrednione kwoty. pkm. w tabeli pokazana jest i dzienna i nocna taryfa to te dwa wiersze pod skrótami wt i nt (wysoka i niska taryfa).Jakieś rezerwy są. Można obniżać temperaturę - teraz mam 21 stopni całą dobę. Moźna posterować tak aby grzać więcej w nocy - teraz grzeję jakieś 45% w nocy i 55 w dzień. Można palić w kominku. Może nie wszystkie zimy będą tak dotkliwe jak ubiegła.Moje rachunki moźe nie wyglądają imponująco ale są prawdziwe co do 1kWh. Takich się spodziewałem i je akceptuję. markog. temperatyry biorę z meteo.waw.pl. Otwieram historyczne dobowe wykresy i ręcznie przepisuję dane do arkusza kalkulacyjnego. Stacja mieści się w stolicy. U mnie na wsi czasami bywa zimniej.W sieci można znaleźć średnie wieloletnie dla większych miast w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 20.09.2006 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Jezier przypomnij mi tylko masz reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts