lakis1 13.09.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Witam. W 2002r (przed zmianą przepisów) odrolniłem 430m2 działki pod budynek mieszkalny by otrzymać pozwolenie na budowę.W środę czyli przed odbiorem budynku zleciłem pomiar powykonawczy działki geodecie który wykonał to szybko i solidnie aczkolwiek nie złożył jeszcze operatu w Starostwie Powiatowym.A teraz sedno sprawy. Uprzedził mnie, że obecnie przepisy nakazują odrolnienie całej działki czyli 1750m2 klasy gruntu rolnego IIIa. Koszt po przeliczeniu na kwintale zboża czy jak tam to bagatela 18.000,00zł napiszę to słownie (osiemnaście tysięcy zł) – wycena ze starostwa.Czy ktoś zna przepis, zna kruczek prawny lub był w podobnej sytuacji by można było to ominąć. Z góry zapowiem, że dom ma kształt litery L z chodnikami i tarasami i brak możliwości wydzielenia terenu na użytki zielone no może kawałek trawnika ok. 330m2.Poradźcie co zrobić. Pozdrawiam Waldemar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 13.09.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Poproś tego jeometrę żeby pokazał ten przepis, bo coś mi się wydaje że ściemnia. Działka jest duża i nie ma potrzeby zmiany całego areału na teren mieszkaniowy. Chyba że faktycznie całą zagospodarowałeś chodniczkami, skalniakami, klombami itd. Jeśli nie, to parę metrów za zagospodarowanym terenem ma zrobić granicę użytku, a resztę zostawić bez zmian bo będziesz tam sadził ziemniaki i buraki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 14.09.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Witam przepisy dotyczące odrolnienia gruntów znajdziesz w Dz.U.z 2004 roku Nr 121 , poz. 1266 .Odrolnienie jest to inaczej zmiana sposobu uzytkowania gruntu , w zalezności od klasy ziemi odrolnienie jest wymagane lub nie , oraz płatne lub nie . W twoim przypadku ziemia na , której postawiłeś dom jest wysokiej klasy i podlega ochronie dlatego tak wysoka opłata za odrolnienie . Geodeta radzi odrolnić całą działkę , ponieważ nie ma możliwości abyś grunt , który jest wokól domu uprawiał tak jak normale pole uprawne . Ja mam ziemie w Klasie V , która nie podlega ochronie , dlatego nie musiałam płacic , ani odrolniać .Szczegółowych informacji udzielą ci urzędnicy w Wydziale Nieruchomości lub Geodezji Gruntów w odpowiednim dla ciebie Urzędzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakis1 14.09.2005 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Dzięki za szczegółową informację, ale może znasz sposób "kruczek prawny" by zmniejszyć tą opłatę?A może przekwalifikować grunt, jakie to koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 14.09.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Decyzja o zmianie sposobu uzytkowania gruntu w zwiazku z budowa jest juz wydana. Jesli budowales zgodnie z projektem na ktory dostales zezwolenie to ... skad zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 14.09.2005 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Odrolnienie do 5 arów jest bezpłatne, niezależnie od klasy ziemi.Ja odralniałem niedawno właśnie 5 arów, z czego 3 z hakiem na działce, a reszta na drodze. Działka ma 9,34a i ziemię rolną kl.II. Zero opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts