pokerzysta 13.09.2005 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 jak w pytaniu jaki jest najlepszy czas do przesadzania drzewekmam 3 letnie dęby i nie wiem kiedy je przesadzić lepiejczy teraz jesienią cvzy czekać do wiosnysą to moje ostatnie synpowskie dęby wiec nie chce zeby uschły co sie stało a stało sie tak z pierwsza partia które przesadzałem późna jesienią niby sie przyjęły ale w efekcie uschły - i nie wiem czego to był skutek, słabego podlewania, upałów czy bliskiego kontaktu z orzechem, czy też właśnie terminu przsadzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.09.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Nie określiłeś co to znaczy późna jesień - koniec listopada? Zasadniczo koniec września i października to dobry termin. Co do tego że uschły poprzednie dęby to prawdopodobnie częściowo sobie odpowiedziałeś na pytanie. Podlewanie to jedno a biskość orzecha (szczególnie jeśli duży) to drugie. Orzechy są bardzo ekspansywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 16.09.2005 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 Od połowy września do mrozów i od połowy kwietnia do końca miesiąca.Termin jesienny jest lepszy i czasowo dłuższy i ja go polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 20.09.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 do pierwszych mrozów ????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 20.09.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 do pierwszych mrozów ????????? Z moich doświadczeń wynika że "do pierwszych mrozów" to trochę przesada i że wszystko zależy od gleby. Na lekkiej i nie bardzo mokrej glebie prawie do pierwszych mrozów jest OK. Na glebie ciężkiej, gliniastej i na dodatek bardzo mokrej teraz jest ostatni dzwonek, a ogólnie lepiej sadzić na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 20.09.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jestem za przesadzaniem (sadzeniem) jesiennym, bo zimą rośliny odbudowują (rozbudowują) systemy korzeniowe.Zacząłem w drugiej połowie sierpnia i jeszcze kilka drzewek czeka na swoją kolej, myślę, że nastąpi to w przyszłym tygodniu.Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 20.09.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 dotyczy to także iglaków,dębów i brzóz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 20.09.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Zasadniczo zgadzam się że jesienią lepiej. Ale na normalnej glebie.Mam kawałek działki gdzie jest glina i to na dodatek z lekka podmokła. Sadzonki jesienne (2 połowa października-listopad) przemarzały w 70-80% wiosenne przyjmowały się w 90 %. Tam gdzie ziemia jest normalna i w normalnej wilgotności przyjmowało się w zasadzie wszystko, z tym że te sadzone jesienią szybciej zabierały sie do wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 20.09.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 dotyczy to także iglaków,dębów i brzóz...? Opieram się na opiniach Taty posiadającego uprawnienia i doświadczenie ogrodnika - sadownika. Moje prace wspomniane w poprzednim poście dotyczą przesadzania iglaków i brzózek, bo działkę kupiłem z dużą ilością roślin, miejscami strasznie stłoczonych. Powodzenia. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 20.09.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 A.. iglaki to inna bajka. iglaki najlepiej przesadzać od sierpnia (jak tylko nie ma dużych upałów) do końca września, do połowy października zależnie jak ciepła/zimna jest jesień danego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 20.09.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 dzięki Maćku i pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 20.09.2005 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 jeszcze jedno pytanko , czy humus jest dobrym podłożem dla wspomnianych drzewek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 20.09.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 jeszcze jedno pytanko , czy humus jest dobrym podłożem dla wspomnianych drzewek...? Wszystkim przesadzanym przeze mnie iglakom podsypałem pod korzenie nawozu do iglaków (najtańszego jaki znalazłem w Obi, coś 10,- PLN za worek 50l), a potem dałem już humus. Jak dotąd nie zauważyłem, aby coś było nie tak. Ale ziemię mam urodzajną (III klasa). Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 21.09.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 dzięki i pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts