Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KIEDY SADZIMY I PRZESADZAMY DRZEWKA???!!!!!!!!

Recommended Posts

jak w pytaniu jaki jest najlepszy czas do przesadzania drzewek

mam 3 letnie dęby i nie wiem kiedy je przesadzić lepiej

czy teraz jesienią cvzy czekać do wiosny

są to moje ostatnie synpowskie dęby wiec nie chce zeby uschły co sie stało

a stało sie tak z pierwsza partia które przesadzałem późna jesienią

niby sie przyjęły ale w efekcie uschły - i nie wiem czego to był skutek, słabego podlewania, upałów czy bliskiego kontaktu z orzechem, czy też właśnie terminu przsadzenia

Nie określiłeś co to znaczy późna jesień - koniec listopada? Zasadniczo koniec września i października to dobry termin.

Co do tego że uschły poprzednie dęby to prawdopodobnie częściowo sobie odpowiedziałeś na pytanie. Podlewanie to jedno a biskość orzecha (szczególnie jeśli duży) to drugie. Orzechy są bardzo ekspansywne.

do pierwszych mrozów ?????????
Z moich doświadczeń wynika że "do pierwszych mrozów" to trochę przesada i że wszystko zależy od gleby. Na lekkiej i nie bardzo mokrej glebie prawie do pierwszych mrozów jest OK. Na glebie ciężkiej, gliniastej i na dodatek bardzo mokrej teraz jest ostatni dzwonek, a ogólnie lepiej sadzić na wiosne

Zasadniczo zgadzam się że jesienią lepiej. Ale na normalnej glebie.

Mam kawałek działki gdzie jest glina i to na dodatek z lekka podmokła. Sadzonki jesienne (2 połowa października-listopad) przemarzały w 70-80% wiosenne przyjmowały się w 90 %. Tam gdzie ziemia jest normalna i w normalnej wilgotności przyjmowało się w zasadzie wszystko, z tym że te sadzone jesienią szybciej zabierały sie do wzrostu

dotyczy to także iglaków,dębów i brzóz...? :roll:

Opieram się na opiniach Taty posiadającego uprawnienia i doświadczenie ogrodnika - sadownika. Moje prace wspomniane w poprzednim poście dotyczą przesadzania iglaków i brzózek, bo działkę kupiłem z dużą ilością roślin, miejscami strasznie stłoczonych.

Powodzenia. Maciek

jeszcze jedno pytanko , czy humus jest dobrym podłożem dla wspomnianych drzewek...?

Wszystkim przesadzanym przeze mnie iglakom podsypałem pod korzenie nawozu do iglaków (najtańszego jaki znalazłem w Obi, coś 10,- PLN za worek 50l), a potem dałem już humus. Jak dotąd nie zauważyłem, aby coś było nie tak. Ale ziemię mam urodzajną (III klasa).

Maciek