Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor okien od wewnątrz?

Joannal

Recommended Posts

Powiedzcie jakie macie kolory okien do wewnątrz budynku. Od zewnątrz ja polecam kolorowe ponieważ mniej widać na nich brud niż na białych. Przetestowałam u teściów. Od wewnątrz mają białe. Oglądałam zdjęcia na forum i juz naprawdę nie potrafię się zdecydować czy mam brać białe czy taki sam kolor jak od zewnątrz. Marzy mi sie kolor np. ciemny orzech i parapety drewnianie w tym samym kolorze. Ale jak to bedzie wyglądało w praktyce i pasowało do zasłon, mebli itd...?

My mamy z zewnątrz i wewnątrz kolor złoty dąb i wyglądają rewelacyjnie. Nie zamieniłabym na białe nigdy w życiu.

A co do mebli czy będą pasować czy nie ? Napewno będą przecież nikt nie mebluje pomieszczeń wyłącznie w jednym kolorze. Poza tym firanka zawsze trochę przysłoni i juz nam się zmienia odcień.

----------------

Monika

A ja mam brązowe od zew. a białe od wew. Też nie będę ściemniał że nie chodziło o koszta ale jakbym nie oszczędzał to dałbym od wew. także brąz. Teraz widzę że pasowałyby lepiej do wnętrza a po otwarciu/uchyleniu patrząc z zewnątrz nie raziłby widoczny biały kolor.

Ja mam złoty dąb od wewnątrz z dwóch powodów:

- po pierwsze zaj... mi się to podoba

- po drugie chciałem się wyłamać z tych szblonowych wnętrz gdzie okna zawsze są białe, żyrandol zawsze jest na suficie a w drzwiach są klamki.

I dla tego mam okna okleinowane, zrezygnowałem z oświetlenia sufitowego na rzecz kinkietów a zamiast klamek dałem gałki Argus.

Każdy jak przychodzi to ucha i ocha. A ja mam zaj... satysfakcję :-)

Pier.... konwenanse :-)

Ja mam złoty dąb od wewnątrz z dwóch powodów:

- po pierwsze zaj... mi się to podoba

- po drugie chciałem się wyłamać z tych szblonowych wnętrz gdzie okna zawsze są białe, żyrandol zawsze jest na suficie a w drzwiach są klamki.

I dla tego mam okna okleinowane, zrezygnowałem z oświetlenia sufitowego na rzecz kinkietów a zamiast klamek dałem gałki Argus.

Każdy jak przychodzi to ucha i ocha. A ja mam zaj... satysfakcję :-)

Pier.... konwenanse :-)

To trzeba bylo isc dalej i kanape przymocowac na scianie oraz tak jak w reklamie philipsa/Panasonica? TV na suficie. a krzesla i stol z jadalni wyrzucic i jesc na podlodze jak w Azji To by dopiero gosci pekli z zachwytu A Ciebie duma rozp..... maksymalnie i w tedy bys mial dopiero wszelkie konwenanse w dup.... :lol:

A tak nawiazujac do postu to ja mam okna biale zarowno wew jak i zew bo:

1 tak mi sie podoba

2 bo tak pasuje do calej mojej koncepcji wygladu i wystroju domu,

3 bo ciemne okna wygladaja ponuro a biale rozweselaja elewacje budynku i wnetrze pokoju

4 bo sa uniwersalne i pasuja do roznych kolorow scian/elewacji

Oczywiscie powyzsze ma zastosowanie do okien z PCV

Drewniane to zupelnie inna historia.

Masz czas do wiosny, to przemyśl koncepcję wystroju wnetrz i mebli. Jeśli lubisz jasne wnętrza, ażurowe meble itd - to dwa razy pomyśl, zanim zafundujesz sobie ciemny orzech w oknach i parapetach. To co wygląda ciekawie na ekpozytorze, ma sie nijak do niektórych wnętrz. Jednym słowem - na pewnym etapie warto wypracować swój styl i potem się tego konsekwentnie trzymać :wink: