peez 13.09.2005 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Może zadam niezbyt mądre pytanie ale wciąż moja wiedza o budowaniu jest dość skromna:nie daje mi spokoju fakt, że często duże domy (o dużej powierzchni) mają mniejszą kubaturę niż wizualnie podobne domy ale o mniejszej powierzchni;1/ z czego to wynika 2/ jaki wpływ kubatura budynku ma na jego ostateczną cenę zastanawiam się nad projektem muratora M04A wspanialy aleniepokoi mniekubatura tego domu (mimo wcale nie jakieś ogromnej powierzchni) co o tym sądzicie (i na ile wyceniacie budowę tego drobiazgu)?? pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 25.10.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Na kubaturę oprócz powierzchni, wpływ ma również wysokość pomieszczeń. O ile z wysokością pomieszczeń w piwnicy czy na parterze lub piętrze zwieńczonym płaską przegrodą taką jak np. płaski strop monolityczny wysokość pomieszczeń jest kwiestią oczywistą, o tyle na wszystkich tak teraz powszechnych poddaszach użytkowych wysokość pomieszczeń jest uzależniona od wysokości ścianki kolankowej, kąta nachylenia dachu, konstrukcji więźby dachowej czy wreszcie o od rodzaju wykończeń (w stopniu minimalnym lecz jednak). Stąd właśnie biorą się różnice w kubaturach o których piszesz. Wpływ kubatury na ostateczną cenę budynku jest natomiast pochodną wpływu na cenę budynku wymiarów liniowych obiektu czyli długości, szerokości i wysokości. Jednym słowem im dom jest większy i wyższy, tym więcej wybranych materiałów będziesz musiał zużyć na jego realizację. Z kubaturą budynku natomiast wiążą się późniejsze koszty eksploatacji naszego domku - upraszczając: im większa kubatura, tym więcej powietrza będziesz musiał ogrzewać, i ja akurat pod tym kątem brałem pod uwagę kubaturę na etapie wybierania projektu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 26.10.2005 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 dzięki za wyczerpującą odpowiedź ale co sądzisz o tym: dwa domy bardzo podobne wielkością i powierzchnią, zasadniczo różnią się odrobinę wysokością, kątem nachylenia dachu + różnicą w kubaturze około 200 m3!!http://www.domek.net.pl/mur_modrzewiowy_z_wykuszem/mur_modrzewiowy_back.htmhttp://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=311&action=showProject z czego to tutaj wynika - jakoś nie mogę sam odszukać tego powodów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts