Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUBATURA A POWIERZCHNIA

Recommended Posts

Może zadam niezbyt mądre pytanie ale wciąż moja wiedza o budowaniu jest dość skromna:

nie daje mi spokoju fakt, że często duże domy (o dużej powierzchni) mają mniejszą kubaturę niż wizualnie podobne domy ale o mniejszej powierzchni;

1/ z czego to wynika

2/ jaki wpływ kubatura budynku ma na jego ostateczną cenę

zastanawiam się nad projektem muratora M04A wspanialy aleniepokoi mniekubatura tego domu (mimo wcale nie jakieś ogromnej powierzchni)

co o tym sądzicie (i na ile wyceniacie budowę tego drobiazgu)??

pozdrawiam,

• 1 month później...

Na kubaturę oprócz powierzchni, wpływ ma również wysokość pomieszczeń. O ile z wysokością pomieszczeń w piwnicy czy na parterze lub piętrze zwieńczonym płaską przegrodą taką jak np. płaski strop monolityczny wysokość pomieszczeń jest kwiestią oczywistą, o tyle na wszystkich tak teraz powszechnych poddaszach użytkowych wysokość pomieszczeń jest uzależniona od wysokości ścianki kolankowej, kąta nachylenia dachu, konstrukcji więźby dachowej czy wreszcie o od rodzaju wykończeń (w stopniu minimalnym lecz jednak). Stąd właśnie biorą się różnice w kubaturach o których piszesz.

Wpływ kubatury na ostateczną cenę budynku jest natomiast pochodną wpływu na cenę budynku wymiarów liniowych obiektu czyli długości, szerokości i wysokości. Jednym słowem im dom jest większy i wyższy, tym więcej wybranych materiałów będziesz musiał zużyć na jego realizację.

Z kubaturą budynku natomiast wiążą się późniejsze koszty eksploatacji naszego domku - upraszczając: im większa kubatura, tym więcej powietrza będziesz musiał ogrzewać, i ja akurat pod tym kątem brałem pod uwagę kubaturę na etapie wybierania projektu.

Pozdrawiam

dzięki za wyczerpującą odpowiedź ale co sądzisz o tym:

dwa domy bardzo podobne wielkością i powierzchnią, zasadniczo różnią się odrobinę wysokością, kątem nachylenia dachu + różnicą w kubaturze około 200 m3!!

http://www.domek.net.pl/mur_modrzewiowy_z_wykuszem/mur_modrzewiowy_back.htm

http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=311&action=showProject

z czego to tutaj wynika - jakoś nie mogę sam odszukać tego powodów