Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna drewniane - co wybrac - pomocy!!!!!

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ivoneska i Maluszek,

niestety nasze okna nie zostały jeszcze sprawdzone "w boju", bo są dopiero zamówine (dlatego napisałam, że takie piękne, a nie, że takie dobre :smile: - to się dopiero zobaczy). Po napawdę ciężkich bojach dostaliśmy 10% rabatu. Początkowo cena mnie załamała, ale sposób wykonania (uszczelki, pięknie wykonane szprosy) oraz kolor, który mają w ofercie (nazywają go "Majerski") ostatecznie zadecydowały o tym wyborze. Czy będą dobre jakościowo, przekonam się później, teraz cieszę się ich wyglądem :smile:.

Pozdrawiam

Magda

witam

nad wyborem okien zastanawiam się od prawie roku

rozpatrywałem drewniane i pcv. macie rację pisząc

że wykonanie okien jest podobne - różnice w uszczelkach

ramkach dystansowych ,osadzeniu szyby , sztywności profilu

moją wcześniejszą decyzją były okna z pcv - miały dla mnie

istotną zaletę - nie trzeba ich odnawiać. jednak zawsze po

głowie chodziły mi okna drewniane - tradycja i elegancja.

nawet najlepsze okna drewniane trzeba odnawić specjalnymi

lakierami, a tego nie chciało mi się robić ! mój dom będzie

w lesie więc okresy między konserwacjami krótsze.

postanowiłem więc zastosować okna drewniano-aluminiowe

rama z meranti pokryta od zewnątrz panelum alu w jednym z

kolorów RAL . gwarancja 10 lat.wykonanie przyzwoite ,

a cena ekstra tak jak za dobre okna pcv.

oglądając okna firm które wymieniliście wyżej zwracałem

uwagę na : jak klejony jest materiał okna , wykonanie

naroży skrzydeł , gładkość powierzchni, położenie lakieru

i co - i u jednych lepszy był jeden parametr , a u drugich

inny.podobały mi się okna firmy Milewski- ale to chyba

najwyższa półka. czy ktoś z Was ma zamiar kupić okna

drew-al ?

MagdoN - dzięki za odpowiedź. Niech się okna dobrze sprawują.

Zibi - na forum wypowiadano się o firmie Milewski. Ja też chiałam kiedyś je kupić bo mi się bardzo podobały. Nawet zaprosiliśmy pana z tejże firmy. Był w u nas w sierpniu br. wziął wymiary naszych okien i na tym skończył się kontakt z firmą Milewski. Doszliśmy do wniosku, że niezbyt poważnie traktują przyszłych klientów i po tym co przeczytałam o nich na forum - zrezygnowaliśmy z nich. W sprawie okien drewno + aluminium. Znaleźliśmy firmę Komalux z Łodzi. Widzieliśmy te okna na ostatnich targach Muratora. Okna wyglądały bardzo ładnie. Są produkowane w Niemczech (pewnie dlatego koszutją duże pieniądze).

Ivonesco

Bardzo dziękuję za zestawienie - zainteresowałem się Gebaurem. Wysłałem do nich maila, ale dotąd nikt nie odpowiedział.

Ivonesco, jeżeli będę mógł Ci w czymś pomóc, napisz. Mnie podobają się na razie okna ze Stolarki Wołomin, a cenowo najlepiej wypada oferta CDM Majewski - ale o tej drugiej firmie mało wiem.

Jeszcze raz dziękuję

Okna aluminiowo-drewniane lub drewniane z zewnętrznymi aluminiowymi osłonami produkują

te pierwsze ELIT-FENSTER z Wolsztyna na fińskiej licencji

i STOLBUD Wołomin

a te drugie INSBUD z Mławy i ADPOL z Torunia. Nie są to okna niemiecke i ich cena nie jest wygórowana a łączą zalety okien drewnianych - estetyka i aluminiowych - trwałość [na zewnątrz]

Słuchajcie, szukam też rady nt. drzwi zewnętrznych.

Ceny sa bardzo różne, są drzwi ocieklane w środku, z litego drewna, z blachą w środku.

Nie zależy mi na drzwiach pancernych, a bardziej na trwałych, ładnych i dość ciepłych.

Co radzicie?

• 3 weeks później...

Pewnie Plumin zaraz oskarży mnie, że jestem przedstawicielem Ferno, ale trudno - zaryzykuję.

Ja zdecydowałem sie na Ferno w moim supergarażu (drewno sosna - kolor: lazur dąb) i jestem bardzo zadowolony. Okucia chodzą leciutko, uszczelki sa b. dobrej jakości, gładkość drewna godna uwagi.

Ferno b. często ma okresy promocyjne (np. część okien u siebie w bloku wymieniłem w ramach promocji 18%).

Dość dokładnie mogę porównać Ferno z Urzędowskim (tego mają moi rodzice) i w co najmniej dwóch elementach Ferno jest zdecydowanie lepsze: okucia (Urzędowski daju GU i jest to niestety gó... - okucia po pewnym czasie zaczynają chodzić b. ciężko i nieprecyzyjnie - ferno daje Roto) i wykończenie (smarki z silikonu u Urzędowskiego nie wyglądają zachęcająco).

Dla zainteresowanych podaje link http://www.Ferno.pl

O ferno pisałem już zresztą na Forum kilka razy - można poszukać.

pozdrawiam - Alek

Ja temat okien kształciłem przez rok. Wybrałem Stolbud Włoszczowa, bo w stosunku do ceny były solidne. Oczywiście jak już ktoś stwierdził trzeba uważać na lakier(rodzaj). Dlaczego nie plastiki...? Zmienność klimatu!!! Dlaczego na zachodzie wymienia się(dużo sprowadza się do Polski jako t.z. używki)10 letnie okna plasik lub aluminium, a u siebie wymienia na drewniane...? Włoszczowa nie jest szał, ale ja mam drzwi, okna i drzwi wejściowe(anty włam-solidne!) i jestem z nich zadowolony. Polecam w budowie rozsądek i t.z. stosunek ceny do jakości!!!

Dom 160m2 w budowie już zamieszkały Rąbień k/Łodzi. Pozdrawiam budujących-Tomek.